Kā stāsta Austris Stūris, dabu siltā ziema ir piemānījusi. Pie mums ziema bija īslaicīga – nedaudz piesala un uzsniga pat plāna sniega sega, kura pēc tam arī ātri nokusa, tomēr kļavas, noticējušas, ka ziema cauri, jau dāvā mums pavasara veltes – saldās un veselīgās sulas.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Austris Stūris Lielirbes pusē pamēģinājis ieurbt kļavā un tavu brīnumu – sula tek. Protams, tā tek mazāk kā pavasarī, un nedaudz atšķiras arī garša – tā nav tik salda. Vakar Māra Grīvas fotoizstādes “Ventspils starp Užavu un Lošupi” atklāšanas pasākumā apmeklētājus Stūris cienājis ar kļavu sulām, un tie, kas nogaršojuši, teikuši, ka garša esot mazliet īpatnējāka kā parasti.

Austris Stūris stāsta, ka nu ir pārspēts iepriekšējais kļavu sulu tecināšanas rekords, kas bijis 30. janvārī, vairākus gadus atpakaļ. Arī tad ziema neesot bijusi auksta. “Bet 26. decembris – tas gan ir īsts brīnums!” pārsteigts ir Austris. Tuvākajā laikā būšot jābrauc pārbaudīt, vai sulas vēl būs satecējušas.

Jautājām, vai decembrī ir mēģināts tecināt arī bērzu sulas, uz ko Stūra kungs atbild apstiprinoši, bet sula gan netekot. Viņš stāsta, ka ikviens var pamēģināt kokā ielauzt zariņu, galā iesiet pudeli un pamēģināt – sula tek, vai netek. Ne vienmēr nepieciešams urbt kokā, lai pārbaudītu.

“Kļavas tagad ir piedzītas ar sulām, bet, ja uznāks straujš aukstums, koku miza var sākt plaisāt,” stāsta Stūris, un tas gan neesot labi kociņiem.

Kā zināms, kļavu sulu mēnesis ir marts. Gan bērzu, gan kļavu sulas ir vislabākās “zāles” organisma attīrīšanai. Svaigas kļavu sulas satur organismam nepieciešamās minerālvielas un enzīmus. Tās organismu attīra no dažādiem sārņiem un sāļiem.

Foto paraksts: Austris Stūris izstādes apmeklētājus cienā ar 26. decembrī tecināto kļavu sulu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: