Šogad bezdarbnieki atkal varēs piedalīties apmaksātajos pagaidu sabiedriskajos darbos, kas aizstās simtlatnieku programmu.

To paredz labojumi likumā par bezdarbnieku un darba meklētāju atbalstu. Apmaksātie pagaidu sabiedriskie darbi – tas ir viens no veidiem, kā veicināt ilgstoši bez darba bijušo cilvēku aktivitāti darba tirgū. Bezdarbnieks šajos darbos var piedalītie līdz četriem mēnešiem, saņemot uz rokas 100 latus. Programma paredzēta tiem, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un bez darba ir vismaz 6 mēnešus.

Reģistrēto bezdarbnieku skaits Latvijā pērn samazinājies par 34 356 cilvēkiem, bet bezdarba līmenis – par 3%, kas liecina par stabilizāciju darba tirgū, uzskata Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica. Gada laikā bezdarba līmenis samazinājies no 14,5 līdz 11,5%, bet bezdarbnieku skaits – līdz 130 295 cilvēkiem. Salīdzinājumam – 2010. gada sākumā Latvijā bija vairāk nekā 190 000 bezdarbnieku. Ventspilī gada beigās reģistrēti 1939 bezdarbnieki, bet bezdarba rādītājs bija 9,3%. Tomēr situācija vēl joprojām ir nopietna. Bezdarbnieku skaits 40–50 reižu pārsniedz vakanču skaitu.

NVA Ventspils filiālē 31. decembrī bija reģistrētas tikai 16 vakances. Darba devēju vispieprasītākās profesijas pērn bijušas pārdevējs, palīgstrādnieks, apdares meistars, pavārs, šuvējs, kravas automobiļa vadītājs un apsargs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: