Medījamo dzīvnieku sugu sarakstā iekļautas Latvijas faunai neraksturīgas un invazīvas sugas, paredz šodien valdības pieņemtie grozījumi Medību noteikumos.

Medījamo dzīvnieku sugu sarakstā iekļautas tādas Latvijas faunai neraksturīgas sugas, kas jau izplatījušās kaimiņvalstīs un sāk izplatīties arī Latvijā, nelabvēlīgi ietekmējot ekoloģisko stabilitāti, - Amerikas ūdeles, jenotsuņi, dambrieži, mufloni, Sika brieži, jenoti, zeltainie šakāļi, baibaki un nutrijas.

Lai arī Zemkopības ministrija norāda, ka nav gūti objektīvi pretargumenti un ziņas par iespējami nelabvēlīgu mērkaziņas populācijas stāvokli, kas varētu būt par šķērsli šīs sugas atjaunošanai medījamo sugu sarakstā, ievērojot iepriekš saņemtos iebildumus pēc projekta izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē, mērkaziņa tika svītrota no medījamo sugu saraksta.

Ievērojot bebru fizioloģiju, pieņemts lēmums par šīs sugas medību termiņa pārcelšanu, atļaujot to medības sākt agrāk, attiecīgi arī beidzot agrāk un līdz ar to agrāk sākot dzīvnieku saudzēšanas periodu.

Noteikumos arī apkopotas medības ierobežojošās normas, tās papildinot ar tiesībām Valsts meža dienestam (VMD) pieņemt lēmumu par medību organizēšanas ierobežošanu, kā arī ar tiesībām mainīt - gan saīsināt, gan pagarināt - medību termiņus zīdītājiem atbilstoši attiecīgās sugas dzīvnieku populācijas stāvoklim, meteoroloģiskajiem apstākļiem vai fenoloģiskajai situācijai.

Jaunie noteikumi arī paredz medību iecirkņu izveidošanas un reģistrēšanas kārtību, medību norises dokumentēšanas un informācijas aprites kārtību, kā arī medību vadītāja pienākumus un tiesības.

Tāpat jaunajos noteikumos minēta nomedītā dzīvnieka pārvietošanas kārtība un kārtība, kādā medību trofejas izvedamas no Latvijas.

Jaunie noteikumi attiecas uz aptuveni 23 500 medniekiem, kā arī aptuveni 150 000 zemes īpašnieku, kuru īpašumos ir medību platības.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: