Otrdien pulksten 19.00 pirmo maču Baltijas Basketbola līgas finālsērijā aizvadīs BK ″Ventspils″ un ″Prienai″ komandas, kas mērosies spēkiem Lietuvā. Par BBL čempionu kļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā.

Regulārajā sezonā abas komandas, kuras par BBL zelta medaļām cīnīsies pirmo reizi, spēlēja identiski, izcīnot 15 uzvaras un vienu reizi zaudējot. ″Prienai″ komanda pirmajā posmā izcīnīja desmit uzvaras tik pat mačos un triumfēja C grupā, kamēr BK ″Ventspils″ basketbolisti tik pat pārliecinoši uzvarēja A grupā. Last16 turnīru ar zaudējumu sāka gan ventspilnieki, gan lietuvieši - ″Prienai″ komanda ar 68:80 viesos piekāpās ″Kalev/Cramo″, bet BK ″Ventspils″ savā laukumā ar 65:66 atzina ″Barons kvartāls″ pārākumu. Savukārt šī posma turpinājumā abas vienības spēlēja bez zaudējumiem.

Izslēgšanas spēlēs līdz šim vieglāk klājies ″Prienai″ komandai, kas uzvarējusi visās četrās spēlēs. Vispirms pārliecinoši tika nopērta Māra Ļaksas un Jura Umbraško ″Tarvas″, kas divu spēļu summā tika apspēlēta 218:161. Pārāk lielu pretestību neizrādīja arī ″Barons kvartāls″ basketbolisti, kas savās mājās gan piekāpās vien 73:76, bet izbraukumā kapitulēja 80:110. Savukārt ventspilnieki gan ceturtdaļfinālā, gan pusfinālā atbildes spēlē savās mājās bija jāatspēlē trīs punktu deficīts. To izdevās izdarīt gan pret ″Siaulia″, gan pret ″Kalev/Cramo″.

″Prienai″ komandā, kas Lietuvas čempionātā šobrīd ieņem otro vietu, savākts visai pieredzējis sastāvs, sevišķi ārējā līnijā. Par komandas saspēli jau otro sezonu atbild Gintars Kadžulis (33 gadi), nesen komandai pievienojies 32 gadus vecais Dariuss Pakamanis, kurš atgriezies Lietuvā no otrās spēcīgākās Spānijas līgas, bet vēl pagājušajā sezonā ″Žalgiris″ rindās spēlē 27 gadus vecais Artūrs Milaknis (maču nebija daudz, bet tādi tomēr bija). Pakamanis šajā sezonā BBL spēlējis, taču finālmačos acīmredzot varēs palīdzēt savai jaunajai komandai. Viņam jāaizstāj gandrīz desmit gadus jaunāko bijušo ″žaligiri” Zigimantu Janaviču, kurš iedzīvojies savainojumā.

Ir komandā spēlētāji, kas savulaik spēlējuši Latvijā. Garākais vīrs komandā ir 207 slaidais Artūrs Valeika, kurš pirms dažām sezonām spēlēja Valmierā, Ernests Ežerskis šīs sezonas sākumā bija Liepājas komandas spēlētājs, bet Arnas Labucks savulaik pārstāvējis VEF. Komandas rindās ir tikai viens leģionārs, bet arī viņa darba grāmatiņā atrodams kāda Latvijas kluba ieraksts – pagājušās sezonas otro pusi VEF rindās aizvadīja Igaunijas izlases spēlētājs Sīms Sanders Vene.

 

Rezultatīvākais vīrs komandā ne tikai BBL, bet arī citos turnīros ir 22 gadus vecais un 200 cm slaidais uzbrucējs Gedemins Oreliks, bet punktu gūšanā tālu no viņa neatpaliek arī Milaknis, Kadžulis un Labucks. Tā kā briesmas var gaidīt no gandrīz vai no katra ″Prienai″ spēlētāja, un to, ka šī komanda prot spēlēt rezultatīvi, tā pierādījusi kaut vai BBL izslēgšanas mačos – trīs no četrām spēlēm gūti vairāk nekā 100 punkti.

Pirms nedēļas ″Prienai″ pirmo reizi komandas vēsturē kļuva par Lietuvas Basketbola federācijas kausa ieguvējiem (divu spēļu summa pieveica ″Pieno žvaigzdes″), bet vēl pēc dažām dienām kārtējā Lietuvas čempionāta mačā ar 91:73 sagrāva ″LSU/Baltai″. Tā komandai bija 15. uzvara 18 spēlēs, kas turnīra tabulā ļauj ieņemt otro vietu, atpaliekot tikai no ″Žalgiris″. Šajā sezonā ″Prienai″ spēlēja arī ULEB Eirokausā, taču, izcīnot divas uzvaras un piedzīvojot četrus zaudējumus, tālāk par pirmo posmu tajā netika. Protams, sportiskā ziņā to diez vai var saukt par panākumu, taču noteikti iegūta laba pieredze visai komandai.

Ventspilnieki ceļamaizē uz Prieņem ņems līdzi nepatīkamu zaudējumu ″Aldaris″ Latvijas Basketbola līgā – pirmssvētku dienā Roberta Štelmahera padotie ar 82:91 piekāpās ″Barons kvartāls″ komandai. BK ″Ventspils″ tā bija trešā neveiksme Latvijas līgā, taču komandas otro vietu turnīra tabulā tas neapdraud. Drīzāk tas bija sitiens pa pašcieņu, un tagad atliek vien cerēt, ka tas pozitīvi ietekmēs komandu, gatavojoties BBL finālam. Katrā ziņā vielas pārdomām ir pietiekoši, atliek tik izdarīt pareizos secinājumus.

Skaidrs, ka pirmajā finālspēlē sāncenšiem nedrīkst ļaut ieskrieties, jo viņi savā laukumā spēlē ļoti labi. Lietuvas čempionātā uzvarēts visos deviņos mačos, turklāt pieveikti arī ″Lietuvos rytas″ basketbolisti (82:76) un arī Baltijā šosezon zaudējumu nav. Viena neveiksme piedzīvota Eirokausā, taču šos mačus ″Prienai″ aizvadīja Kauņas sporta hallē, nevis nelielajā Prieņu pašvaldības Fiziskās kultūras un sporta centrā.

″Prienai″ līdz šim BBL spēlējusi rezultatīvāk (92,7 pret 79,8), toties aizsardzībā labāki bijuši ventspilnieki, kas vidēji mačā ielaiduši ap 62 punktiem, kamēr lietuvieši par apmēram desmit vairāk. Tā kā BK ″Ventspils″ neatliks nekas cits, kā likt lietā savu spēcīgāko ieroci – ja viss kārtībā būs aizsardzībā, būs arī izredzes uz panākumu divu spēļu summā.

Komanda uz Lietuvu devusies labākajā sastāvā, tāpēc atliek vien cerēt arī uz tādu pašu rezultātu.

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: