Varam lepoties ar pasaules, Eiropas un valsts līmeņa medaļniekiem gan olimpiskajos, gan neolimpiskajos sporta veidos, rekonstruētām un uzlabotām sporta celtnēm, kas ieguvušas pavisam jaunu veidolu.

Pasaules izcilnieki

Šā gada labākais duets – Eduards Andruškēvičs (tika atzīts par labāko treneri) un viņa audzēknis Artūrs Plēsnieks (ieguva Ventspils gada labākā sportista balvu) – sezonas laikā guvis vērā ņemamus panākumus. Viens no iespaidīgākajiem bija Malaizijā notiekošajā pasaules junioru čempionātā svarcelšanā, kurā Plēsnieks svara kategorijā līdz 105 kg izcīnīja vicečempiona titulu. Kopsummā Artūram izdevās pacelt 383 kg.

Pasaules čempionātā vieglatlētikā veterāniem, kas notika ASV, Sakramento, mūsu sportisti tika pie četrām medaļām. Trīs no tām ieguva Austra Reinberga (sudraba lodes grūšanā un divas bronzas – 100 un 200 m skrējienā), bet Valdim Celam otrā vieta desmitcīņā.

Sekmīgi savā mājas trasē Siguldā turpina startēt arī mūsu labākais kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis, kas Pasaules kausa 9. posma sacensībās kamaniņu sportā izcīnīja 3. vietu. Mājas sienas palīdzēja arī trenera Vladimira Vlasjuka audzēknim Vjačeslavam Romaņonokam, kurš ieņēma otro vietu Rīgā notikušajā pasaules U18 čempionātā sambo. Vēl viens Vlasjuka trenētais sportists – Vladislavs Čerņavskis – izcīnīja bronzas medaļu pasaules čempionātā kaujas sambo.

Bagātīgu medaļu klāstu mūsu sportisti izcīnīja arī pasaules čempionātā pauerliftingā WPC versijā, kas arī notika Rīgā. Tajā ventspilnieki tika pie 4 zelta, 2 sudraba un 2 bronzas godalgām. Pasaules čempionātā vieglatlētikā, kurā startēja četri mūsu atlēti, visaugstākos rezultātus uzrādīja Madara Palameika – 11. vieta šķēpmešanas sacensībās.

Eiropas čempionāti

Turpina priecēt Haralds Silovs, kurš Eiropas čempionātā šorttrekā kārtējo reizi kāpa uz goda pjedestāla. Šoreiz viņam Eiropas vicečempiona tituls absolūtajā kopvērtējumā. Tomēr ļoti iespējams, ka izcīnītā sudraba medaļa tiks nomainīta pret zelta, jo vēlāk par neatļauto vielu lietošanu tika diskvalificēts jaunais čempions francūzis Tibu Fokonē.

Māra Grīva Čehijā notikušajā Eiropas U23 čempionātā vieglatlētikā ieguva 5. vietu tāllēkšanas sacensībās, bet trīssoļlēkšanā – 9. Eiropas junioru čempionātā svarcelšanā svara kategorijā līdz 105 kg pārliecinoši triumfēja Artūrs Plēsnieks. Pie trīs sudraba medaļām Eiropas čempionātā veterāniem telpās izdevās tikt Austrai Reinbergai, bet vienu bronzas medaļu ieguva Dace Brakanska. Kārtējos panākumus guva arī mūsu sambisti.

Artūrs Čerņavskis kļuva par Eiropas čempionu kaujas sambo svara kategorijā līdz 74 kg, bet Eiropas jauniešu vicečempiona tituls tika Vjačeslavam Romaņonokam (līdz 87 kg). Edmunds Andrups Čehijā notikušajā Eiropas čempionātā svaru stieņa spiešanā guļus Master grupā svara kategorijā līdz 140 kg, startējot bez ekipējuma, kļuva par Eiropas čempionu, uzspiežot 215 kg smagu svaru stieni, bet dienu vēlāk, startējot ar ekipējumu, ieguva 2. vietu.

Starptautiskā arēna

Portugālē risinājās prestižais Lisabonas maratons, kurā ar jaunu Latvijas rekordu pusmaratonā finišēja mūsu skrējējs Valērijs Žolnerovičs. Viņš distanci veica stundā, četrās minūtēs un 43 sekundēs. Aleksandram Prokopčukam piederošo Latvijas rekordu, kas tika uzstādīts 1997. gadā Gēteborgā, Žolnerovičs laboja par 14 sekundēm. Danubia kausa finālsacensībās šorttrekā Jēkabs Saulītis palika nepārspēts pieaugušo konkurencē, bet Roberto Puķītim 2. vieta junioros.

Latvijas labākie

Tāllēcēja Lauma Grīva ar jaunu personisko rekordu (6,86 metri) guva uzvaru Valsts prezidenta balvas izcīņā, kas nodrošināja viņai iespēju startēt 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Motoklubs Rodeo septīto reizi kļuva par Latvijas čempionu. Jaunie Ventspils sportisti ļoti sekmīgi startēja Latvijas Jaunatnes olimpiādē, kurā izcīnīja 2. vietu pašvaldību kopvērtējumā, piekāpjoties tikai Rīgas vienībai un iegūstot 19 zelta, 12 sudraba, kā arī 8 bronzas medaļas.

Latvijas spēkavīru čempionāta finālposmā Mareks Leitis ieguva augsto trešo vietu kopvērtējumā. Par intrigu līdz pat septītās spēles pēdējām sekundēm parūpējās BKVentspils, kas diemžēl izšķirošajā spēlē piekāpās komandas VEF basketbolistiem, tādējādi iegūstot Latvijas vicečempiona titulu.

Futbolistu zelta sezona

Treneru nomaiņa nākusi par labu futbola klubam Ventspils. Sezonas starplaikā bijušo galveno treneri Nuncio Dzavetjēri nomainīja Krievijas speciālists Sergejs Podpalijs, kas sezonas laikā vairākas reizes izcēlās ar nesavaldību spēļu laikā, par ko izpelnījās diskvalifikācijas, tomēr tas nebija par šķērsli, lai ventspilnieki nevarētu aizvadīt ļoti veiksmīgu sezonu. Vispirms viņi ceturto reizi triumfēja Latvijas kausa izcīņā, bet Baltijas Futbola līgas turnīrā nācās samierināties ar sudraba medaļām.

Arī Eiropas līgas turnīrā mūsējiem izdevās pārvarēt vienu kārtu. Sezonas noslēgumā mūsu futbolisti spraigā un sīvā cīņā ceturto reizi izcīnīja arī valsts čempiona titulu, tādējādi nodrošinot nākamajā sezonā dalību Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā.

Sporta pasākumi Ventspilī

Sporta dzīve Ventspilī šogad bijusi ļoti aktīva un raiba, jo notikuši daudzi dažāda mēroga pasākumi, kuros startēja arī visaugstākā līmeņa sportisti. Slēpošanas kalnā Lemberga hūte notika Latvijā lielākās snovborda un slēpošanas sacensības Lemberga kauss 2011, kurās piedalījās vairāk nekā 60 sportistu.

Par Olimpiskā centra Ventspils kausa ieguvējiem hokejā kļuva Tornado hokejisti, savukārt basketbolā uzvaras laurus plūca Rodeo spēlētāji. Pie mums notika arī Baltijas valstu profesionālo izglītības iestāžu 19. sporta spēles, kurās par uzvarētāju kļuva Latvijas komanda. Tradicionālajās sacensībās Ventspils šķēpi 2011piedalījās gandrīz visi labākie pašmāju šķēpmetēji, kā arī viesi no ārzemēm. Tajās par uzvarētāju ar lielisku rezultātu (85,33 metri) kļuva Vadims Vasiļevskis.

Jau otro reizi notika Piedzīvojumu parka pusmaratons, kurā piedalījās 1100 dalībnieku. Pirmo reizi Ventspilī notika Trīs bumbu spēles – minifutbols, strītbols un pludmales volejbols –, kurās par pirmo čempioni kļuva kafejnīcas A-10 komanda.Ventbunkera Lielā balva supermotokrosā, kas notika Piedzīvojumu parkā, pulcēja vairāk nekā 5000 skatītāju. Desmito reizi notika gan tradicionālās daiļslidošanas sacensības Ventspils pērle, gan Ventspils čempionāts kērlingā.

Piedzīvojumu parkā notika 2. Latvijas nūjošanas festivāls, kurā piedalījās vairāk nekā 350 dalībnieku, kā arī Eiropas klubu kausa izcīņas petankā 1. kvalifikācijas kārtas turnīrs, kurā vērtīgu pieredzi guva arī mūsu spēlētāji.Olimpiskā centra Ventspils stadionā, kā arī citās tā sporta bāzēs un vispārizglītojošās skolās notika Olimpiskā diena, kurā piedalījās aptuveni 4500 bērnu, skolēnu, skolotāju un citu interesentu.

Sporta infrastruktūra

Olimpiskā centra Ventspils tenisa korti ieguvuši pavisam jaunu veidolu un kļuvuši daudz piemērotāki šīs spēles cienītājiem. Tagad tie ir daudz modernāki – aprīkoti ar jaunu un mīkstāku segumu, uzstādīts jauns un ekonomiskāks apgaismojums, kā arī izvietoti pareizajā virzienā (ziemeļu–dienvidu). Ar Latvijas Basketbola līgas 2. divīzijas spēli starp Ventspils Augstskolu un Cēsīm svinīgi tika atklāta renovētā Ventspils 6. vidusskolas sporta zāle, kurā savas mājas spēles Rietumu līgas ietvaros tagad aizvada Baltijas Ekspreša komanda.

Sporta skola un Baltiņš

Sporta skolai Spars šogad apritēja 60 gadu jubileja, kas ar svinīgu pasākumu tika atzīmēta Olimpiskā centra VentspilsBasketbola hallē. Savukārt Vilnis Baltiņš tika pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) augstākā apbalvojuma – Olimpiskā ordeņa, ko par ieguldījumu Latvijas Olimpiskās kustības attīstībā viņam personīgi pasniedza SOK prezidents Žaks Roge. Jāatzīmē, ka Baltiņš ir pirmais augstā apbalvojuma saņēmējs Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: