Kamēr vairāki politiķi atsevišķu uzņēmēju savtīgās interesēs Latvijas publiskajā telpā izplata klajus melus par it kā nekonkurētspējīgo uzņēmējdarbības vidi Latvijas ostās, britu laikraksta FinancialTimes ekspertu grupa Ventspils brīvostu novērtējusi kā 5. labāko ostas zonu pasaulē.

Ventspils brīvostas pārvalde aicina iepazīties ar ekspertu vērtējuma rezultātiem un ļoti uzmanīgi izvērtēt vēlmi reformēt ostu pārvaldību, kas var viegli novest pie ļoti labi sakārtotu biznesa vietu privatizācijas atsevišķu grupu interesēs.

2010. gadā populārā britu laikraksta FinancialTimes izdevums fDiMagazine veica aptauju „Nākotnes globālās brīvās zonas 2010/11” (GlobalFreeZonesoftheFuture 2010/11), kur savā starpā tika salīdzinātas brīvās zonas visā pasaulē. Pēc iegūtajiem rezultātiem Ventspils brīvosta ieņem piekto vietu kā nākotnes vai perspektīvākā zona 2010./2011.gadā.

Jāpiemin, ka neviena cita Eiropas zona nebija iekļuvusi pat pirmajā desmitniekā.

Savukārt, izmaksu efektivitātes ziņā Ventspils brīvosta ierindojas 4.vietā, bet nominācijā Labākā ostas zona – 5.vietā. Arī labāko ostas zonu desmitniekā neiekļuva ne Tallina vai Klaipēda, kuras nereti Latvijas ostām min kā labos piemērus, ne arī kāda cita no Eiropas ostām. Pētījumā atzinību guva arī Ventspils brīvostas tiešo ārvalstu investīciju piesaistes mārketings, kas ir atzīts par septīto labāko pasaulē.

Tik augsts starptautisks novērtējums ir pamatots iemesls lepoties ar labajām iestrādēm uzņēmējdarbības potenciāla attīstībā un īpaši kritiski izvērtēt mēģinājumus graut Latvijas ostu – brīvo ekonomisko zonu – tēlu un īstenot objektīvi nepamatotas reformas.

Pielikumā: GlobalFreeZonesoftheFuture 2010./2011 Winners

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: