Svētdien ar maču Ventspilī startēs Latvijas basketbola maija trakums – "Aldaris" LBL finālsērija, kurā jau piekto reizi pēc kārtas tiksies BK "Ventspils" un VEF. Sērija ilgs līdz vienas komandas četrām uzvarām, bet pirmās spēles sākums Ventspils pulksten 17.10.

BK "Ventspils" ir pašreizējie valsts čempioni, bet kopumā titulu izcīnījuši deviņas reizes, tā kā šajā pavasarī komandai ir iespējas nopelnīt jubilejas zeltu. Tiesa, no četrām finālsērijām pret VEF uzvarēt izdevies tikai viena – pagājušajā gadā –, lai gan tuvu uzvarai ventspilnieki bija arī pirmajā zelta cīniņā. Pēc piecām spēlēm BK "Ventspils" bija vadībā ar 3:2, tomēr noslēgt sēriju Rīgā neizdevās. Septītajā spēlē pārpildītajā Ventspils Basketbola hallē mājinieki bija tuvu izšķirošajam lūzumam, bet netrāpīja ātrajā uzbrukumā, un tad iestājās Valters un Bakičs... Arī nākamajās divās sērijās pārāki bija VEF basketbolisti, bet pērn izdevās pārliecinošs revanšs – 4:1, un čempionu kauss devīto reizi palika Ventspilī!

Pēc pagājušās sezonas komandas sastāvs, bet vefiešiem arī treneru kolektīvs, piedzīvoja būtiskas izmaiņas, tā kā, spriežot par gaidāmo sēriju, atskatus tālā vēsturē veikt nebūtu gluži pareizi. Šajā sezonā komandas tikušās divas reizes, taču finālsērijas otrā spēle būs pirmā tikšanās Rīgā. 21. janvāri VEF uzņēma BK "Ventspils" Bauskā, un spraigā cīņā, lieliski aizvadot otro puslaiku, uzvaru 90:85 izcīnīja ventspilnieki. Pēc mēneša Ventspilī situācija bija citādāka viesi bija labāki pirmajās trīs ceturtdaļās, tā ieliekot tik stingrus pamatus, ka pēdējā varēja atļauties samest tikai desmit punktus – 67:75.

Teorētiski, tieši pēdējiem mačiem vajadzētu kļūt par atskaites punktu komandu spēku salīdzināšanai, taču tik pat skaidrs, ka tā būs tikai teorija. Tas, uz ko komandas ir spējīgas šobrīd un kādi šobrīd ir to lielākie plusi un mīnusi, būs redzams pēc pirmajiem mačiem. Viens gan ir skaidrs – 1:1 savstarpējās cīņās labi raksturo komandu spēku samēru. Tāpēc ļoti svarīgas var izrādīties mājas spēles, un tieši tāpēc tik nozīmīgs būs sērijas pirmā spēle – zaudējot sava laukuma priekšrocības, BK "Ventspils" var iecirst pamatīgu robu izredzēs uz zeltu, jo jau pēc divām dienām spēkiem jāmērojas viesos.

Protams, sērijas ritējumu var ietekmēt savainojumi. Pusfinālā ventspilniekiem bija jāiztiek bez sava kapteiņa Akseļa Vairoga un trīs no piecām spēlēm palīdzēt nevarēja arī Kristaps Janičenkos. Savukārt VEF komandā malā palika Bamba Fals, maču izlaida arī Džeralds Robinsons, bet tikai pēdējās divās spēlēs palīdzēja Anžejs Pasečņiks. Komandas arī bez šiem spēlētājiem ierindā prata atrast veidu, kā saglabāt nepieciešamo sniegumu, tiesa, VEF zaudēja tieši tajā spēlē, kad laukumā nedevās Robinsons. Šeit gan jāatceras, ka arī sezonas laikā bija ilgāks posms, kad reaktīvais amerikānis traumas dēļ nespēlē, un Nikolaja Mazura komandai tas nebūt nebija smagākais posms.

Šķiet, vienīgā lieta, ko var prognozēt pirms šīs sērijas – tai tomēr būtu jābūt garai. Protams, katrai komandai ir savu plusi, katrai pa prātam sava veida basketbols, bet lielos vilcienos to spēku samērs un arī šīs sezonas ritējums ir ļoti līdzīgs. Šādās cīņās jo svarīgākas ir nevis sportiskās prasmes, bet cilvēciskās īpašības, raksturs. Droši vien nebūs pārspīlēts apgalvot, ka komandas un mūs visus gaida raksturu cīņas.

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: