šovakar pirmo maču FIBA EIropas kausa sezonā aizvadīs BK "Ventspils"  basketbolisti, kas savā laukumā uzņems Vācijas "medi Bayreut" komandu. Kausa pamatturnīrā komandai kopumā būs jāaizvada seši mači.

Basketbola klubs “Ventspils” cauri gadiem bijis stabilākais Latvijas basketbola klubs, kas ļāvis regulāri startēt arī dažādos Eiropas turnīros. Šī ir 21. sezona kopumā un 18. sezona pēc kārtas kādā no Eiropas turnīriem. Tomēr Latvijas titula zaudēšana pavasarī neļāva uzreiz garantēt vietu Čempionu līgā, kur startēts trīs iepriekšējās sezonās.

Sezonas ievadā ventspilnieki nesekmīgi mēģināja tikt Čempionu līgā, kvalifikācijā atzīstot ungāru “Falco” pārākumu, līdz ar to pirmo reizi aizvadīs visu regulāro sezonu pēc ranga ceturtajā Eiropas turnīrā. Iepriekšējās divas sezonas tajā spēlēts tikai izslēgšanas turnīros pēc netikšanas Čempionu līgas “play-off”. Tomēr mēģinājumi cīnīties FIBA Eiropas kausa “play-off” abas reizes bija neveiksmīgi – izkrišana jau pirmajā kārtā. Lai arī šīs sezonas “Ventspils” kluba iespējām objektīvi atbilstošāks pēc līmeņa ir tieši FIBA Eiropas kauss, arī tajā ventspilniekiem būs krietni jāpiepūlas, lai tiktu līdz izslēgšanas turnīram, bet par pirmo mērķi jāuzstāda izkļūšana no pirmā grupu turnīra.

Grupā kurzemniekiem jāspēlē pret pagājušās sezonas Bundeslīgas 12. labāko komandu Baireitas “Medi”, Kirpas čempionāta bronzas medaļnieci Nikosijas “Apoel”, kā arī Kosovas čempionvienību Prištinas “Sigal”. Pēdējie, tāpat kā ventspilnieki, vispirms centās tikt Čempionu līgā, taču jau pirmajā kārtā piekāpās poļu “Legia”. FIBA Eiropas kausa formāts paredz, ka otrajā kārtā iekļūs pa divām labākajām komandām no katras grupas. No otrā grupu turnīra pa divām labākajām komandām iekļūs izslēgšanas turnīrā, kur jau klāt nāks arī komandas, kas Čempionu līgas grupās palikušas piektajās un sestajās vietās. Tiesa, skaits var mainīties, jo līdzšinējā prakse rāda, ka vairākas komandas pēc netikšanas Čempionu līgas “play-off” izvēlas netērēt līdzekļus startam Eiropas kausā un koncentrējas izšķirošajām cīņām vietējos čempionātos.

Sāpīgo pieredzi Čempionu līgas kvalifikācijā (pret ungāru “Falco” 69:75 un 55:73) kurzemnieki aizskaloja ar iespaidīgu pretinieku sagraušanu Kurzemes derbijā, bet pēc dažām dienām piedzīvoja vēl vienu sāpīgu neveiksmi, pirmo reizi vēsturē “Ogrei” ļaujot svinēt uzvaru Ventspilī. Tam sekojušas vēl trīs izrēķināšanās ar pretiniekiem, pirms šī vakara cīņas izcīnot trīs graujošas uzvaras Latvijas-Igaunijas līgā. Vietējā čempionātā visnaskāk punktus guvis Ronalds Zaķis – pieredzējušais centrs vidēji guvis 14,8 punktus, kā arī izcīnījis 5,4 atlēkušās bumbas. 12 punkti, 7,0 bumbas, 2,6 piespēles un 1,2 bloķēti metieni Jāņa Bērziņa kontā. Vismaz desmit punktus vidēji sametuši septiņi “Ventspils” spēlētāji.

Pēc sadarbības pārtraukšanas ar Džeilonu Teitu “Ventspils” meklē papildinājumu ārējā līnijā. Līdz šim oficiāli nav izziņots par jauna spēlētāja pievienošanos, taču varianti noskatīti un dota iespēja sevi parādīt klātienē. Tāpat kā arī vienam no Latvijas spēlētājiem, kurš pēc vairākām sezonām ārvalstīs varētu atgriezties dzimtenē.

Jaunā sezona Bundeslīgā Baireitai sākusies neveiksmīgi – četri zaudējumi pēc kārtas, bet vēl viens zaudējums arī Vācijas kausā. Pēdējā mačā piektdien līdz uzvarai pietrūka pavisam maz – 83:84 viesos zaudēts pērnās sezonas sensācijas autorei Fehtas “Rasta” (pirmajā sezonā pēc atgriešanās Bundeslīgā tika pusfinālā). Tagad Bundeslīgā iestājies neliels pārtraukums, kas būtu piemērots brīdis, lai veiktu izmaiņas sastāvā, tās jāveic pat piespiedu kārtā. Proti, Lakijs Džounss guvis savainojumu, bet papildspēks trešā numura pozīcijā atrasts turpat savos arhīvos – komandā atgriezies savulaik arī Eirolīgā uzspēlējušais amerikāņu uzbrucējs Neits Linhārts. Viņš gan šovakar laukumā nedrīkstēs doties, jo Baireitas klubs nepaspēja savlaicīgi pieteikt spēlētāju. Trenerim Raoulam Korneram pagaidām kluba vadība turpina uzticēties. 45 gadus vecais austriešu speciālists vada komandu jau ceturto sezonu pēc kārtas, tieši viņa vadībā sasniegts augstākais lidojums 30 gadu laikā – 2017. gada sezonā ceturtā vieta regulārajā turnīrā, tiesa, izslēgšanas turnīrā apstājās jau ceturtdaļfinālā pret Oldenburgu.

Nopelnījusi vietu uz starptautiskās skatuves, komanda šoruden sāk trešo kampaņu Eiropā. Iepriekšējās divas sezonas Baireita spēlēja Čempionu līgā, kur debijas sezonā sasniegts ceturtdaļfināls (bilance: desmit uzvaras, septiņi zaudējumi un viens neizšķirts), bet pērn ar pieciem panākumiem 14 mačos nepietika, lai iekļūtu pat FIBA Eiropas kausa izslēgšanas turnīrā. Vietējā čempionātā “Medi” izcīnīja 14 uzvaras 34 spēlēs un palika 12. vietā, līdz ar to šogad jāpārziemo pēc ranga zemākajā Eiropas turnīrā FIBA Eiropas kausā.

Grūtajam sezonas sākumam ir arī objektīvi iemesli – salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, komandā ir deviņi jauni spēlētāji, tiesa, pāris ārzemnieki atgriezušies pēc sezonas vai divu pārtraukuma. Četros līdz šim aizvadītajos Bundeslīgas mačos ar pienākumiem jaunajā komandā vislabāk apradis Braiss Elfords. 24 gadus vecais aizsargs, kuram pēc divām sezonām NBA Attīstības līgā šī ir pirmā pieredze Eiropā, guvis 19,0 punktus. Cits amerikāņu aizsargs Džeimss Robinsons, kurš atgriezies Baireitā pēc vienas sezonas pārtraukuma, kas pavadīts Izraēlā, vidēji iemetis 12,3 punktus un atdevis 3,5 rezultatīvas piespēles. Viņa vārda brālis Džeimss Vudards grozam uzbrucis ievērojami mazāk, taču izcēlies ar augstu realizāciju (2p. 63,6%, 3p. 44,4%), vidēji gūstot 11,3 punktus, izcīnot 4,0 atlēkušās bumbas un atdodot 2,5 piespēles. No vietējiem kadriem lielāko pienesumu devis centrs Lukass Meizners – 9,5 punkti, 4,3 bumbas un 2,0 piespēles.

Nākamajā nedēļā Ventspils dosies pie Kipras APOEL, ar kuru sanācis saspēlēt gados, kad klubs spēra pirmos soļus Eirokausos un kas ir slavena ar ļoti karstasinīgiem faniem. 6. novembrī ventspilnieki savā laukumā uzņems Kosovas Signal, un tā būs pirmā tikšanās ar šīs valsts klubu. FIBA Eiropas kausa regulārā sezona noslēgsies 25. novembrī

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    .Barons 23.10.2019, 17:09:16

    Vel tig būt vaidziks tik vaļam no to oter Nigger.Pameklet vien Balt Cilvēk,ko lab mācet spēlet to Basket-Bol.
    Un ta le veicas.Iekš to Erōp Čempijonāt.

  • -7
    Toliks 23.10.2019, 17:20:39

    Tu rasists??

  • -1
    .Barons 23.10.2019, 18:07:03

    Tolik kung.
    Es neir slimot ar Viljams sindrōm.Ja Tavam nezin,ko tas ir,vaig pameklet pa Internett un izlasit.

  • -1
    reku 23.10.2019, 19:14:09

    https://www.tvnet.lv/5747401/atrasti-vienigie-cilveki-pasaule-kuriem-nav-rasu-aizspriedumu

  • -7
    keda 23.10.2019, 22:06:35

    Vecum demenc un marazms gan nav gājs secen, ak vai...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: