Ventspils pašvaldība atbalsta aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, tādēļ finansējums sporta nozarei plānots daudzpusīgiem sporta attīstības virzieniem.

Nodarboties ar sportu un fiziskajām aktivitātēm var ikviens ventspilnieks. Mūsu pilsētā tam ir radīti visi priekšnosacījumi – tiek uzturētas lieliskas sporta bāzes, rīkotas sacensības, atbalstīts bērnu un jauniešu sports, kā arī dažāda vecuma iedzīvotāju fiziskās aktivitātes.

 

Atbalsta sporta klubus

Ventspils domes Sporta pārvaldes šā gada kopējais budžets ir 2,3 miljoni latu. Sporta pārvaldes vadītāja Daina Paipala atklāj, ka lielākās budžeta pozīcijas ir veltītas sporta klubu dotēšanai. Salīdzinoši lielāku finansējumu bērnu un jauniešu apmācībai saņem daiļslidošanas, hokeja un futbola bērnu un jauniešu klubi. Šie klubi pašvaldības dotācijās saņem vairāk nekā 400 latu par vienu audzēkni gadā. Kopumā šogad pašvaldība finansiāli atbalsta aptuveni 20 sporta klubu, tai skaitā Ventspils Augstskolas un Ventspils Tehnikuma audzēkņus. Pamatā finansējums paredzēts sporta bāzu nodrošinājumam. Savukārt audzēkņu nodarbības sporta skolā Spars tiek finansētas no Ventspils domes Izglītības pārvaldes budžeta. Šajā mācību gadā sporta skolā Spars trenējas vairāk nekā tūkstotis audzēkņu desmit sporta veidos – basketbolā, smaiļošanā un kanoe airēšanā, džudo, sporta vingrošanā, vieglatlētikā, peldēšanā, šorttrekā, svarcelšanā, BMX un šaušanā.

 

Finansiāli tiek atbalstīts arī veterānu klubs, kam nodrošināta dalība Latvijas pašvaldību veterānu sporta spēlēs, kā arī tiek atbalstīta labāko sportistu dalība Eiropas un pasaules veterānu sporta spēlēs, informē Daina Paipala.

 

Plašs sacensību klāsts

Otra lielākā Sporta pārvaldes budžeta pozīcija ir paredzēta daudzpusīgai sporta pasākumu rīkošanai. Paredzēts, ka šogad Ventspilī notiks vairāk nekā 40 sporta pasākumu. Tie būs arī tādi tradicionālie sporta pasākumi kā pusmaratons un nūjošanas festivāls. Jau otro gadu norisināsies Ghetto Games sporta spēles. Tajās notiks ne tikai dažādas sacensības, bet arī meistarklases, kurās pieredzi varēs gūt jaunieši, tai skaitā ventspilnieki.

 

Kā katru gadu, arī šogad neizpaliks Nāc un sporto! pasākumi, kuros bez maksas varēs piedalīties ikviens interesents. Sporta pārvalde cenšas saglabāt esošās tradīcijas – akmens mešanas sacensības, skrējienu apkārt Būšnieku ezeram, Vecgada skrējienu, arī orientēšanās un nūjošanas sacensības. Pērn Nāc un sporto! pasākumi papildināti ar futbola sacensībām senioriem, kas lielās intereses dēļ tiks rīkotas arī šogad. Bet 11. maijā ikviens iedzīvotājs varēs piedalīties velosezonas atklāšanas sacensībās. Šogad veloentuziastiem iecerēts piedāvāt vairākas distances, atklāj Paipala.

 

Noslēdzies arī sporta projektu konkurss, kurā iesniegti 22 interesanti piedāvājumi, piemēram, sacensības jātnieku sportā, tenisā, orientēšanās sportā, hokejā, pludmales volejbolā un citos sporta veidos.

 

Jau daudzus gadus pašvaldība nodrošina iespējas iedzīvotājiem bez maksas izmantot pilsētas sporta bāzes – vieglatlētikas stadionu, futbola stadionu pie 2. pamatskolas un 3. vidusskolas, kā arī skeitparku.

 

Suminās labākos

Pašvaldības finansējums Sporta pārvaldes budžetā paredzēts arī gada noslēguma pasākumam, kas norisināsies jau piekto gadu. Tajā tradicionāli tiks noteikti labākie sportisti, treneri un sporta entuziasti. Tāpat ar naudas balvām tiks apbalvoti sportisti un treneri, kuri Eiropas un pasaules čempionātos šogad būs ieguvuši godalgotas vietas. Tiks sumināti arī Jaunatnes olimpiādes laureāti un viņu treneri.

 

Apgūst investīcijas

Olimpiskajam centram (OC) Ventspils šogad būs visai saspringts darbs, jo jāapgūst liela apjoma investīcijas. OC Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis stāsta, ka turpināsies 3,2 miljonu latu lielo valsts investīciju apgūšana. Par šo finansējumu jau uzcelta moderna airēšanas bāze Dampeļi,un 27. aprīlī ikviens aicināts doties vērot Latvijas mēroga airēšanas sacensības, ar kurām šī bāze tiks svinīgi atklāta. Tāpat par minētajām valsts investīcijām aprīļa sākumā uzsāks Ledus halles rekonstrukciju un darīs visu, lai pilsētas bērniem un sportistiem no 1. septembra atkal būtu pieejams ledus. Boitmanis informē, ka halles rekonstrukciju veiks Ventspils uzņēmums Pilsbūve, kas uzvarējis būvniecības iepirkumā. «Liels izaicinājums būs segtās BMX halles ar ziemas skeitparku būvniecība, kur varēs notikt starptautiska līmeņa sacensības, bet mūsu bērni, kā arī Latvijas izlases sportisti iegūs brīnišķīgus treniņu apstākļus,» turpina Boitmanis. Tas ir svarīgi, jo Latvija ir BMX lielvalsts, mums ir savs olimpiskais čempions. Tādējādi mūsu sportisti kļūs konkurētspējīgāki un viņiem nevajadzēs tērēt finansējumu, lai brauktu uz treniņnometnēm citās valstīs. Vienlaicīgi pilsēta arī iegūs Latvijā viennozīmīgi labāko ziemas skeitparku bērniem, kur varēs braukāt ne tikai ar BMX riteņiem, bet arī ar skrituļslidām un skrituļdēļiem. «Objekta izbūvei mums ir piesaistīti spēcīgi konsultanti, tai skaitā Madars Apse, kurš ir izbraukājis visu pasauli. Tādēļ nav šaubu, ka rezultāts būs lielisks,» pārliecināts Boitmanis. BMX halles celtniecību iecerēts uzsākt jau šoruden.

 

Rūpējas par ģimenēm

«Pašvaldība daudz rūpējas, lai ģimenēm ar bērniem mūsu pilsētā būtu, ko darīt. Pateicoties pašvaldības piešķirtajam finansējumam, Piedzīvojumu parkā šobrīd izveidots milzīgs būvlaukums, jo taps jauna vērienīga un moderna atrakciju zona,» stāsta Boitmanis. Tajā būs bērnu autoskola ar ielām, luksoforiem un modernām automašīnām. Taps jauna atrakcija ar bamperlaivām, kā arī ekstremāla atrakcija, kur bērns kopā ar vecākiem varēs iesēsties laiviņā un, braucot lejā no vairākus metrus augsta torņa, izbaudīt lidojuma fāzi. Tiks ieviesta arī Latvijā pilnīgi jauna atrakcija ar bampermašīnām, kas noskatīta ASV.

 

Viens no gaidītākajiem jaunumiem būs sintētiskā ledus slidotava, kurā slidošanas priekus varēs izbaudīt arī viskarstākajā vasaras dienā. Ventspilnieki pērk visu to labāko; šajā jomā vislabākais nāk no Kanādas. Tās būs izcili slidenas plāksnes no šīs Ziemeļamerikas valsts, uz kurām varēs slidot ar parastajām slidām. Jaunā slidotava kalpos gan kā izprieca jebkuram ventspilniekam un pilsētas viesim, gan kā treniņu vieta daiļslidotājiem un hokejistiem, kamēr uz rekonstrukcijas laiku būs slēgta Ledus halle.

 

Topošo atrakciju zonu izdaiļos strūklaka ar pārsteiguma momentiem. Piemēram, uzkāpjot uz kādas plāksnītes, bērns saņems jautru ūdens šalti. Būs iekārtota arī skaista piknika zona, jo arvien biežāk Piedzīvojumu parkā rīko dzimšanas dienas un citas svinības. Plānots, ka jauno atrakciju atklāšanas svētki notiks 18. maijā.

 

Uzlabo sporta bāzes

OC Ventspils ir liela saimniecība, kas visu laiku jāuztur augstā līmenī, lai sacensības un treniņi noritētu vismodernākajos apstākļos. Šogad Olimpiskajā centrā notiks divi lieli sporta pasākumi, kuriem pastiprināti jāgatavojas. Tie ir: Latvijas Jaunatnes olimpiāde un Eiropas U18 čempionāts basketbolā. Iecerēts nolakot grīdas Basketbola hallē, modernizēt augstlēkšanas un kārts­lēkšanas sektorus. BMX trasē plānots uzstādīt jaunu starta iekārtu un veikt citus uzlabojumus. Tiks iegādāts arī jauns inventārs.

 

Pašvaldība uzskata, ka aktīva līdzdalība sporta dzīvē ir jānodrošina arī iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem. Šim nolūkam Basketbola hallē šogad tiks pārbūvētas vienas durvis, bet vislielākie darbi tiks veikti pilsētas peldbaseinos un ūdens atrakciju zonās, lai cilvēkiem ratiņkrēslos nodrošinātu ūdens prieku pieejamību. Šim mērķim izdevies piesaistīt arī ES finansējumu.

 

Finansē profesionāļus

OC arī šogad turpinās augstas klases sportistu atbalsta programmu. Varam lepoties, ka Londonas olimpiskajās spēlēs piedalījās septiņi Ventspils atbalstītie sportisti; šobrīd jau notiek gatavošanās ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Boitmanis ir cerību pilns, ka uz Sočiem aizbrauks gan pieredzējušie sportisti Haralds Silovs un Mārtiņš Rubenis, gan arī mūsu jaunais talants šorttrekists Roberto Puķītis. Tātad ventspilniekiem būs, par ko turēt īkšķus.

Pašvaldības prioritāte – bērni

Guntis Blumbergs, sporta nozari uzraugošais Ventspils domes deputāts (Latvijai unVentspilij)

– Pašvaldībai ir svarīgi sabalansēt savas iespējas, lai atbalstītu visus – profesionālos sportistus, bērnu un jauniešu sporta klubus, kā arī iedzīvotāju sportiskās aktivitātes. Pašvaldības prioritāte ir iesaistīt sporta dzīvē pēc iespējas vairāk bērnu. Tādēļ paldies entuziastiem, kas izveidojuši privātus sporta klubus, ko arī dome savu iespēju robežās finansiāli atbalsta, līdztekus pašvaldības sporta skolas Spars darbībai. Tikai kopā ar privāto sektoru mēs varam radīt labus treniņu apstākļus mūsu pilsētas bērniem un jauniešiem, kopā veidojot jaunās sporta zvaigznītes. Pašvaldība atbalsta ne tikai klubu dzīvi, bet arī dažādu sporta sacensību rīkošanu.

 

Cenšamies nodrošināt arī pēc iespējas plašākas sportošanas iespējas iedzīvotājiem, kas piekopj aktīvu dzīvesveidu. Pilsētas parkos tiek uzstādīti jauni āra trenažieri, pilnveidojam Piedzīvojumu parka piedāvājumu klāstu. Iedzīvotājiem bez maksas ir pieejams skeitparks, pilsētas stadioni. Kā katru gadu, arī šogad rīkosim dažādas aktivitātes tautas sporta programmas Nāc un sporto! ietvaros. Tāpat iedzīvotājiem būs iespēja piedalīties arī dažādos masu sporta pasākumos – pusmaratonā, nūjošanas festivālā, velosezonas atklāšanas aktivitātēs, Ghetto Games pasākumos u.c.

Lai nodrošinātu labu sporta infrastruktūru iedzīvotājiem un sportistiem, pašvaldība cītīgi strādā pie investīciju piesaistes. Prieks, ka ar Latvijas Olimpiskās komitejas starpniecību esam piesaistījuši valsts finansējumu 3,2 miljonu latu apjomā, kas jau ieguldīts tenisa kortu rekonstrukcijā, airēšanas bāzes izbūvē,kā arī Basketbola halles ģērbtuvju remontā. Par šo finansējumu taps arī segtā BMX halle ar ziemas skeitparku un tiks rekonstruēta Ledus halle. Halles rekonstrukcijas laikā ledus sporta veidu klubiem būs jāpacieš īslaicīgas neērtības, taču pašvaldība plāno klubiem tās kompensēt, piešķirot papildu finansējumu treniņa procesa nodrošināšanai citās sporta bāzēs. Toties pēc tam visiem būs liels ieguvums, jo Ledus halle būs labāka un arī ekonomiskāka no uzturēšanas viedokļa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: