Pašvaldības SIA “ŪDEKA” informē, ka šogad būtiski samazinājies pieprasījums pēc uzņēmuma sniegtajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem. Lielākais ūdenssaimniecības pakalpojumu pieprasījuma kritums novērojams tieši juridisko klientu sektorā.

Šobrīd Ventspils ūdenssaimniecība izjūt dažādu globālu un lokālu notikumu ietekmi - Ventspils brīvostas uzņēmumu dīkstāve un kravu apjomu kritumi (kravu apgrozījums, atbilstoši publiski sniegtajai informācijai, 2021.gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2020.gada tādu pašu periodu krities par 14%, bet salīdzinājumā ar 2019.gadu – par 49%)*, kā arī atsevišķu uzņēmumu tehnoloģiskās izmaiņas ir būtiski ietekmējušas pieprasījumu pēc ūdenssaimniecības pakalpojumiem. Tāpat jūtama Covid – 19 pandēmijas ietekme uz tūrisma, izklaides, kultūras, sabiedriskās ēdināšanas un dažādu citu pakalpojumu sniedzēju pieprasījumu pēc ūdenssaimniecības pakalpojumiem. Šogad PSIA “ŪDEKA” sniegto ūdensapgādes pakalpojumu apjoms samazinājies par 9%, ja salīdzinām ar 2020.gada astoņiem mēnešiem, bet par 14%, ja salīdzina ar 2019.gada astoņiem mēnešiem. Kanalizācijas pakalpojumi samazinājušies par 16% salīdzinājumā ar 2020.gada līdzvērtīgu periodu un par 17% salīdzinājumā ar 2019.gada astoņiem mēnešiem. Savukārt dzīvojamo māju pakalpojumu patēriņš ir nedaudz pieaudzis – līdz pat 2%, kas skaidrojams ar pārorientēšanos uz attālinātā darba un mācību režīmu. Tomēr dzīvojamo māju pakalpojumu pieprasījuma pieaugums neatsver būtisko pieprasījuma kritumu uzņēmumu patērētāju struktūrā, kas sastāda līdz pat 41% salīdzinājumā ar 2020.gadu un 45% salīdzinājumā ar 2019.gadu. Uzņēmums šī gada astoņos mēnešos zaudējis 11,5% no neto apgrozījuma salīdzinājumā ar 2020.gada tādu pašu periodu.

Lai nodrošinātu kvalitatīvus un nepārtrauktus pakalpojumus, ūdenssaimniecības infrastruktūra ir pastāvīgi jāuztur un jāatjauno neatkarīgi no pakalpojumu pieprasījuma apjomiem. Arī samazinoties pakalpojuma pieprasījuma un līdz ar to patēriņa apjomiem, lielākā daļa ūdensaimniecības uzturēšanas izdevumu nesamazinās, jo pakalpojumu nodrošināšanai nemainīgi ir nepieciešama gan infrastruktūra, gan arī darbaspēks. PSIA “ŪDEKA” lielu uzmanību pievērš izdevumu optimizācijai, veicot dažādu resursu taupīšanas pasākumus un iekārtu automatizāciju, tomēr ne visas izmaksas iespējams samazināt. Jāatzīmē, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu patēriņiem ir būtiska ietekme uz tarifu. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprināto Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku (2016.gada 14.janvāra padomes lēmums Nr.1/2), ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomam mainoties vairāk par 10%, tarifi ir jāpārskata.

Šobrīd spēkā esošais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs stājās spēkā 2009. gada 1. februārī. Neskatoties uz ievērojamiem ieguldījumiem ūdenssaimniecības attīstībā daudzu gadu garumā un dažādu resursu cenu pieaugumu laika gaitā, Ventspils ūdenssaimniecības uzņēmumam ir izdevies 12 gadus nepieļaut tarifa kāpumu. Taču, ņemot vērā būtisko pakalpojumu pieprasījuma samazinājumu, PSIA “ŪDEKA” ir jāpārskata spēkā esošais ūdenssaimniecības tarifs, lai nodrošinātu ilgtspējīgu, nepārtrauktu un kvalitatīvu sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu.

*https://www.ventspils.lv/lat/pilseta/213687-ventspils-brivosta-turpina-kristies-kravu-apjoms

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    Pilsēta 01.10.2021, 09:20:11

    Šis ir prelūdijas raksts tarifu celšanai?

  • 0
    žurka 01.10.2021, 11:20:15

    To Pilsēta
    Tā izskatās. Lai tad Ūdeka, tāpat kā pārējie privātie, samazina savas algas, slodzes, optimizē izdevumus.

  • -3
    Marta P 04.10.2021, 15:57:24

    Kas liek domāt, ka tas netiek darīts iespēju robežās? Tomēr ir lietas, ko nevar samazināt, neatkarīgi no lietotā ūdens apjoma, lai nezaudētu kvalitāti.

  • 0
    Kriska 01.10.2021, 11:35:05

    Jo tarifi būs augstāki, jo abonenti meklēs izejas- akas, urbumus

  • -7
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 01.10.2021, 14:48:29

    Labdien,
    Kā jau rakstā esam skaidrojuši, ne visas izmaksas iespējams samazināt. Lai nodrošinātu kvalitatīvus un nepārtrauktus pakalpojumus, ūdenssaimniecības infrastruktūra ir pastāvīgi jāuztur, jāuzrauga un jāatjauno arī tad, ja samazinās pakalpojumu pieprasījuma apjomi. Turklāt, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību un pakalpojumu nepārtrauktību, ir nepieciešami zinoši speciālisti. Uzņēmums visu laiku strādā pie izdevumu optimizācijas, piemēram, šajā gadā Notekūdeņu attīrīšanas kompleksā ir uzstādītas ventilācijas sistēmas, kas ļaus ietaupīt 4380 kWh elektroenerģijas gadā. Tāpat šobrīd notiek darbs pie jauna projekta pieteikuma, kas ļaus arī nākotnē ietaupīt elektroenerģiju attīrīšanas procesos. Jāņem vērā arī, ka ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs Ventspilī pēdējo reizi tika izskatīts pirms 12 gadiem un esošā tarifā iekļautās izmaksas un pakalpojumu patēriņi vairs neatbilst aktuālajai situācijai. Ņemot vērā esošo situāciju, strādājam pie jauna tarifa projekta.

  • -1
    еs 04.10.2021, 18:26:27

    "Ņemot vērā esošo situāciju, strādājam pie jauna tarifa projekta."

    Jauns tarifs būs leģitīms tikai tad, ja iedzīvotāji to apstiprinās vietējā referendumā (pēc likuma "Vietējo pašvaldību referendumu likums" pieņemšanas un stāšanās spēkā).

  • -1
    Marta P 05.10.2021, 15:43:31

    Ja nepiekrīti tarifam, atsakies no pakalpojuma! Jāsaprot, ka jebkurš produkts ko maksā, īpaši, ja tas ir kvalitatīvs!
    Nes ūdeni spaiņiem no kāda grāvja, vai roc aku. taisi un reģistrē mazmājiņu, visu to atbilstoši likuma normām arī savāc un likvidē. Parēķini beigās vai maz būs lētāk!

  • 0
    tiešām suns 02.10.2021, 20:15:04

    MUDĪGI PACELT CENAS LAI MĒS SAPROTAM BEIDZOT AR KO DARĪŠANA,CITĀDI DAUDZI VĒL DZĪVO NIRVĀNĀ. NEAIZMIRSTIET PAR GAISU KO ELPOJAM ARĪ IEKASĒT.

  • -4
    Marta P 04.10.2021, 16:00:14

    Kas tieši Tev nepatīk? Ka Ventspilī var droši uzturā lietot krāna ūdeni, jo tas tiek kvalitatīvi attīrīts un tiek sekots līdzi, lai līdz iedzīvotājiem nokļūtu tīrs un garšīgs ūdens? Žēl, ka Talsos tā nav un jums ūdens ko dzert jāpērk atsevišķi pudelēs, radot liekus atkritumus un kaitējot videi, tā piesārņojot vēl vairāk uz zemes esošo ūdeni. Pie mums te par dabu domā! Žēl, ka Tev skauž un nespēj to novērtēt!

  • 0
    Alberts koks 04.10.2021, 08:42:26

    Jābūvē strūklakas, lai aug patēriņš :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: