Pašvaldības SIA ŪDEKA notekūdeņu attīrīšanas ietaišu teritorijā uzstādīta konteinera tipa septisko dūņu pieņemšanas stacija, lai nodrošinātu notekūdeņu, kas savākti no Ventspils decentralizētajām kanalizācijas sistēmām, pilnvērtīgu uzskaiti, kontroli un noteiktu pieņemto notekūdeņu piesārņojuma līmeni no šādām sistēmām.

Pagājušā gada 1. jūlijā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi nr. 384 Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, kas ietekmē tos iedzīvotājus un uzņēmumus, kuri neizmanto centralizētās kanalizācijas sistēmas un kuru nekustamais īpašums atrodas apdzīvotās vietās – pilsētās un ciemos. Lai arī Ventspilī iespēja pieslēgties centralizētajiem kanalizācijas tīkliem nodrošināta 98,5% pilsētas iedzīvotāju, ne visi šo iespēju ir izmantojuši un gandrīz 400 mājas pilsētā vēl šobrīd turpina izmantot decentralizēto kanalizācijas sistēmu risinājumus.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi paredz decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrāciju, decentralizēto pakalpojumu sniedzēju jeb asenizatoru uzskaiti, notekūdeņu regulāru izvešanu no krājtvertnēm un septiķiem un sistēmas atbilstības kontroli normatīvo aktu prasībām.

Kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi, decentralizēto sistēmu reģistrācija jāuzsāk no 2019. gada 1. janvāra un sākot no 2022. gada 1. janvāra nekustamā īpašuma saimnieks ir atbildīgs par to, lai tā īpašumā esošā decentralizētā kanalizācijas sistēma darbotos atbilstoši vides aizsardzības prasībām, jo decentralizētas kanalizācijas sistēmas, kuras rada apkārtējās vides piesārņojumu, vairs nevarēs pastāvēt, jo atbilstoši normatīvajiem aktiem decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašniekam jānodrošina, ka neattīrīti notekūdeņi vidē netiek novadīti.

Septisko dūņu pieņemšanas konteiners, kas uzstādīts pašvaldības SIA ŪDEKA notekūdeņu attīrīšanas ietaišu teritorijā, ir pilnībā automatizēta, integrēta iekārta, kas paredzēta piegādāto notekūdeņu pieņemšanai, piegādātāja identifikācijai, notekūdeņu plūsmas aprēķināšanai, momentāno notekūdeņu parametru noteikšanai un notekūdeņu parauga ņemšanai kvalitātes kontrolei, turklāt, lai aizsargātu cauruļu sistēmas, kanalizācijas tīklus un sūkņus no mehāniskiem bojājumiem un aizsērēšanas, iekārta ir aprīkota arī ar cieto daļiņu savācēju un smalcinātāju.

Septisko dūņu pieņemšanas konteiners ir pilnībā automatizēta iekārta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: