Šogad norisinās Eiropas mērogā nozīmīgs vides izpētes pasākums - 7. starptautiskā balto stārķu ligzdu uzskaite. Uzskaitē, protams, piedalās arī balto stārķu zeme - Latvija. Uzskaites mērķis ir iegūt informāciju par iespējami visām Latvijas balto stārķu ligzdām.

Tam ir izveidota speciāla sadaļa portālā dabasdati.lv (http://dabasdati.lv/baltiestarki/), kurā ir iespējams ziņot (arī caur viedtālruni) par balto stārķu ligzdām un sezonas gaitā novērojumus ligzdā arī papildināt.

 

Lai apzinātu balto stārķu ligzdošanas sekmes visā Latvijas teritorijā, uzskaitē ir jāiesaista pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju. Tādēļ ikviens aicināts piedalīties projektā un ziņot par visām apmeklētajām balto stārķu ligzdām. Īpašs aicinājums ir apsekot viensētas, kuras atrodas tālāk no galvenajiem ceļiem.

 

Vēlams datus par ligzdām ievadīt tūlīt pēc tam, kad būsiet tās apmeklējuši maijā/jūnijā (tas mums un citiem palīdzēs savlaicīgi uzzināt, kuri rajoni vēl nav apsekoti). Jūlijā ligzda jāapmeklē vēlreiz un jāziņo par ligzdošanas sekmēm.

Balto stārķu ligzdu un novērojumu ziņošanas instrukcija pieejama portālā dabasdati.lv pie šīs ziņas.

Latviju varam dēvēt par balto stārķu zemi, jo šeit ir dzimtene apmēram 4,5% visas pasaules svēteļu, kas valstij ar tik nelielu teritoriju ir ļoti daudz, taču līdz ar to mēs esam atbildīgi par šo putnu labklājību un nākotni. Pie mums ir arī viens no augstākajiem svēteļu ligzdu blīvumiem pasaulē - vidēji 17 ligzdas uz 100 km².

dabasdati.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: