Ventspils 2. pamatskolas 6.a un 8. klases skolēni varēja uzzināt dažādus veidus, kā taupīt enerģiju gan klases telpās gan mājvietās. Stundas vadīja AS „Latvenergo” speciālists Andris Spīdāns.

Projektu nedēļas laikā šīs divas klases veica mērījumus skolā, kuros analizēja skolas energoefektivitāti. Tika pētītas logu izolācijas, gaismas nesēji, personāla attieksme pret tehnikas un gaismu izslēgšanu, kad to neizmanto, kā arī apzināti citi veidi, kā skola varētu taupīt enerģiju.

 

Spīdāns interaktīvā veidā parādīja, kādas ir atšķirības starp dažādu sensoru veidiem. Jaunieši varēja iepazīties ar moderniem termometriem, salīdzināt sienu temperatūru klases telpā, kas parādīja, ka skolā sienas ir nosiltinātas ļoti augstā līmenī. Tika aprēķināta un mērīta dažādu spuldžu efektivitāte un enerģijas patērēšana. Nodarbību laikā jaunieši apguva veidus, kā var ietaupīt siltumu, elektrību un ūdeni.

 

8. klases skolniece Alise Grinfogele atzīst, ka eksperts pastāstīja daudz jaunas informācijas, taču daļu no tās viņa jau zināja iepriekš: „Mājās mēs sekojam līdzi, vai gaismas ir izslēgtas, kad iziet ārā no istabas. Sekojam, vai dators izslēgts, kad to nelietojam, kā arī cenšamies bez vajadzības neatstāt kontaktus rozetēs.”

 

Aicinot uz skolu dažādus nozaru ekspertus, skolas personāls cer atraktīvi informēt skolēnus par enerģijas taupīšanu. Nodarbībās skolēni varēja mācīties ne tikai teorētiski, bet arī praktiski. Iespējams, ka dažas no gūtajām zināšanām viņi varēs pastāstīt arī vecākiem, un veicināt enerģijas taupīšanu mājās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: