Pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' atgādina, ka turpinās decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrācija. Iedzīvotāji, kuru īpašumā atrodas krājtvertne, septiķis vai notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas nav pievienotas centralizētajai sistēmai, aicināti atsaukties uzņēmuma sūtītajām vēstulēm un veikt to reģistrāciju.

Atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma un Ministru kabineta 27.06.2017. noteikumu Nr.384 ''Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu'' prasībām, kā arī saskaņā ar Ventspils pilsētas domes saistošiem noteikumiem Nr.5, līdz 2021. gada 31. decembrim nekustamajos īpašumos esošajām decentralizētām kanalizācijas sistēmām jābūt iekļautām vienotā reģistrā un to apsaimniekošana jāveic atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Stingrākas prasības noteiktas vides aizsardzības un iedzīvotāju veselības interesēs, jo neatbilstoši apsaimniekotas individuālās kanalizācijas sistēmas rada vides piesārņojuma risku. Pienākums reģistrēt decentralizēto kanalizācijas sistēmu attiecas uz tām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašums atrodas Ventspils valstspilsētas administratīvajā teritorijā un tas nav pieslēgts centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai arī nav tehnisku iespēju to izdarīt. Ventspilī decentralizēto sistēmu reģistru veido un uztur pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' un uzņēmums jau kopš 2019. gada gan rakstiski, gan telefoniski informē tos ventspilniekus, kuru īpašumā esošā sistēma būtu reģistrā iekļaujama. Liela daļa sistēmu jau ir reģistrētas, taču joprojām jāsaskaras ar situācijām, kad īpašnieki nereaģē uz ūdenssaimniecības uzņēmuma aicinājumu. PSIA ''ŪDEKA'' aicina reģistrāciju neatstāt uz pēdējo brīdi, lai pietiktu laika gadījumā, ja ir jāveic kādas darbības esošā risinājuma sakārtošanai. Sākot ar 2022. gadu neiekļaušanās vienotajā decentralizēto kanalizācijas sistēmu uzskaitē tiks kvalificēta kā administratīvais pārkāpums, par kuru attiecīgajām instancēm būs tiesības sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu un lemt par soda piemērošanu.

Kā reģistrēt decentralizēto kanalizācijas sistēmu?

Namīpašniekiem, kuri ir saņēmuši vēstules no PSIA ''ŪDEKA'', bet vēl nav reģistrējuši savu decentralizēto kanalizācijas sistēmu, nepieciešams sazināties ar uzņēmuma speciālistiem, lai vienotos par īpašuma apsekošanu. Pēc objekta novērtēšanas īpašnieks saņems sava īpašuma decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistrācijas paziņojumu vai arī atteikumu ar informāciju, kādi pasākumi vēl jāveic, lai decentralizētā kanalizācijas sistēma atbilstu normatīvo aktu prasībām un to varētu iekļaut vienotajā reģistrā. Iespējams, īpašniekam būs jāveic sistēmas pārbūve vai jaunas decentralizētās kanalizācijas sistēmas izbūve vai uzstādīšana.

Papildu informāciju var saņemt, sazinoties ar pašvaldības SIA ''ŪDEKA'' Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi udeka@ventspils.lv, tāpat informācija pieejama uzņēmuma mājaslapā www.udeka.lv - sadaļā ''Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšana''.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Barons (Freiherr) 18.08.2021, 15:28:51

    To ir lab,ka man Muiž neir iekš Pilset teritōrij.
    Viss 8 (astoņ) mazmājiņ ne bus vaidziks reģisteret.Aiz to bus izmantot to Zelt par vērtig Mēslojum uz Lauk,le zinat.

  • -2
    Alberts koks 18.08.2021, 15:46:42

    > Ūdekai
    Sākot no cik liela tilpuma ir jāreģistrē slēgta tipa krājēj tvertne?
    Vai jāreģistrē ir arī nosēdumu aka kura filtrējas zemē un tiek izmantota tikai lai noskalotos dušā?
    Kad var iesniegt sūdzību par kaimiņa sūdu bedri un vai un kā uz to tiks reaģēts?

  • -5
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 19.08.2021, 13:05:56

    Labdien,
    Reģistrācija jāveic visām decentralizētām kanalizācijas sistēmām - neatkarīgi no to tilpuma. Neskaidrību gadījumā, noteikti aicinām sazināties ar PSIA “ŪDEKA” Tehnisko daļu pa tālruni 63607286 vai rakstīt vēstuli uz e-pasta adresi udeka@ventspils.lv. Ja Jūsu rīcībā ir informācija par neatbilstoši uzturētu un ekspluatētu decentralizēto kanalizācijas sistēmu, tad aicinām informēt par to, norādot konkrētu adresi, kā arī nekustamā īpašuma īpašnieka kontakttālruni, lai mūsu speciālisti varētu sazināties un veikt īpašuma apsekošanu.

  • 0
    covid-21 Ventspils 18.08.2021, 16:05:57

    "Ūdeka" monopolizēja ateju bedru izsūknēšanu.Agrāk VLK ar to nodarbojās-bija pat vairākas technikas vienības.
    Un kāpēc gan es nevarētu pats ar spaiņiem izsmelt savu sūdu bedri,kompostējot kārtām ar kūdru,pēc pāris gadiem būs labs mēslojums dārzam.

  • -7
    Marta P 19.08.2021, 14:18:21

    Nu ir jādomā par apkārtējiem, ir jādomā par to, kas un kādā daudzumā nonāk zemē, līdz ar to arī gruntsūdeņos, ir jādomā par vidi, vides kvalitāti. Tas, ka tas tiek centralizēts, savākts, tas ir tikai un vienīgi apsveicami.

  • -1
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 20.08.2021, 15:11:53

    Labdien,
    Asenizācijas pakalpojumus Ventspilī drīkst sniegt uzņēmumi, kas ir reģistrēti Ventspils valstspilsētas pašvaldības asenizatoru reģistrā. Reģistrs ir publiski pieejams portālā www.ventspils.lv. Neattīrītu sadzīves notekūdeņu novadīšana vidē Ventspils valstspilsētas teritorijā ir aizliegta jau kopš 2006.gada, kad stājās spēkā Ventspils pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (apstiprināti ar Ventspils pilsētas domes 29.12.2006. lēmumu Nr.461). Neattīrītu sadzīves notekūdeņu novadīšana vidē var radīt gruntsūdeņu piesārņojumu un apdraudēt cilvēku veselību, tādēļ pret šo jautājumu ir jāaizturas atbildīgi.

  • -7
    Cibiņš 18.08.2021, 16:19:21

    Burkānēzeli, ko vēl par kaimiņu stučīsi: ka viņš pa nakti skatās Maskavas TV, vai , nedod Dievs, dzen kandžu? Un, protams, ka pats kaimiņš nevakcinēts un tusē ar vēl vienu nenošpricētu??

  • 0
    Alberts koks 19.08.2021, 22:10:48

    Uztver sarkasmu...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: