Ullas fon Brandenburgas izstādes „Kalns, grimsti! Ieleja, celies!” pamatā ir ideja par sensimoniešu komūnu – 19. gadsimta sākuma franču politisko un sociālo kustību, kura balstījās utopiskā sociālista, socioloģijas tēva un “trakā pareģa” – Kloda Anrī de Ruvruā (jeb Sensimona, 1760–1825) idejās.

Šī ir mākslinieces otrā performance-uzvedums, kas seko sensimoniešu ideoloģijai par zinātnes un ražošanas garā balstītu nākotnes sabiedrību, kurā katrs indivīds radīs piepildījumu sava produktivitātes potenciāla realizēšanā tehnokrātu pārraudzītā hierarhiskā sabiedrībā.

Turpinājumā jautājumi izstādes kuratorei Zanei Onckulei:

Kas būs apskatāms izstādē, ar ko tā pārsteigs?

– Darbu pie izstādes veidošanas kopā ar mākslinieci Ullu fon Brandenburguno Parīzes sākām jau pirms divarpus gadiem. Izstādes centrā ir 12 minūšu gara filma performance, kas filmēta uz melnbaltās lentes. Tajā piedalās vairāki Jaunā Rīgas teātra aktieri. Filmas kadros notikumi risinās virzībā no aizskatuves telpām, tad gar skatītāju rindām un visbeidzot uz skatuves. Filmas pamatā ir mākslinieces mēģinājums atdzīvināt īpašas sensimoniešu komūnas darbību Parīzē 30. gados. Tā bija vīriešu grupa, kas aktīvi nodevās diskusijām par dažādiem attīstības jautājumiem, tai skaitā par dzelzceļu un kanālu būvniecību. Tobrīd daudzas šīs idejas bija utopiskas. Šie cilvēki pārvācās dzīvot uz kādu Pieparīzes vietu – izveidoja komūnu, nēsāja īpašus tērpus, dziedāja. Daudzi parīzieši uz šo komūnu devās, lai, kā viņi teica – skatītos šo cirku.

 

Kā šīs sensimoniešu idejas iekļaujas Latvijas vidē?

– Māksliniece vēlējās to visu sasaistīt ar mūsdienu Latvijas situāciju un vienu no mūsu teātriem, kas arī savā ziņā ir komūna. Bija būtiski, lai izveidotos sadarbība ar kādu no Latvijas profesionālajiem teātriem, un liels prieks, ka Jaunais Rīgas teātris tai piekrita. Arī filmēšanas komanda bija no Latvijas. Aktieri filmā iejūtas dažādās lomās, tiek dziedātas dziesmas franču valodā. Tika piesaistīts zviedru komponists. Savukārt Latvijas Bankas koris iedziedāja oriģinālos skaņdarbus. Jāuzsver, ka māksliniece ir starptautiski zināma un viņas darbi izstādīti daudzviet pasaulē. Arī šī filma šobrīd ceļo pa pasauli, nesen tā prezentēta arī Londonā.

 

Ko bez filmas vēl redzēsim?

– Izstādē būs arī citi objekti – filmā izmantotie rekvizīti, kas būs apskatāmi krāsainā versijā. Būs arī avīze, ko apmeklētājs varēs paņemt līdzi. Mums bija svarīgi radīt arī skatuves efektu, tādēļ izstādē būs veci, smagnēji aizkari no Varšavas operas. Filma visu laiku rotēs, lai to var noskatīties ikkatrs izstādes apmeklētājs. Mums ir būtiska sadarbība ar reģioniem, tādēļ priecājamies, ka izstādi varam atvest uz Ventspili. Īpašs prieks, ka izstāde tiks atklāta 7. oktobrī – dienā, kad Ventspilī ar izrādi Aspazija. Personīgi viesosies Jaunais Rīgas teātris, tādējādi Jūras vārtos pulcēsies šī teātra cienītāji, kam būs liela interese noskatīties arī filmu.

 

Izstāde tiks atklāta 7. oktobrī!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: