Ja tiks ieviesta prasība, ka ostu valžu sastāvi jāapstiprina Ministru kabinetam (MK), ostu valdes tiks pakļautas nemitīgai sastāva maiņai, kas nodarīs būtisku kaitējumu investīciju piesaistei ostām un brīvajām ekonomiskajām zonām.

Tā šodien preses konferencē savu viedokli pauda Ventspils mērs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, komentējot satiksmes ministra Aivja Roņa izteikumus par iespējamām izmaiņām ostu pārvaldības modelī.


Ventspils mērs norādīja, ka prasība ostu valžu sastāvus apstiprināt MK automātiski nozīmētu, ka "ostu valdes būs pakļautas nemitīgai sastāva maiņai atkarībā no valdošās koalīcijas, kas, protams, ārkārtīgi politizēs ostu un brīvo ekonomisko zonu pārvaldi un neapšaubāmi nodarīs būtisku kaitējumu".


Bez tam, kā norādīja Lembergs, Ventspils ostā ir ieguldīti ļoti lieli pašvaldības īpašumi.
Ventspils mērs arī pauda izbrīnu, ka satiksmes ministrs vakar nācis klajā ar šādiem izteikumiem, lai gan dienu iepriekš, viesojoties Ventspilī, viņš preses konference paudis citādu viedokli. "Man rada izbrīnu, ka nepaiet 24 stundas, kad radikāli mainās viedoklis. Tas nozīmē, ka ir lieli politiski strāvojumi ap šo jautājumu. Tas nozīmē, ka ministra personiskais viedoklis ir tāds, kādu viņš mums teica preses konferencē, bet savukārt tie, kas cenšas noteikt, ietekmēt un faktiski zināmā mērā realizēt ministra funkcijas Satiksmes ministrijā, savukārt velk citā - haosa - virzienā," piebilda Lembergs.


Satiksmes ministrs Ronis, tiekoties ar Saeimas "Vienotības" frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi, rosinājis izveidot augsta līmeņa politisko padomnieku grupu, lai apspriestu un konsultētos par ostu pārvaldības modeļa pilnveidošanu.


Ministrs norāda, ka ostu valžu sastāvi būtu jāapstiprina MK; Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomei būtu jāturpina kalpot kā nozares konceptuālās un stratēģiskās diskusijas un lēmumu pieņemšanas forumam; paralēli nozares jautājumu risināšanai operatīvajā līmenī jāveido koordinējoša vienas pieturas aģentūra, kura veicinātu operatīvu un saskaņotu valsts, pašvaldību, ostu, dzelzceļa un privātā sektora mijiedarbību, kā arī izstrādātu integrētus Latvijas loģistikas nozares piedāvājumus un risinājumus un nodrošinātu efektīvu sadarbību ar esošajiem un potenciālajiem kravu īpašniekiem un investoriem.


Pagaidām jautājumu par ostu darbības caurredzamības uzlabošanu būtu labāk risināt ekspertu, nevis politiskā līmenī, lai nepārvērstu to par akūtu politisku jautājumu, trešdien preses konferencē pēc iepazīšanās ar Ventspils ostas darbu atzina Ronis.
Kā informēja ministrs, nevienai no valdības koalīcijas partijām pašlaik nav stingra kopēja viedokļa un reformu plāna, kas konkrēti būtu jāmaina ostu likumā.


Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomē paredzēts skatīt jautājumu par ostu darba caurredzamības uzlabošanu, SM apkopo visas idejas un uzklausa ekspertu viedokļus.


LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: