Sestdien, 3. martā, ugunsdzēsēji glābēji pēc ielūšanas ledū izglāba divus cilvēkus, savukārt, vēl viens cilvēks izglābts no nosalšanas uz ledus.

Plkst. 16.38 VUGD saņēma informāciju, ka Bērzes upē pēc vizināšanās uz ledus gabala ir iekritis 12 gadus vecs zēns. Līdz brīdim, kamēr ieradās ugunsdzēsēji glābēji, otrs zēns turēja ūdenī iekritušo zēnu aiz rokām un neļāva pakļūt zem ūdens. Ugunsdzēsējs glābējs hidrotērpā nokļuva līdz zēnam un nogādāja viņu krastā, un nodeva mediķiem.

Plkst. 15.02 VUGD saņēma informāciju, ka jūrā, pie Bolderājas, ledū ir ielūzusi 18 gadus veca sieviete. Ugunsdzēsēji glābēji nokļuva līdz sievietei un nogādāja viņus krastā.

Savukārt, plkst. 17.26, VUGD saņēma informāciju, ka Aizkrauklē, Daugavā uz ledus, atrodas vīrietis, kurš ar grūtībām pārvietojas. Kad ugunsdzēsēji glābēji nokļuva līdz vīrietim, viņš bija pakritis uz ledus. Ugunsdzēsēji glābēji vīrieti nogādāja krastā.

„Iestājoties pavasarim, katru gadu VUGD ir jāglābj ledū ielūzuši makšķernieki, kā arī bērni un pieaugušie, kas nenovērtējot ledus trauslumu, pa to pastaigājas, riskējot ar savu dzīvību. Vienkāršu padomu ievērošana sekmē cilvēka izglābšanos pēc ielūšanas ledū,” norāda VUGD priekšnieks majors Oskars Āboliņš.

Šogad ugunsdzēsēji glābēji jau meklēja un izvilka no ūdens tilpnēm divus noslīkušus makšķerniekus – Ķīšezerā un Pečoru ezerā, un vienu vīrieti, kas noslīka pēc pastaigas pa ledu. Savukārt, no jūrā peldoša ledus gabala nocēla trīs makšķerniekus, Daugavpilī no noslīkšanas izglāba vienu makšķernieku. Vēl septiņi cilvēki izglābti pēc ielūšanas ledū.

Diemžēl makšķernieki, kas atrodas uz ledus, rada maldīgu priekšstatu bērniem, ka ledus vēl ir drošs un pa to var pastaigāties. VUGD aicina vecākus stāstīt saviem bērniem, cik bīstami ir atrasties uz ledus šajā laikā vai arī vizināties uz ledus gabaliem un kādas šādām darbībām var būt sekas.

Lai izglābtos pēc ielūšanas ledū, ir jāzina daži vienkārši padomi, kā pareizi rīkoties. Dodoties makšķerē ieteicams nedoties to darīt vienam, līdzi jāņem uzlādēts telefons, kas ievietots ūdensnecaurlaidīgā iepakojumā mājiniekiem pēc iespējas precīzāk ir jānorāda makšķerēšanas vieta un atgriešanās laiks un līdzi jāņem rezerves drēbes un termoss ar siltu un saldu tēju.

Ja gadās ielūzt, tad skaļi jāsauc palīgā un apkārtējiem nekavējoties ir jāzvana uz 112, jācenšas saglabāt miers, nostabilizēt elpošana, lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no 2 - 5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas 2-3 m attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus vai pašam izkļūstot uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam.

Lai sekmīgi izkļūtu no ledus, makšķernieki ir aicināti līdzi ņemt dažādus palīglīdzekļus – ledus irbuļus vai āķus, ar kuru palīdzību var ieķerties ledū un tādējādi izvilkt sevi ārā. Šādus irbuļus vai āķus katrs pats var uztaisīt arī mājas apstākļos, piemēram, pielietojot koka gabalu un naglas. Līdzās tam, pilns makšķerēšanas kostīms, kuram ir peldfunkcija, vai glābšanas veste ļaus pēc ielūšanas ledū peldēt pa ūdens virsu.

Ja cilvēks ir izglābts pēc ielūšanas ledū, vienmēr nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot ātrajai palīdzībai pa tālruni 113. Kamēr mediķi ir ceļā uz notikuma vietu, cietušajam nekavējoties jāsniedz pirmā palīdzība, jo viņa dzīvība var būt atkarīga tieši no līdzcilvēku pareizas rīcības šajās minūtēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: