FK Ventspils futbolisti šodien UEFA Čempionu līgas 2. kvalifikācijas kārtas pirmajā mačā viesos tiksies ar Norvēģijas čempioni Molde.

Nē, virsrakstā piesauktais čempionu tituls nekad nav ticis Molde, bet gan tās trenerim – Ule Gunārs Sulšērs 1999.gadā Manchester United rindās kļuva par Eiropas prestižākās klubu trofejas ieguvēju, turklāt vēl arī izceļoties ar uzvaras vārtu guvumu mača trešajā kompensācijas minūtē. Ir, ko atcerēties. Šobrīd 39 gadus vecais Sulšērs karjeru Anglijas premjerlīgā beidza 2007. gadā, pēc tam trenējot United jauniešu, bet 2011. kļuva par Molde galveno treneri, uzreiz aizvedot klubu līdz tā pirmajam čempionu titulam.

Pēc Čempionu līgas izlozes treneris uzsvēra divas lietas – FK Ventspils ir jauna komanda un tai nav lielas pieredzes Eirokausos; Ventspils ir salīdzinoši tuvu, tāpēc nebūs lielu grūtību ar ceļošanu.

Pieredzes ziņā, protams, norvēģi varētu būt krietni pārāki, kaut vai tāpēc, ka komandā netrūkst vīru, kas uzspēlējuši dažādu vecumu izlasēs, arī nacionālajā valstsvienībā. Tiesa, nemaz ne tik nepieredzējuši Molde futbolisti bija pirms divām sezonām, kad Eiropas līgas kvalifikācijas mačos tikās ar Latvijas kausa ieguvējiem FK Jelgava, divu spēļu summā cīnoties neizšķirti 2:2, bet tālāk tiekot, tikai pateicoties vārtu guvumam viesu laukumā. Molde ir zināma arī Skonto komanda, kuru 2006./2007. gada sezonā divu spēļu summā izdevās pieveikt ar 2:1. Taču tas bija vēl bez Sulšēra pie stūres un čempionu kausa balvu skapī.

Norvēģijas čempioni arī šajā sezonā ir turnīra tabulas augšgalā, taču šobrīd ieņem otro vietu, par vienu punktu un arī spēli atpaliekot no pirmās. Jūlijā Molde čempionātā aizvadījusi divas spēles, ar 0:1 piekāpjoties Rosenborg un ar 2:1 apspēlējot Valarenga. Starp citu, ar abām šīm komandām savulaik tikušies arī ventspilnieki. 

Savā pirmajā starptautiskajā sezonā 1999. gadā FK Ventspils divu spēļu summā pieveica Valarenga komandu 2:1, bet 2003./04. gada sezonā komanda cieta pamatīgu sakāvi pret tā brīža norvēģu nenoliedzama flagmaņa Rosenborg 1:10 (1:4, 6:0). Dažus gadus vēlāk ventspilnieki visai cerīgi cīnījās ar Brann, tomēr divu spēļu summā tika fiksēts neizšķirts, kas bija izdevīgs norvēģiem.

Norvēģijas čempionu labākais vārtu guvējs ir Kotdivuāras spēlētājs Deivijs Angans, kura rēķinā desmit precīzi sitieni 15 mačos, un tas ir arī labākais rādītājs Norvēģijas čempionātā. Anganam šī ir otrā sezona Molde rindās, bet pērn viņš sāncenšu vārtsargus sarūgtināja deviņas reizes.

Pieci vārti 21 gadus vecā norvēģu uzbrucēja Jo Inges Bergeta kontā, bet četrus guvis amerikāņu pussargs Džošs Gets. Kā redzams, tehniskais Angans ir pārliecinošs komandas uzbrukuma līderis, tāpēc tieši viņa neitralizēšana varētu būt viens no komandas galvenajiem uzdevumiem, turklāt jāņem vērā, ka kotdivuārietis momentu var izveidot arī pats.

Trešdien spēle viesos sāksies pulksten 21.45 pēc Latvijas laika, bet 24. jūlijā Ventspilī komandas laukumā dosies pulksten 18.30.

Jurģis Pučinskis

FK Ventspils galvenais treneris

– Mums trāpījies ļoti nopietns pretinieks, taču pārdzīvot par šādu izlozi nevajag. Jāiet laukumā un jāspēlē, un es esmu pārliecināts, ka, veiksmīgi sakrītot visiem apstākļiem, varam pārspēt Norvēģijas čempionus. Protams, tā ir pieredzējusi komanda, kas spēlē čempionātā, kurš droši vien ir spēcīgāks par mūsējo. Tomēr arī tajā spēlē tikai cilvēki. Ļoti svarīgi bija pirms Čempionu līgas mača izcīnīt uzvaru virslīgas spēlē, kas arī izdevās. Jau nākamajā dienā treniņā bija jūtams, ka noskaņojums komandā krietni uzlabojies. Jā, arī man personīgi šīs spēles būs īpašas, jo pirmo reizi vadīšu komandu Eiropas klubu turnīrā, turklāt tā būs Čempionu līga. Tie tiešām ir svētki. Atbildība, protams, ir ļoti liela, tāpēc jūtu gan papildu uztraukumu, gan motivāciju. Jācenšas parādīt savu labāko sniegumu, lai, vienalga, kā šīs spēles beigtos, nevarētu sev pārmest, ka kaut kas nav izdarīts līdz galam. Protams, lieliski būtu viesos gūt vārtus un nepiedzīvot zaudējumu. Katrā ziņā jānospēlē tā, lai arī atbildes spēlē saglabātos intriga.

FK Ventspils Norvēģijā

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: