Lai nodrošinātu kvalitatīvus, nepārtrauktus un videi draudzīgus pakalpojumus, pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' ik gadu savlaicīgi plāno nepieciešamo sistēmu atjaunošanu un modernizāciju. Arī šajā vasarā turpināts darbs pie ūdenssaimniecības pilnveides.

Darbs pie energoefektivitātes paaugstināšanas un avārijas risku mazināšanas

Rūpējoties par ūdenssaimniecības objektu energoefektivitāti un arī uzņēmuma speciālistu komfortu, šovasar tika veikta ventilācijas sistēmas nomaiņa Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu kompleksā. Vecās ventilācijas sistēmas darbojās jau kopš 2005. gada, kad komplekss tika nodots ekspluatācijā. Uzstādītā jaunā ventilācijas sistēma ir jaudīgāka un efektīvāk savāc smakas, uzlabojot gaisa kvalitāti un darba apstākļus. Jaunā ventilācijas sistēma ļaus arī ietaupīt 4380 kWh elektroenerģijas gadā, kas ir īpaši nozīmīgi laikā, kad elektroenerģijas cenas turpina pieaugt. Ēkā veikta arī notekūdeņu kanālu atjaunošana un kompleksa aprīkošana ar video novērošanas sistēmām, kas ļauj operatoriem arī attālināti pārliecināties par iekārtu stāvokli un vizuāli uzraudzīt to darbību. Šajā vasarā veikta arī sūkņu stacijas atjaunošana Kuldīgas ielā 110, kur līdz šim darbojās iekārtas, kas bija uzstadītas 2012.gadā. Atjaunošanas darbu laikā sūkņu stacijā tika demontēti visi esošie mehānismi – vecie sūkņi, vadulas, sūkņu pēdas, un veikta jaunu iekārtu uzstādīšana. Jaunie sūkņi ir aprīkoti ar atkritumu smalcinātāju, kas ļauj samazināt avārijas riskus.

Turpināts darbs pie tīklu paplašināšanas

Pašlaik ūdensvada un kanalizācijas tīklu atjaunošanai un paplašināšanai nav pieejams Eiropas Savienības līdzfinansējums, tomēr PSIA ''ŪDEKA'' soli pa solim, mērķtiecīgi turpina pilnveidot pilsētas ūdenssaimniecības tīklus par kapitālsabiedrības budžeta līdzekļiem. Šovasar pabeigta ūdenssaimniecības tīklu izbūve objektos Kuldīgas ielā. Kopumā izbūvēti ūdensvada tīkli 124 m garumā un kanalizācijas tīkli 124 m garumā. 

Novērojams ūdenssaimniecības pakalpojumu patēriņa samazinājums

Šobrīd Ventspils ūdenssaimniecība izjūt dažādu globālu un lokālu notikumu ietekmi – atsevišķiem uzņēmumiem esot dīkstāvē, samazinājies ūdenssaimniecības pakalpojumu patēriņš, tāpat atsevišķi uzņēmumi veikuši tehnoloģijas izmaiņas, tādēļ turpmāk vairs nav nepieciešami ūdenssaimniecības pakalpojumi iepriekšējos apjomos. Jāņēm vērā, ka PSIA ''ŪDEKA'' lielu uzmanību pievērš dažādu resursu taupīšanas pasākumiem, tomēr ne visas izmaksas iespējams samazināt, turklāt tieši pakalpojumu patēriņš ir viens no tarifa ietekmējošākajiem faktoriem. Saskaņā ar ūdenssamniecības pakalpojumu tarifu metodiku, realizācijas apjomam mainoties vairāk par 10%, tarifi ir jāpārskata. Pateicoties ieguldījumiem un ilgstošam darbam, Ventspils ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu ir bijis iespējams saglabāt nemainīgi stabilu jau 12 gadus un tas ir viens no zemākajiem Latvijā. Situācijai nemainoties, pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' var nākties pārskatīt esošo ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Kriska 17.09.2021, 10:13:58

    Jo dārgāks būs ūdens , jo patēriņš būs mazāks. Nesaprotu arī kāpēc ir jābūvē ŪK tīklus maz apdzīvotās vietās. Pec cik gadiem tas atmaksāsies?

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 17.09.2021, 11:34:17

    Labdien,
    Centralizēti ūdenssaimniecības pakalpojumi un tīklu paplašināšana vienmēr tiek rūpīgi izvērtēta un plānota. Tīkli netiek izbūvēti neapdzīvotās vietās, kur nav esošā apbūve vai maz apdzīvotās vietās. Tīklu paplašināšanu pašvaldības SIA “ŪDEKA” vairāku gadu garumā ir veikusi, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, kas sastāda līdz pat 85% no kopīgi ieguldītajiem līdzekļiem. Katrā no šādiem investīciju projektiem, pirms finansējuma piešķiršanas un arī pēcuzraudzības periodos, stingri tiek vērtēts gan potenciālo, gan arī faktisko pieslēgumu un patērētāju apjoms. Finansējumu nosacījumos tiek noteikts pieļaujamais maksimālais investīciju apjoms uz pieslēgumu, kā arī tiek vērtēta ietekme uz tarifu izmaiņām un iedzīvotāju maksātspēju.

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 17.09.2021, 11:34:51

    Tieši pateicoties šādam plānveida darbam, mūsu pilsētas 98.5% iedzīvotājiem ir iespēja lietot kvalitatīvus ūdenssaimniecības pakalpojumus – gan tīru dzeramo ūdeni, gan arī videi nekaitīgus kanalizācijas pakalpojumus par salīdzinoši zemām izmaksām.

  • 0
    Kriska 17.09.2021, 10:16:40

    Vai arī pāriesiet uz padomju laiku režimu - ūdens normu vienam iedzīvotājam - tērē- netērē- maksā vien

  • -4
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 17.09.2021, 11:35:47

    Pašvaldības SIA “ŪDEKA” patvaļīgi nevar pāriet uz cita veida norēķinu sistēmu, kā to paredz normatīvie akti, kas regulē ūdenssaimniecības pakalpojumus un kuros ir noteikti norēķinu principi.

  • -3
    Viktors Torpēda 17.09.2021, 13:44:37

    Es nu jau no 2004 gada dzeru tikai Ventspils krāna ūdeni! Tā tik turpinās !

  • 0
    Guncis 20.09.2021, 19:25:15

    "Situācijai nemainoties, pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' var nākties pārskatīt esošo ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu. " Vai šo jau var uzskatīt par tādu kā sabiedrības sagatavošanu gaidāmajām pārmaiņām?

  • -2
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 21.09.2021, 13:51:28

    Labdien! Pateicamies par Jūs jautājumu.
    Ņemot vērā esošo situāciju, šobrīd strādājam pie jauna tarifa projekta. Uzskatām par pienākumu skaidrot iedzīvotājiem par ūdenssaimniecības pakalpojumu patēriņu ietekmi uz tarifu, un atgādināt arī par noteikumiem, atbilstoši kuriem nepieciešams pārskatīt tarifu. Jāņem vērā, ka ūdenssaimniecības pakalpojumiem ir raksturīgi, ka, mainoties patēriņa apjomiem, lielākā daļa izdevumu nemainās, jo infrastruktūra, tāpat arī darbaspēks, kas nepieciešams pakalpojumu nodrošināšanai ir vajadzīgs arī situācijā, ja atsevišķu patērētāju patēriņa apjomi samazinās.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: