Lai Ventspils kļūtu tik sakopta un skaista, kāda tā ir šodien, lai tās iedzīvotājiem tiktu nodrošināti mūsdienu prasībām atbilstoši dzīves apstākļi, pašvaldība ieguldījusi daudz darba.

Pateicoties pašvaldības SIA Ūdeka vairāk kā pirms desmit gadiem uzsāktajam ūdenssaimniecības attīstības projektam, kam saņemts Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums, izdevies mazināt sociālās un ekonomiskās atšķirības Ventspils iedzīvotāju vidū, ļaujot ventspilniekiem aizmirst par rūsaino ūdeni, kas reiz tecēja no krāna un sagādāja ne mazums problēmu.

 

Šobrīd, realizējot projekta trešo kārtu, jauna ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve notiek pilsētas privātmāju rajonos Gāliņciemā, Kurpniekciemā, Žāžciemā - Krēķciemā, Čikstiņciemā, Jāņciemā, un Zaķciemā. Daļā ielu būvniecības darbi tika uzsākti un pabeigti jau 2010. gadā, bet lielākais apjoms šajā kārtā tiek izbūvēts šogad, proti, 47 ielu posmi.

 

Pēc projekta realizācijas centralizēti ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi būs pieejami aptuveni 93% ventspilnieku (pašreiz centralizēti ūdensapgādes pakalpojumi ir pieejami 91%, bet kanalizācijas pakalpojumi – 89% iedzīvotāju). Turklāt projekta realizācija dos iespēju rekonstruēt arī vecos ūdensvada un kanalizācijas cauruļvadus, tādējādi novēršot notekūdeņu nonākšanu gruntsūdeņos un apkārtējās vides piesārņošanu.

 

SIA Ūdeka aicina iedzīvotājus vērienīgā Ventspils ūdenssaimniecības attīstības projekta realizācijas laikā savlaicīgi pieslēgt savus īpašumus centrālajam pilsētas ūdensvada un kanalizācijas tīklam. Pieslēguma izbūve privātīpašumā iespējama ar pašu iedzīvotāju spēkiem vai ar Ūdekas speciālistu palīdzību. Veicot darbus pašiem svarīgi atcerēties, ka jāņem vērā visi tehniskie noteikumi un, lai izvairītos no ūdensvadu aizsalšanas pagalmos, tīkli arī privātajā teritorijā jāizbūvē norādītajā dziļumā.

 

Tāpat Ūdeka piedāvā par privātmāju pieslēgšanai jaunajiem tīkliem norēķināties pakāpeniski, piemēram, būvdarbu izmaksas atmaksājot pa daļām katru mēnesi kopā ar maksājumiem par patērēto ūdeni un kanalizācijas pakalpojumiem.

Iepriekš rīkotajās Informācijas dienās paustās iedzīvotāju bažas par to, vai nepieciešamās dokumentācijas kārtošana un pieslēgšanās nebūs ļoti sarežģīts, praksē ļāvis pārliecināties, ka šis process ir vienkāršs.

 

Sākotnēji jāierodas Ūdekas Tehniskajā daļā un jāuzraksta iesniegums, pēc tam pa pastu jāsagaida rīkojums no Ventspils pilsētas domes. Ar šo rīkojumu jādodas uz Būvniecības administratīvas inspekcijas orderu izsniegšans komisijas sēdi Andreja ielā 3 (pieņemšanas laiki – tikai otrdienās no plkst. 14) rakšanas atļaujas ordera saņemšanai un var ķerties pie būvniecības darbiem. Pēc to pabeigšanas vēlreiz jāierodas Ūdekas Abonentu daļā, lai noslēgtu klienta līgumu.

 

Sīkāka informācija pieejama Ūdekas mājas lapā www.udeka.lv vai zvanot pa tālruni 363 07286 vai personīgi uzņēmuma Tehniskajā daļā, Talsu ielā 65 pieņemšanas laikā – katru darba dienu no plkst. 8 līdz 12 un no 13 līdz 17 (pirmdienās līdz 18, bet piektdienās līdz 16).

 

Uz avotu vairs nav jābrauc

Drīz būs pagājuši jau divi gadi, kopš ir ievilkts ūdensvads vienā no Dobeles ielas mājām. Lai arī pārējā Dobeles ielā ūdensvads tiks ievilkts tikai šogad, Arvīds Jansons savulaik panācis, ka viņa mājā, kas atrodas uz Dobeles un Virves ielas stūra, ūdensvada pievadu izbūvē Virves ielas rekonstrukcijas ietvaros. Pretējā gadījumā pievads no Dobeles ielas būtu jārok cauri visam pagalmam, no Virves ielas tas bija daudz tuvāk un ērtāk.

 

Jansons ir pateicīgs atbildīgajiem dienestiem, ka ticis izmainīts projekts un rasta šāda iespēja. Iepriekš ūdens iegūšanas vieta privātmājai bija aka, kurā ūdens bija ļoti sliktā kvalitātē. Tas saturēja daudz dzelzs, kas veidoja lielas nogulsnes. Bet mucās uzkrātais akas ūdens laistīšanai pēc laika pat saduļķojies.

 

Jansons atceras: lai varētu lietot akas ūdeni uzturā, tas vispirms bija jānovāra, jānostādina, jānolej un tikai tad varēja lietot. Tieši tādēļ ģimene pēc ūdens dzeršanai un ēst gatavošanai devās vai nu uz dzīvokli, vai arī brauca uz avotu pie Nabas ezera. Tāpat kanalizācijas trūkuma dēļ iepriekš neērtības sagādāja sausā tualete.

 

Nosēdumakas vairākas reizes gadā bija jātīra. Tagad viss ir kā pie cilvēkiem un ģimene ikdienā var priecāties par ūdensvada un kanalizācijas nodrošinātajām ērtībām, uzsver saimnieks.

 

Atrisinās problēmas ar kanalizāciju

Rudens ielas mājas pie pilsētas ūdensvada pieslēgtas šovasar. Pirms mēneša pie centralizētajiem ūdensapgādes pakalpojumiem tika arī šīs ielas iedzīvotāja Solveiga Beržinska. Viņa šajā mājā dzīvo tikai gadu un priecājas, ka ir vieni no tiem laimīgajiem, kam tik drīz ievilka ūdensvadu un kanalizāciju un kam nenācās uz to gaidīt gadiem ilgi.

 

Lai arī saimniecei iepriekš nebija sūdzību par akas ūdeni, jo tā bijusi dziļurbuma aka, kurā ūdens kvalitāte bijusi visai laba, tomēr pilsētas ūdens ir labāks, pārliecināta Solveiga. Turklāt lietus laikā ūdens akā satecēja arī no malas, bet karstā un sausā laikā – izsīka. Tomēr vislielākās problēmas saimniekiem sagādāja kanalizācijas trūkums. Visi notekūdeņi uzkrājās nosēdumakās.

 

Taču, tiklīdz lija lietus, nosēdumakas bija pilnas. Tā rezultātā ik pēc pāris nedēļām bija jāizsauc asenizācijas mašīna, lai izsūknētu kanalizācijas ūdeņus. «Šobrīd esam ļoti apmierināti, jo ūdens ir tīrs un par tā kvalitāti nav jāuztraucas. Tāpat ir atrisinātas sasāpējušās problēmas ar kanalizāciju. Mums tiešām ir liels prieks,» par jauniegūtajiem pakalpojumiem priecājas Solveiga.

 

Tagad veldzējas ar krāna ūdeni

Tikai šonedēļ pie jaunizbūvētā ūdensvada pieslēdzies īpašums Kalēju ielā 31, kur telpas īrē serviss Riepu centrs. Uzņēmuma īpašnieks Juris Brīvnieks ir gandarīts, ka strādājot slāpes vairs nebūs jāveldzē ar ledus tējām un limonādēm, ar kurām jau īsti atdzerties nevarot.

 

«Tagad var dzert krāna ūdeni, kas ir vislabākais, lai padzertos,» uzskata Juris. Tomēr nepatīkamākais līdz šim bija saistīts ar kanalizāciju. Tiklīdz iestājies siltais laiks, apkārtnē bijušas pamatīgas smakas. Viens otrs neapzinīgāks kaimiņš esot laidis kanalizāciju grāvjos, un tas viss smirdējis. «Bija nepatīkami strādāt, arī klienti uzdeva jautājumus, kas tās par smakām,» atceras uzņēmējs.

 

Viņš arī izsaka lielu pateicību pašvaldībai, kas ielas rekonstrukciju palīdzēja noorganizēt tādā veidā, lai visu šo laiku klientiem būtu nodrošināta piebraukšana pie servisa. Juris vispār ir izbrīnīts, ka tādā nostūrī tiek uzklāts tik labs segums un izbūvēts ūdensvads: «Tas ļoti priecē. Ventspilī viss iet uz augšu un attīstās.»

 

Par ūdensvada pieejamību priecājas arī Kalēju ielas mājas saimniece Elita, no kuras Juris īrē telpas savai uzņēmējdarbībai. Viņa stāsta, ka ūdensvadu gaidījuši ļoti ilgi. Akas ūdens ir rūsains, kaļķains, un reizēm tam bijusi pat smaka. Dzeršanai ūdens iepriekš vests no dažādiem avotiem. Tāpat arī bieži bijusi jāizsūknē nosēdumaka, jo tajā ieplūda gruntsūdeņi. «Tagad viss ir civilizēti, esam apmierināti. Arī uz avotiem pēc ūdens vairs nebūs jāskrien,» rezumē Elita. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: