Šodien pirmo maču jaunizveidotājā Čempionu līgā aizvadīs BK Ventspils basketbolisti, kas savā laukumā uzņems viesus no Vācijas EWE Basket. Mača sākums pulksten 19.

Līdz šim Eiropas klubu turnīros pretiniekos bijušas septiņas dažādas Vācijas komandas un zīmīgi, ka tieši klubs no Oldenburgas bijis līdz šim arī pēdējais. 2012. gadā izbraukumā tika piedzīvots zaudējums ar 69:77, taču atbildes spēlē Ventspilī uzvarēts ar krietni pārliecinošāku pārsvaru (74:61). Ja savstarpējos mačos tika fiksēts neizšķirts (toties divu spēļu summā +5 par labu BK Ventspils), tad noslēguma tabulā ventspilniekiem četras uzvaras sešās spēlēs deva pirmo vietu un iekļūšanu play off, tad EWE Baskets izcīnīja trīs uzvaras, taču palika ārpus play off. Tikpat uzvaru bija arī Francijas Roanne, taču otrā vieta pienācās viņiem (savstarpējās spēlēs Francijas klubam +4).

BK Ventspils un EWE Baskets pirmajā spēlē mūsējo sastāvā bija pieteikts arī tobrīd 19 gadus vecais Andrejs Gražulis, taču pie spēlēšanas viņš netika. Toties spēlēja Ronalds Zaķis, kuram 11 minūtēs viens punkts un trīs izcīnītās atlēkušās bumbas. Atbildes spēlē Ventspilī Gražulis vairs nebija pieteikumā, bet Zaķim 17 minūtēs 11 punkti un 3 izcīnītās bumbas. Tagadējā Oldenburgas sastāvā to dienu notikumus, visticamāk, atceras Rikijs Poldings, kurš savā laukumā atzīmējās ar 15 punktiem, bet Ventspilī tikai ar 5.

«Tā noteikti ir pieredzējusi komanda, kuras basketbolisti jau vairākus gadus spēlē kopā. Spēles stils ir agresīvs, ātrs. Treneri izmanto 7–8 spēlētājus, bet tas gan nenozīmē, ka pārējie ir statisti. Arī tie, kas atrodas ārpus šīs rotācijas, jebkurā brīdī ir gatavi doties laukumā un būt nopietns spēks. Jā, mums rotācijā ir kādi desmit spēlētāji, taču nedomāju, ka vienā spēlē tam būs izšķirošā loma,» spriež BK Ventspils galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

EWE Basket, kā lielākajai daļai Vācijas Bundeslīgas klubu, ir liels skaits leģionāru. Vācijas čempionāta finālisti no iepriekšējās sezonas atstājuši sastāvā sešus viesspēlētājus, no kuriem diviem gan ir arī vācu pase. Vieglais uzbrucējs Rikijs Poldings Oldenburgā spēlē jau kopš 2007. gada, bet aizsargs Kriss Krāmers – kopš 2012. Ierindā palicis viss pagājušās sezonas rezultatīvāko spēlētāju trio. Līdz ar Poldingu (14 punktu vidēji mačā) arī Braiens Kveils (15 un 6,3 atlēkušās bumbas) un Vons Daginss (14,7), turklāt komandā palicis arī labākais piespēlētājs Krāmers (5,4).

Pirms sezonas šim Vācijas klubam pievienojās Ventspils un arī Latvijas līdzjutējiem labi zināmais Beļģijas izlases snaiperis Maksims de Zēvs (pērn spēlēja CEZ Nymburk), kurš pagaidām laikam gan nav labākajā formā. Aizsargs izmetis 13 tālmetienus un trāpījis vien četrus no tiem. Atliek cerēt, ka mačos ar Ventspili spēlētājs nepiedzīvos atmodu. 210 cm slaidais Kveils, kas pirms diviem gadiem pārcēlās uz EWE Basket no turku Tofas, punktu un atlēkušo bumbu ziņā ir komandas līderis arī pēc pirmajām sešām šīs sezonas spēlēm. Komandai tajās izdevās izcīnīt trīs uzvaras.

Ventspilnieku grupā ir arī Francijas čempione ASVEL, Polijas otrā spēcīgākā komanda Rosa Radom un Lietuvas fināliste Neptunas, kas nesen veiksmīgi debitēja Eirolīgā, FIBA Eiropas kausa fināliste itāļu Varese, grieķu nemainīgā vērtība PAOK, Turcijas līgas, kas ir viena no bagātākajām Eiropā, komanda Ušak. Pateikt, ka ventspilnieki, salīdzinot ar pēdējo sezonu, nav spēruši soli uz augšu, var, tikai neko nesaprotot vai apzināti runājot muļķības. Patiesībā šis turnīrs Ventspils un Latvijas līdzjutējiem piedāvās tādu basketbola kokteili, kāds mūsu platuma grādos – un ar to domāta visa valsts, ne tikai pilsēta – nav ticis baudīts jau labi sen.

Ar milzīgi iespaidīgu mērķu nospraušanu šādā kompānijā ventspilnieki neaizraujas, tomēr pacīnīties par izkļūšanu no grupas vajadzētu gan, un par to pārliecināts arī Muižnieks: «Kad vēl nebija aizvadītas kvalifikācijas turnīra spēles, šķita, ka mūsu grupa ir ļoti laba un izredzes iekļūt nākamajā kārtā ir krietni lielas. Protams, pēc Itālijas un Turcijas komandu pievienošanās sastāvs kļuvis spēcīgāks. Viennozīmīgi, visi pretinieki ir respektējami, taču nav neviena, no kura būtu ļoti jābaidās. Varam cīnīties ar jebkuru un arī uzvarēt varam.»

Regulārās sezonas spēles risināsies līdz 25. janvārim, pa reizei ar sāncenšiem tiekoties mājās un viesos, bet turnīru turpinās katras grupas četras labākās komandas un četras veiksmīgākās piektās vietas ieguvējas. Uz FIBA Eiropas kausa izcīņas izslēgšanas spēlēm pārcelsies viena piektās vietas ieguvēja, visas sestajā vietā palikušās un vēl divas septīto vietu ieguvušās. Pārējām komandām Eiropas sezona būs beigusies.

Jau nākamajā nedēļā Ventspilī viesosies poļi, bet novembra sākumā Ventspils dosies uz Turciju.

BK Ventspils spēļu kalendārs Čempionu līgā

Datums Spēle Vieta Laiks
19.10. BK Ventspils - EWE Baskets Ventspils OC 19.00
25.10. BK Ventspils - Rosa Radom Ventspils OC 19.00
02.11. Usak Sportif - BK Ventspils Usaka 20:00
09.11. BK Ventspils - Openjobmetis Ventspils OC 19.00
15.11. Villeurbanne - BK Ventspils Liona 21.30
22.11. BK Ventspils - Neptunas Ventspils OC 19.00
30.11. PAOK - BK Ventspils Saloniki 18.00
07.12. EWE Baskets - BK Ventspils Oldenburga 21.00
14.12. Rosa Radom - BK Ventspils Radoma 19.30
21.12. BK Ventspils - Usak Sportif Ventspils OC 19.00
04.01. Openjobmetis - BK Ventspils Varēze 20:00
10.01. BK Ventspils - Villeurbanne Ventspils OC 19.00
18.01. Neptunas - BK Ventspils Klaipēda 19.00
24.01. BK Ventspils - PAOK Ventspils OC 19.00
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: