Šodien, 8. augustā, pilsētas centrā, kā arī Ostas ielas promenādē atkal bija jūtamas kodīgas smakas. Kā portālam ventasbalss.lv paskaidroja Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece, tās, iespējams, radušās, pārkraujot benzīnu “Ventspils naftas terminālī”.

Šodien “Ventspils naftas terminālī” uz diviem tankkuģiem tika pārkrauts benzīns. Pūšot ziemeļrietumu vējam, smakas atkal jūtamas pilsētā.

Kodīga smaka pilsētā bija jūtama arī naktī uz 29. jūliju un 29. jūlija rītā. Toreiz tā arī bija nākusi no “Ventspils naftas termināļa”, kur tika pārkrauts benzīns. Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde (Ventspils RVP) ir fiksējusi paaugstinātu naftas produktu smakas koncentrāciju norādītajā laika posmā un šobrīd veic SIA „Ventspils nafta terminālis”pārbaudi, lai pārliecinātos, vai uzņēmums ir veicis visas pārvaldes izvirzītās prasības naftas produktu smaku samazināšanai kuģu iekraušanas laikā. Un, vai uzņēmums, strādājot paaugstinātas gaisa temperatūras un bezvēja apstākļos, ir laicīgi paredzējis meteoroloģisko situāciju un rēķinājies ar savas darbības sekām uz vidi. VVD ir tiesīgs reaģēt uz situāciju gadījumā, ja uzņēmums savus pienākumus smaku samazināšanā nepilda.

 

Tieši augstā gaisa temperatūra un bezvējš radīja augstas koncentrācijas naftas produktu smakas izplatīšanos Ventspils pilsētā jūlija nogalē. VVD Ventspils RVP norāda, ka SIA „Ventspils naftas termināls” bija jārēķinās ar šiem apstākļiem, iepriekš jāparedz savu darbību un tās iespējamo ietekmi uz vidi, taču uzņēmums tā rīkojās tikai pēc tam, kad bija saņēmis norādījumus no Ventspils RVP par naftas produktu kraušanas apjoma samazināšanu karstā laika un bezvēja dēļ.

 

VVD norāda, vides normatīvie akti nosaka, ka vides pārvaldību operators realizē pats, saskaņā ar likumu un tam izsniegtajām atļaujām. Tas uzliek operatoram atbildību pašam pieņemt lēmums par veicamo pasākumu uzsākšanu savas darbības ietekmes samazināšanai uz vidi. Īpaši, tas ir jādara situācijās, kad meteoroloģiskie apstākļi var sekmēt šīs darbības nelabvēlīgu ietekmi.

 

VVD Ventspils RVP apliecina, ka ir izsniegusi SIA „Ventspils naftas termināls” atļauju piesārņojošās darbības veikšanai kontrolētā apjomā un tajā ir norādīts, kad un kā uzņēmumam ir jārīkojas, lai samazinātu savas darbības ietekmi uz vidi. Uzņēmums ar atļaujas nosacījumiem ir iepazinies.

 

VVD ir tiesīgs reaģēt uz situāciju gadījumā, ja uzņēmums savu pienākumus smaku samazināšanā nepilda, kā arī gadījumos, kad fiksē vai uzzina par tā piesārņojošo darbību izplatīšanos vidē pārmērīgā apjomā. Ventspils RVP regulāri veic Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu darbības uzraudzību, īpaši laikā, kad meteoroloģiskie apstākļi var izraisīt jūtamu ietekmi uz vidi.

 

Šobrīd vienīgais pasākums naftas produktu smaku samazināšanai kuģu iekraušanas laikā ir naftas produktu kraušanas ātruma samazināšana nelabvēlīgu meteoroloģisko apstākļu gadījumā. To dara, regulējot iekraušanas tehnikas sūkņu darbību. Sūkņa izslēgšana un kraušana paļaujoties uz naftas produkta pašteci var būt nepietiekams ierobežojums. Kardinālai smaku novēršanai ir nepieciešamas naftas produktu tvaiku savākšanas un rekuperācijas iekārtas. Kamēr SIA „Ventspils naftas termināls” šādas iekārtas nav uzstādītas, uzņēmumam ir rūpīgi jāizvērtē vēja virziens, ātrums, nokrišņu apjoms, gaisa temperatūra un citi meteoroloģiskie apstākļi, kādos notiek pārkraušanas darbi un jāpieņem lēmums par darbu veikšanas jaudām.

 

Lai gūtu pārliecību par SIA „Ventspils naftas termināls” izvirzīto vides piesārņojošo darbību prasību izpildi, Ventspils RVP veic notikušā apstākļu pārbaudi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: