«Patīk, ka pēc nodarbībām tu sāc apzināties tādus muskuļus, par kuriem pirms tam pat nenojauti. Ir nogurums, tomēr mājās tu dodies enerģijas pilns,» par savām izjūtām stāsta TRX nodarbību apmeklētāji.

Nodarbības ar šīm treniņu sistēmām pasaulē nav nemaz ar tik senu vēsturi, jo pirmās piekares sistēmas tika izgatavotas 2001. gadā, kad savā garāžā centīgi pastrādāja bijušais ASV kara jūrnieks Rendijs Hetriks. Patiesībā viņš uzlaboja pats savu izgudrojumu – no vecām cīņu jostām un izpletņu striķiem pagatavotus rīkus, kurus bija iespējams iekārt, piemēram, virs durvīm, lai veiktu daudz dažādu vingrinājumu, kas ļautu karavīriem uzturēt sevi formā misiju laikā. Veicot pat ļoti vienkāršus vingrinājumus, jānotur ķermeņa poza, kas savukārt liek darboties muskuļiem, tādēļ treniņš ir īpaši efektīvs.

 

Protams, ar armijnieku trenēšanu viss nebeidzās, pamazām TRX ienāca arī fitnesā. Pirms vairāk nekā gada šīs sistēmas tika izmēģinātas arī Ventspilī – BMX treneris Jānis Šķeperis tā vēlējās dažādot savu audzēkņu nodarbības. «Sākumā tās bija nodarbības tikai pašiem sev, tad ieinteresējās arī kāds rads un draugs, tad jau citu sporta veidu pārstāvji. Vienā brīdī sapratām, ka nepieciešams iet plašumā,» stāsta trenere Ieva Valdmane, kura vada nodarbības Olimpiskā centra Ventspils Basketbola hallē. Nodarbības ir dažādas intensitātes – pie Jāņa esot smagāk, bet Ieva piedāvā nedaudz vieglāku programmu. Šobrīd uz tām aktīvi nāk ap 60 dažāda vecuma, dzimuma un fiziskās sagatavotības ventspilnieku, bet vienā nodarbībā iespējams piedalīties 22. Interese par savu treniņu dažādošanu ar TRX ir arī sportistiem, piemēram, visu ziemu tā strādāja virves vilcēji, šīs sistēmas patīk arī basketbolistiem un riteņbraucējiem, kuru nodarbības, protams, pieskaņotas viņu vajadzībām. Ierindas ventspilniekam nodarbība ilgst apmēram 80 minūtes, taču, ja garastāvoklis ir ļoti labs, gadās arī nedaudz ievilkt. «Pārpūlēties tā nav iespējams, jo intensīvais darbs pēdējās minūtēs nenotiek. Vienkārši ilgāk pastaipāmies. Ar TRX, protams, iespējams nodarboties arī mājās, bet kompānijā tomēr ir interesantāk un arī mazāk sanāk slinkot. Paskaties, kā tavs kaimiņš strādā, un saņemies arī pats,» skaidro Valdmane. Par šī fitnesa veida popularitāti un pieejamību runā arī nodarbību skaits – Basketbola hallē tās ir pieejamas sešas dienas nedēļā (viena vai vairākas dienā), bet Ūdens piedzīvojumu parkā veselības klubs VIP (treneres Iveta Leinberga un Ieva Berķe) uz treniņiem aicina četras dienas nedēļā. Lai gan dalībnieku sastāvs ir visai stabils, nodarbībām pieteikties nepieciešams iepriekš.

 

Ievas vai Jāņa nodarbībām Olimpiskajā centrā iespējams pieteikties, zvanot pa tālruni 29653438, bet Ivetas vai Ievas nodarbībām Ūdens piedzīvojumu parkā – pa tālruni 27821899.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: