Iepriekšējā nedēļas nogalē, 3. oktobrī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sporta festivāla “Židrunas Classic” laikā notika Eiropas Spēkavīru čempionāts amatieriem. Tajā latviešu sportisti pirmo reizi izcīnīja trīskāršu uzvaru – Oskars Martužans (Ugāle) pirmais, Jānis Šleckus (Kuldīga) otrais un labāko trijnieku noslēdza Edgars Andersons (Kuldīga).

Šī gada Eiropas Spēkavīru čempionātā amatieriem kopumā piedalījās 25 atlēti no desmit valstīm, tostarp trīs komandas “Rozental Team” sportisti. Sacensībās atlētiem pavisam bija jāveic sešas disciplīnas divās kārtās, pēc pirmajām trim 10 labākie sportisti kvalificējās finālam.

 

Pirmais vingrinājums – trīs mucas (katra 100 kg) jānes 15 metrus un jānovieto uz paaugstinājumiem. Oskars Martužans šeit 25 atlētu konkurencē izcīnīja pirmo vietu, Jānis Šleckus uzrādīja trešo labāko rezultātu un kuldīdznieks Edgars Andersons palika sestais. Tālāk cīņa turpinājās ar 140 kilogramus smagu čemodānu nešanu (30 metri), kur, pārspējot pārējos spēkavīrus, savu stipro satvērienu un ātrumu nodemonstrēja Jānis Šleckus. Andersonam trešais labākais rezultāts, bet Oskars Martužans, pieļaudams kļūdu, šoreiz palika vien sestajā pozīcijā. Priekšsacīkstes noslēdzās ar riepas velšanu (360 kg) sešas reizes. Šis vingrinājums lieliski padevās Oskaram Martužanam, rezultātā gūta uzvara. Turpat aiz viņa arī komandas biedri – Andersons otrais, Šleckus trešais.

 

Noslēdzoties pirmajai kārtai, līderpozīciju ieņēma kuldīdznieks Jānis Šleckus, otrais igauņu sportists Markus Manika, Andersonam trešā, bet Martužanam ceturtā vieta.

 

Tālāk jau visus spēkavīrus sagaidīja fināls, kur vispirms bija jāceļ 140 kilogramus smags baļķis uz reižu skaitu vienā minūtē. Martužans to pacēla sešas reizes un uzvarēja. Šleckus par vienu reizi mazāk – dalīta otrā vieta, bet Andersonam ar paceltām četrām reizēm piektā pozīcija. Turpinājumā spēkavīrus sagaidīja vilkme, kur no zemes jāceļ 300 kilogramus smags stienis. Latvijas trijotne kā sarunājuši katrs pacēla 13 reizes, kas arī bija labākais rezultāts. Visbeidzot nēši, distances garums 30 metri. Cīņa solījās būt spraiga, jo pirms noslēdzošās disciplīnas Martužanam un Šleckus bija vienāds punktu skaits. Turpretim Andersonu no goda pjedestāla šķīra vien pusotrs punkts un, lai iekļūtu labāko trijniekā, viņam ne tikai vajadzēja uzvarēt šajā disciplīnā, bet arī igaunis nevarēja palikt kā otrais. Tā arī notika, Edgars pārliecinošu uzvarēja konkurentus, arī savus komandas biedrus. Oskars Martužans uzrādīja otru labāko rezultātu. Jānim Šleckus tikai par pusotru sekundi sliktāks rezultāts un ceturtā vieta.

 

Rezultātā vēl nebijis panākums Latvijas komandai – uz Eiropas Spēkavīru čempionāta amatieriem goda pjedestāla pirmo reizi kāpa trīs mūsu valsts sportisti. Oskaram Martužanam pirmā vieta, Jānim Šleckus augstā otrā, bet Edgars Andersons beigu beigās izrāva godpilno trešo pozīciju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: