Rudens ir laiks, kad sportisko aktivitāšu cienītāji pamazām atvadās no darbošanās brīvā dabā un aizpilda dažādas Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzes. Apmeklētāju pieplūdumu izjūt arī Ūdens piedzīvojumu parks, kurā cilvēki ne tikai peld, bet arī mācās to darīt.

Ūdens piedzīvojumu parka kolektīvs ir gatavs šādai aktivitātei un no tās nebūt nebaidās. Gluži pretēji – ar prieku uzņem ikvienu. Šogad oktobrī pat izsludināta akcija Vai tavējais jau peld?, kuras mērķis ir aicināt vecākus parūpēties par to, lai viņu bērni iemācītos peldēt. Apmācības notiek gan mazajā, gan lielajā Olimpiskā centra peldbaseinā. Pašlaik nodarbības ir no pirmdienas līdz ceturtdienai, taču plānots to skaitu palielināt un sarūpēt iespēju mācīties peldēt arī sestdienās un svētdienās. Pašlaik bērnus no 5 līdz 10 gadiem peldēt māca mūsu ilggadējais peldēšanas treneris Sergejs Iļjins un sporta skolas Spars direktors Viktors Zujevs. Ar pavisam maziem bērniem (līdz 5 gadu vecumam) strādā Ieva Petroviča, un šīs apmācības mazajā baseinā notiek kopā ar vecākiem, kam par to atsevišķi nav jāmaksā. Maksa par vienu nodarbību ir 4,27 eiro, bet, pērkot abonementu, vienas nodarbības vidējā cena ir aptuveni 3 eiro. Baseina pārvaldnieks Andris Valerts atzīst, ka septembris tiešām bijis ļoti ražīgs, taču pieredze rādot, ka peldētgribētāju skaits ar laiku iet mazumā: «Septembris ir bērnudārza un skolas gaitu sākums, un tad vecāki grib novirzīt savus bērnus uz dažādiem pulciņiem un nodarbībām. Pie mums gandrīz visas grupas bija pilnas, dažreiz pat bija par daudz bērnu. Tas gan bija tāds kā iesildīšanās mēnesis, kad vecāki uzzināja, kā notiks apmācība, bet pa īstam strādāt sākām tikai oktobrī. Tad arī izkristalizējās tie īstie peldētāji, kas strādāja līdz maijam. Kad man bija 5–6 gadi, tēvs iemeta mani Ventā, jo viņam likās, ka tā var iemācīties peldēt. Nekas nesanāca, bet peldēt sāku pēc dažiem gadiem sporta nometnē; ar to gribēju teikt, ka vislabāk peldēšanas pamatus var iemācīt profesionāļi.»

Pieredzējušais treneris Iļjins uzsver, ka peldētprasme ir iemaņa, kas dzīvē noteikti noderēs, un apgūt to vajadzētu pēc iespējas agrāk: «Protams, droši vien nevajadzētu pavisam mazu bērniņu vilkt uz sabiedrisko baseinu, bet četri pieci gadi noteikti ir vecums, kad vajag to darīt. Var pietikt ar dažiem mēnešiem, lai cilvēks jau prastu peldēt. Protams, te nav runas par tehniski pareizu stilu, bet peldēšanu kā tādu. Taču bērni ir dažādi, un dažkārt sasniegums jau ir panākt, ka mazulis nebaidās no ūdens.» Treneris norāda, ka vecāki un dažkārt arī sporta skolotāji kļūdās, neliekot bērnam peldot bāzt galvu ūdenī. Tas ir ne tikai nepareizi, bet arī nav veselīgi, jo, šādi peldot, tiek radīta papildu slodze mugurai. Par peldēšanas noderīgumu kopumā gan jāšaubās nav. Sergejs no savas pieredzes atceras, ka, regulāri peldoties, ir izārstēta arī astma, taču vingrinātas jau tiek ne tikai plaušas, bet gan viss ķermenis. «Bērnam pietiek ar divām trim reizēm nedēļā, turklāt nav jau uzreiz jādomā par tālākajiem treniņiem sporta skolā. To rādīs laiks. Galvenais ir pierast pie ūdens, nebaidīties un prast peldēt,» skaidro treneris, piebilstot, ka vecākiem, kas atved bērnu uz peldētapmācības nodarbībām, nevajadzētu  tikai sēdēt un vērot, bet gan izmantot šo laiku, lai papeldētu. Ja nejūtaties pietiekoši pārliecināti, lai peldētu lielajā baseinā, sestdienās iespējams kopā ar bērnu paplunčāties mazajā baseinā, tomēr profesionāļi iesaka peldēt un aprast ar ūdeni. Kaut vai peldvestē, kas tagad Ūdens piedzīvojumu parkā esot ļoti elegantas.

Netrūkst arī peldētgribētāju lielajā baseinā, tāpēc Valerts atgādina, ka tas un arī atlētikas zāle apmeklētājiem atvērti jau no pulksten 6.45. Ventspilnieki jau visai aktīvi izmantojot iespēju pirms darba izkustēties, turklāt labi noslogoti esot arī brīvdienu rīti, toties pēcpusdienā par drūzmēšanos celiņos vairs neesot jāuztraucas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: