Pateicoties Eiropas Savienības fondu līdzfinansētajam projektam sešās kārtās, kvalitatīvi ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi ir pieejami teju visā Ventspilī. Pašvaldības SIA “ŪDEKA” informē, ka šā gada nogalē beidzas Eiropas Investīciju bankas izsniegtā aizdevuma atmaksas termiņš projekta “Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, II kārta” realizācijai.

Projekta II kārta tika realizēta no 2006. gada līdz 2009. gadam, un tās ietvaros Ventspilī tika atjaunoti un no jauna izbūvēti ūdensvada un kanalizācijas tīkli 89 ielu posmos un vairāk nekā 100 km garumā. Tāpat tika izbūvētas 7 kanalizācijas sūkņu stacijas, uzstādīti 1287 ūdens patēriņa skaitītāji, nomainīti vairāk nekā 260 aizbīdņi un hidranti, kā arī iegādātas 15 tīklu apkopes iekārtas. Apjomīgo darbu rezultātā tika uzlabota ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu pieejamība, drošība un nepārtrauktība – tajā laikā 91 % ventspilnieku tika nodrošināta iespēja lietot centralizētos ūdensapgādes pakalpojumus, bet 89,6% iedzīvotāju centralizētos kanalizācijas pakalpojumus. Šobrīd nu jau 98,5% Ventspils iedzīvotāju ir iespēja saņemt centralizētos ūdenssaimniecības pakalpojumus. Projekta II kārta, gan veikto apjomu, gan finansējuma ziņā bija visapjomīgākā no realizētajām Projekta sešām kārtām. Līdz ar to pašvaldības SIA “ŪDEKA” Projekta II kārtas līdzfinansējuma nodrošināšanai bija nepieciešams piesaistīt ilgtermiņa kredītresursus no Eiropas Investīciju bankas, kuriem šī gada nogalē beidzas atmaksas termiņš un aizdevums pilnībā tiks atmaksāts, vienlaikus samazinot uzņēmuma kredītsaistības.    

Ņemot vērā, to, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifos ir iekļauta “Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, II kārta” realizācijai piešķirtā kredīta pamatsummas atmaksa, atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas prasībām, ir jāveic tarifu pārskatīšana. Kopš šobrīd spēkā esošo tarifu apstiprināšanas, tarifu izmaiņas skar ne tikai minētā aizdevumu pamatsummas un procentu maksājumi, bet arī pieaugošās citas izmaksas, piemēram,par energoresursiem un degvielu, dažādiem materiāliem un pakalpojumiem. Pieaugošās izmaksas pašvaldības SIA “ŪDEKA” daļēji izdevies kompensēt, pateicoties šī gada sākumā veiksmīgi īstenotajam energoefektivitātes projektam - tika izbūvētas divas saules paneļu stacijas teritorijā pie Dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijas un Notekūdeņu attīrīšanas kompleksā, kā arī nomainītas notekūdeņu pārsūknēšanas un attīrīšanas iekārtas uz energoefektīvākām. Īstenotā projekta rezultātā ievērojami uzlabojusies uzņēmuma enerģētiskā neatkarība un rasta arī iespēja pat nedaudz samazināt tarifu.

Pašvaldības SIA “ŪDEKA” ir sagatavojusi jaunu ūdenssaimniecības tarifa projektu un iesniegusi to izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā. Projekts paredz tarifa samazinājumu par 1% jeb 2 eiro centiem par kubikmetru. Apstiprināšanas gadījumā plānots, ka kopējais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs Ventspilī no 2024. gada 1. janvāra būs 2.25 eiro (bez PVN) par kubikmetru pašlaik spēkā esošo 2.27 eiro par kubikmetru (bez PVN) vietā. Ūdensapgādes pakalpojumiem plānots noteikt tarifu 0.90 eiro par kubikmetru (bez PVN), bet par kanalizācijas pakalpojumiem - 1.35 eiro par kubikmetru (bez PVN).

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Gārfilds 24.08.2023, 14:38:29

    ''Ņemot vērā, to, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifos ir iekļauta “Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, II kārta” kur manā līgumā ir iekļauta šāda veida informācija? Neesmu informēts, par šāda veida kredītiem pirms tam, kuri man būtu jāmaksā.

  • 0
    Kristiāna 25.08.2023, 14:56:33

    Ja vēlies, lai ūdens ir tīrs, kvalitatīvs un visa sistēma darbotos adekvāti, tad ir jāiegulda arī attīstībā. Ja gribam arī turpmāk varēt dzert ūdeni no krāna, ir laicīgi par to jārūpējas.

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 25.08.2023, 09:11:57

    Informācija par pašvaldības SIA “ŪDEKA” realizētajiem projektiem un to finansējuma avotiem, kā arī ūdenssaimiecības pakalpojumu tarifiem ir publiski pieejama mūsu interneta vietnē www.udeka.lv. Ūdenssaimniecības pakalpojumi ir sabiedriski regulējami pakalpojumi, līdz ar to ar informāciju par tarifiem tiek publiksota atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: