Nacionālā Zilā karoga žūrija izvērtējusi iesniegtos pieteikumus Zilā karoga saņemšanai un nolēmusi starptautiskā karoga iegūšanai virzīt desmit peldvietu un divas jahtu ostas, informē žūrijas pārstāve Ilze Grunska.

Šogad Zilā karoga kustībā iesaistījusies Saulkrastu pilsēta, piesakot centra peldvietu. Viena no Zilā karoga līderēm Latvijā un Baltijā – Jūrmala – izvirzījusi piecas peldvietas Zilā karoga saņemšanai – Jaunķemerus, Dzintarus, Mellužus, Buldurus un Kaugurus.

Peldvietas Zilā karoga saņemšanai izvirzīja arī Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Ventspils, Jēkabpils, Kuldīgas un Engures pašvaldības. Jahtu ostu kategorijā uz karogu turpināja pretendēt Liepājas jahtu centrs un jahtu piestātne "Pāvilosta Marina". Starptautiskā karoga iegūšanai tālāk virzītas abas jahtu ostas – Liepājas un Pāvilostas.

Atbilstība starptautiskajam nolikumam noteikta Ventspils pilsētas pludmalei, Lielā Stropu ezera peldvietai un peldvietai "Stropu vilnis" Daugavpilī, Vakarbuļļu peldvietai Rīgā, Abragciema kempinga peldvietai Engurē, "Mārtiņsalas" peldvietai Kuldīgā, Radžu peldvietai Jēkabpilī un stadiona pludmalei Liepājā. No Jūrmalas pludmalēm atbilstoši novērtētas Jaunķemeru un Dzintaru pludmales.

Savukārt nacionālo sertifikātu žūrija nolēma piešķirt Jūrmalas pilsētas pludmalēm Kauguriem, Mellužiem un Bulduriem, kā arī Dienvidrietumu pludmalei Liepājā un Saulkrastu centra peldvietai, norādot nepilnības kontroles rezultātos un aicinot turpmāk veicināt šo pludmaļu uzlabojumus, lai sasniegtu pilnīgu atbilstību Zilā karoga statusam.

Nacionālās žūrijas komisijas sēdē piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Veselības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības inspekcijas, Zēģelētāju savienības, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Latvijas Jūras administrācijas, Latvijas Hidroekoloģijas institūta un Vides izglītības fonda pārstāvji.

Starptautiskā žūrija izvērtējumu sāks 11. martā, un Zilā karoga ieguvēji šogad būs zināmi pēc 27. aprīļa. Kopā pasaulē pagājušajā gadā Zilais karogs plīvoja vairāk nekā 3650 peldvietās un jahtu ostās 46 pasaules valstīs.

Zilā karoga programma ir viena no piecām globālā Vides izglītības fonda programmām. Tā balstās uz 29 stingriem kritērijiem ūdens kvalitātes, vides pārvaldes, vides informācijas un izglītības, kā arī labiekārtojuma un servisa jomās.

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: