Ziemeļkurzmes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā joprojām var vakcinēties pret gripu, kā arī var sākt vakcinēties pret ērču encefalītu.

Kamēr vēl nav sākusies gripas sezona, šobrīd ir pēdējais laiks, lai vakcinētos pret šo infekciju slimību. Vakcinācija ir pats drošākais profilakses pasākums. Pieejamā vakcīna atbilst šosezon prognozētajam gripas paveidam.

Pagaidām šajā sezonā Latvijā laboratoriski apstiprināti trīs gripas gadījumi. Visos gadījumos cilvēki ar to inficējušies ceļojot. Tādejādi var teikt, ka gripas sezona vēl nav sākusies, turklāt līdz Ventspilij gripas uzliesmojums tradicionāli sākas vairākas nedēļas vēlāk nekā citviet Latvijā.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un izplatās gaisa pilienu veidā. Izplatītākās gripas pazīmes ir pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus. Visaugstākais saslimšanas risks ir maziem bērniem, jauniešiem un cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma, kuriem ir smagāka slimības norise ar dažādām komplikācijām.

Lai arī liekas, ka līdz pavasarim vēl tālu, tomēr šobrīd ir īstais laiks, lai sāktu vakcināciju pret ērču encefalītu. Izrādās, ka ērcēm var netraucēt pat sniegs un mazie kukaiņi kļūst aktīvi jau tad, kad gaisa temperatūra sasniedz plus trīs līdz piecus grādus. Tādejādi ērces var pamosties pat februārī. Sabiedrības veselības aģentūras informācija liecina, ka ap 20% līdz 30% ērču, kas piesūkušās iedzīvotājiem, ir inficētas ar ērču encefalītu, tādēļ risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams. Ventspils novads tradicionāli ir paaugstinātas bīstamības rajons.

Pilnīga vakcinācija ietver trīs injekcijas. Paātrinātā vakcinācijas shēma paredz, ka otrā vakcīna tiek ievadītā divas nedēļas pēc pirmās. Trešā injekcija tiek ievadīta pēc 5 līdz 12 mēnešiem, lai pagarinātu imunitāti. Pēc tam, lai saglabātu imunitāti viena injekcija nepieciešama katru trešo gadu.

Ventspils slimnīcas procedūru kabinetā var vakcinēties arī pret A un B hepatītu, kā arī saņemt tā saucamās ceļotāju vakcīnas pret dzelteno drudzi, holeru un vēdera tīfu, noformējot ceļotāju pases. Ar ārsta nozīmējumu kabinetā veic muskulāras un venozas injekcijas un venozus infūzus.

Slimnīcas procedūru kabinets darba dienās strādā no plkst.16 līdz 18:30.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: