Aprīlis ir piemērots riteņbraukšanas sezonas atklāšanai. Kā to pareizāk izdarīt, stāsta velobraucējs ar stāžu – Jaunrades nama velopulciņa vadītājs Endijs Apse.

Endijs ar riteņbraukšanu pēc lielākas pauzes aktīvi sāka nodarboties pirms sešiem gadiem. «Ir jau tas vecums, kad veselības dēļ vairs nevar atļauties visu dienu sēdēt pie datora, tāpēc jādomā par fiziskām aktivitātēm. Un ne tikai jādomā, bet arī jādara. Labprāt pieteicos vadīt velopulciņu Jaunrades namā, jo vēlos, lai jaunie velosipēdisti pārvietojas drošāk un prot salabot savu braucamo. Lai nav tā, ka, salūstot braucamrīkam, tas tiek iemests kaktā un bērns atkal apsēžas pie datora,» saka Endijs. Viņaprāt, katram vajadzētu prast salīmēt kameru, jo tas izmaksā trīs santīmu, savukārt jaunas kameras iegāde – Ls 2,50, bet, ja ielāpu uzliek servisā, jāpieskaita vēl divi lati.

Jebkurš riteņbraucējs var ekonomēt arī uz zāļu rēķina, jo, pavadot svaigā gaisā vismaz pusotru stundu vairākas reizes nedēļā, cilvēks norūdās un  saaukstējas daudz retāk nekā tie, kam ir mazkustīgs dzīvesveids. Pēdējos gados, pēc Endija novērotā, Ventspilī būtiski palielinājies velobraucēju skaits, un tas ir saistīts ne tikai ar vēlmi izkustēties, bet arī ekoloģiska dzīvesveida izvēli un saimniecisku domāšanu, jo braukt ar velosipēdu

ir lētāk nekā pārvietoties automašīnā un tas ir visai ģimenei piemērots sports un atpūtas veids.

Izvēloties jauno braucamo, cilvēkam jāzina, kur viņš visbiežāk dosies, vai regulāri brauks pa asfaltu, meža ceļiem vai pludmali. Ar braukšanu gar jūru Endijs neiesaka aizrauties, jo sāļais ūdens un smiltis ātri saēd detaļas, tāpēc vienmēr, kad esat braucis pa pludmali, ritenis jānomazgā un jāieeļļo.

Drošības labad ir vajadzīga ķivere, bet sodīt par tās nevilkšanu nevar; ja ir paredzēts braukāt arī vakaros, jāiegādājas arī lukturīši – ar atstarotājiem nebūs līdzēts! Ja braucējs nav drošs, ka ieziemotais velosipēds ir darba kārtībā, tā apskati labāk uzticēt speciālistam, bet, ja rudenī viss izdarīts, kā nākas, problēmām nevajadzētu rasties.

Slodze jākāpina pakāpeniski, pirmajā izbraucienā nebūtu prātīgi skriet uz Užavu un atpakaļ, lai gan daudzi tā arī dara un nekas traks nenotiek. «Otrajā rītā pa trepēm gan būs grūti uzkāpt, tāpēc sākumā labāk izvēlēties īsāku maršrutu. Trenējoties pakāpeniski, organisms netiks nevajadzīgi pārslogots, un braucējs gūs baudu, nevis stresu, kā tikt apkaļ, uz mājām.

Mums ir vairāki labi maršruti, piemēram, var aizbraukt līdz Būšniekiem, ja tas ir paveikts, nākamajā reizē var palielināt attālumu, apbraucot apkārt ezeram un iepazīt meža takas reljefu,» saka Endijs.

Viņš piedalās velobraucēju sacensībās, tāpēc iedrošina arī citus izmēģināt spēkus mačos. Startējot sacensībās, vajadzīga laba fiziskā sagatavotība, pirms nopietnas sportošanas jākonsultējas ar ārstu, jo garās distances prasa īpašu pieeju – der apmeklēt svaru zāli un baseinu.      

       

Atceries:

• nepērc velosipēdu un ķiveri lielveikalā;

• ja nav daudz naudas, labāk izvēlies lietotu, bet kvalitatīvu braucamrīku;

• velobraucējiem paredzētais celiņš ir sarkanā krāsā, pelēkais domāts gājējiem;

• ja izbrauc no veloceliņa, priekšroka vienmēr ir automašīnas šoferim; 

• braucot ar velosipēdu, velc spilgtas drēbes, vasarā padomā, kā izvairīties no saules apdegumiem;

• dodoties ilgākā braucienā, nepārēdies;

• ņem līdzi negāzētu ūdeni, banānu un maizīti, arī ūdensnecaurlaidīgā maisiņā ieliktu uzlādētu mobilo telefonu.    

    

Sacensības Ventspilī

22. aprīlī – TREK Phillips MTB maratona 1. posms;

29.aprīlī – Nāc un sporto! riteņbraukšanas pasākums Piedzīvojumu parkā;

12. maijā – Velo un tūrisma sezonas atklāšanas pasākums Piedzīvojumu parkā;

25. augustā – Latvijas atklātais čempionāts un Baltijas valstu čempionāts triatlona sprinta distancē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: