22. martā plkst. 19.00 Ventspils Kultūras centrā Ventspils teātris rādīs iestudējumu M. Zīverts „Kāds, kas slēpjas tumsā” /”Cenzūra”/, ar kuru piedalās Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionālajā skatē „Gada izrāde 2012”.

Izrādes režiju un scenogrāfiju ir veidojis Agris Krūmiņš, kostīmu māksliniece Lāsma Svikule. Lomās darbosies Vita Vītola, Agnis Ekšteins, Jānis Birznieks un Ainārs Kukulītis.

Mārtiņa Zīverta luga „Cenzūra” (Ventspils teātra izrādes nosaukums – „Kāds, kas slēpjas tumsā”) uzrakstīta 1951. gadā, kad autors dzīvoja Zviedrijā, un ir viens no diviem (otrs – 1947. gadā sacerētais „Kāds, kura nav”) dramatiskajiem darbiem, kuru fonā ir mūsu tautiešu dzīve bēgļu nometnēs 2. pasaules kara beigās un pēckara gados Vācijā. Nometnes daudzos gadījumos ierīkoja pamestu kazarmu telpās, kādreizējās noliktavās, bijušajās barakās. M. Zīverts: „Kad „lielie” bija iztirgojuši Eiropu, tas sākās „mazās varas” laiks uzvarētajā Vācijā, gūstekņu nometnēs un DP nometnēs. Šī luga rakstīta par tā laika stulbuma orģijām, ko (līdz nākamajām) cilvēkiem nepatiks atcerēties.”

„Gada izrāde 2012” reģionālās skates visā Latvijā notiek februārī un martā, taču labākā aizvadītās sezonas amatierteātra izrāde tiks noskaidrota 6. un 7. aprīlī Dailes teātrī Rīgā, kur nozares eksperti vērtēs reģionālo skašu veiksmīgākos iestudējumus.

Pēc skates tiks noskaidroti arī amatierteātri, kuri piedalīsies XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos Rīgā. Svētku nedēļā amatierteātriem ir atvēlētas 3 dienas.

No 3. līdz 5. jūlijam izrādes būs skatāmas Dailes teātrī, Leļļu teātrī, Rīgas Latviešu biedrības namā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un Vērmanes dārzā. Tiks spēlēta tikai latviešu dramaturģija, īpašu vietu atvēlot Rūdolfa Blaumaņa dramaturģijai rakstnieka 150. jubilejas gadā.

Skati "Gada izrāde 2012" rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām un Dailes teātri.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: