3.decembrī jau desmito reizi notika ikgadējais arhitektu pasākums "Baltā dūna", kura laikā tika pasniegtas prestižās balvas "Zoss - 2011", kā arī "Aitas un Auni - 2011".

Fotogrāfijas no pasākuma.

Šī balva ir pārsteigums un var tikt pasniegta par jebkuru aktivitāti arhitektūras jomā Ventspils pilsētā: par labāko projektu, labāko realizāciju, labāko noorganizēto pasākumu, labāko darbu žūrijā, ieguldījumu Ventspils pilsētas vizuālā tēla veidošanā, labāko ideju skiču konkursa piedāvājumu, labāko publikāciju utt.

Šogad titulu "Zoss-2011" un balvu "Baltā dūna -2011" par Pilsbūves ganāmpulka ganīšanu arhitekta Pētera Blūma izlolotajās Livonijas ordeņa pils ganībās saņēma SIA „Pilsbūve” valdes priekšsēdētājs Aivars Avotiņš.

Titulus "Auns - 2011" un "Aita - 2011" šogad ieguva:

• Vita Balode (arhitekte) par drosmīgi oranžiem akcentiem Ventspilī -  veikala „Gultņi” fasādēs;

• Andrejs Ģelzis (arhitekts) par TV šova „Ievas pārvērtības” cienīgu sižetu Ventspils Augstskolas Ziemeļu korpusa rekonstrukcijā;

•  Deniss Kiseļovs, Ventas tilta gaismas pavēlnieks;

• Natālija Mitina (interjera autore) par eleganci apavu veikala „Lota” interjerā;

• Gļebs Panteļejevs (tēlnieks) par Staltbriedim radīto iespēju Kurzemi vērot no Ventspils augstumiem;

•  Dace Skrube (projektētāja) un Gundars Vīksna (idejas autors) par gandrīz ideāli radītām fasādēm nekādu fasāžu vietā daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai Lielā prospektā 22;

•  Vilmārs Terbets (interjera autors) par reibinošu krāsu un gaismas spēli kafejnīcā „Dīva”.

Iepriekš balvu "Baltā dūna" nominācijā "Zoss" saņēmuši: 2001.gadā Pēteris Blūms (Livonijas ordeņa pils), 2002.gadā Vera Tugaļeva un Leonīds Tugaļevs (Ventspils Naftas Biznesa centrs), 2003.gadā Agris Lērums (ieguldījums Ventspils arhitektūrā), 2004.gadā Juris Poga (Ventspils Galvenā bibliotēka), 2005.gadā Ināra Kārkliņa (Klīnika "Zinta"), 2006.gadā Inta Berga (Reņķa dārza Lutauša takas skulptūras), 2008. Rihards Rozīte (Prāmju terminālis), 2009.gadā Pēteris Bajārs un Ivars Kalvāns (Pārventas bibliotēka) un 2010.gadā Anda Kursiša (Ventspils Jaunrades nams).

Nominantus balvai izvēlas Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas speciālisti, bet tās ieguvēju izvērtē pasākuma laikā, visiem dalībniekiem balsojot. Balva „Zoss” tiek pasniegta katru gadu, bet to nav iespējams iegūt divas reizes – tas ir vienreizējs un paliekošs apbalvojums lielas dūnu segas veidolā.

Šogad arhitektu gada lielais pasākums „Baltā dūna” norisinājās vienlaikus ar gada skates „Labākie realizētie arhitektūras objekti Ventspilī 2010./2011.gadā” atklāšanas un apbalvošanas ceremoniju. Skates „Labākie realizētie darbi arhitektūrā, vides dizainā un būvniecībā Ventspils pilsētā 2010./2011.gadā” uzvarētāji:

GADA BŪVE 2010/2011

•  Veikala „LOTA” interjers Raiņa ielā 5, Ventspilī – autore Natālija Mitina;

• Zivju pieņemšanas un apstrādes termināļa jaunbūve Sarkanmuižas dambī 29, Ventspilī – arhitekte Dita Lapiņa;

•           Ventspils latviešu biedrības nama/ Ventspils jaunrades nama rekonstrukcija Maiznieku ielā 11, Ventspilī – SIA „VIRTU”, arhitekte Anda Kursiša;

•  Kafejnīcas „DĪVA” interjers Karlīnes ielā 40, Ventspilī – SIA „CHILLI”, autors Vilmārs Terbets.

GADA REKLĀMA 2010/2011:

•  Ūdens piedzīvojumu parka izkārtne Lauku ielā 5, Ventspilī –  SIA „AWA”, autors Andris Norītis.

GRAND PRIX 2010/2011:

•  Mazbānītis (vienīgā Baltijā vēsturiski saglabātā 600 mm šaursliežu dzelzceļa iekļaušana Ventspils transporta struktūrā un tūrisma apritē) -  pilnsabiedrība „EPKB – Latvija” un  SIA „VIRTU”

BŪVFIRMA 2010/2011:

•   SIA „Pilsbūve” 

SPECBALVAS:

•           Arhitektei Vitai Balodei par veikala „Gultņi” Zvaigžņu ielā 68, Ventspilī veiksmīgu arhitektonisko risinājumu;

•    Arhitektam Uldim Vecvagaram (SIA „V PROJEKTS”) par veiksmīgiem skolu fasāžu siltināšanas arhitektoniskajiem risinājumiem.

Arhitektu pasākums „Baltā dūna” ir unikāls, kuram līdzīgu atrast nevar. Pasākuma idejas autore ir Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone. Pasākums ik gadu ir kupli apmeklēts un gaidīts, kā arī tas šajā tumšajā laikā ienes gaišu un siltu dzirksti, jo laikā, kad aiz loga ir auksts un tumšs, vēlme ierušināties zem mīkstas dūnu segas nepavisam nav slikta ideja. Sajust dūnu segas siltumu šogad izvēlējās rekordliels ar arhitektūru saistītu cilvēku skaits.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: