Laikapstākļiem kļūstot vasarīgākiem un debesīm skaidrojoties, paaugstinās arī ultravioletās (UV) radiācijas indekss, kas turpmākajās dienās tikai pieaugs, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Šodien UV indekss novērojumu stacijās ir no 4,4 līdz 4,9 punktiem, kas atbilst vidējam rādītājam. Tas nozīmē, ka ir nepieciešama aizsardzība pret saules stariem - jāuzturas ēnā, jo īpaši pusdienlaikā. Ieteicams ilgstoši neuzturēties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī apģērbam vajadzētu būt vieglam un galva jāpasargā no saules stariem.

Tuvākajās dienās UV indekss pieaugs un vietām sasniegs sešus punktus, kas nozīmē, ka rādītājs ir augsts. Augsts UV indekss gaidāms svētdien, pirmdien un otrdien.

UV indeksam kopumā ir 11 pakāpes - 1. un 2. pakāpe atbilst zemam starojumam, kad aizsardzība pret saules stariem nav nepieciešama. No 3. līdz 7. pakāpei ir vidējs un augsts starojums, bet ļoti augsts UV starojums ir no 8. līdz 11. pakāpei. Ja radiācija tiek novērtēta kā ļoti augsta, ir nepieciešama ekstremāla aizsardzība - pusdienlaikā jāizvairās no atrašanās ārtelpās, jāuzturas ēnā, obligāti jāvelk apģērbs un no saules stariem jāpasargā arī galva.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: