Jūnija sākumā debesīs būs vērojama reta astronomiska parādība – Veneras pāriešana pāri Saules diskam jeb Veneras tranzīts.

Eiropā, Āfrikā un Āzijā Veneras tranzīts notiks 6. jūnijā. Diemžēl pie mums tas nebūs redzams pilnībā, jo notikums sāksies vēl tad, kad Saule nebūs uzlēkusi. Līdz ar to Latvijā Veneras tranzīts būs novērojams no saullēkta, kad tranzīts jau būs aptuveni pusē, līdz tā noslēgumam plkst. 7.54. Pirms Venera pazūd pavisam, interesants ir mirklis, kad tumšais disks pieskaras Saules diskam un tajā izveidojas it kā robs.

Latvijā šis tā saucamais trešais kontakts notiks plkst. 7.37. Veneras tranzīta laikā otrā Saulei tuvākā planēta Venera vizuāli novietojas starp Sauli un Zemi, veidojot uz Saules diska nelielu apaļu ripu, kas dažu stundu laikā pārslīd pāri Saules diskam. Šajā gadījumā uz Zemes tumšāks nepaliek, kā tas ir novērojams Saules aptumsumu laikā.

Lai arī iepriekšējais Veneras tranzīts bija novērojams relatīvi nesen, 2004. gadā, Veneras pāriešana pāri Saules diskam ir diezgan reti novērojama astronomiska parādība. Piemēram, 20. gadsimtā tā nebija notikusi ne reizi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: