Atsaucoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas ierosinājumu, Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojs nolēmis sākt kriminālprocesu saistībā ar bīstamas vielas noplūdi Ventspils ostas teritorijā

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 11.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret dabas vidi".

VUGD Ventspils daļas komandieris Andris Šulcs iepriekš informēja, ka naktī no 30.uz 31.oktobri Ventspils ostas teritorijā pārkraušanas laikā noplūda ķīmiska viela akrilnitrils, kas ir bīstama dzīvībai. Negadījumā saindējās un cieta trīs ostas strādnieki, kas tika nogādāti slimnīcā.

VUGD uzskata, ka SIA "Ventamonjaks serviss" dispečere, saņēmusi informāciju no ostas piestātnes strādniekiem, kas pamanījuši it kā "gāzes mākoni", par to nav laikus ziņojusi VUGD. Glābēji un vides uzraugi par avāriju uzzinājuši tikai nākamajā dienā pēc negadījuma.

Šulcs skaidroja, ka, pēc VUGD rīcībā esošās informācijas, ķīmiskā viela noplūdusi, to pārkraujot uz kuģa, bet akrilnitrila noplūdes iemesli nav skaidri. Ķīmiskā krava pieder SIA "VARS", kuru apkalpo SIA "Ventamonjaks serviss".

Laikā, kad notika akrilnitrila iekraušana tankkuģī "ASC", noplūde no termināļa krasta iekārtām un cauruļvadiem netika konstatēta, iepriekš skaidroja SIA "Ventamonjaks serviss" valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars. Visas iekārtas bijušas tehniskā kārtībā, ko apliecina SIA "VARS" un SIA "Ventamonjaks serviss" speciālistu veiktās pārbaudes.

Vides piesārņojuma avots bijis tankkuģis "ASC", informēja Janvars. "Mēs vairākkārtīgi griezāmies pie tankkuģa komandas ar prasību noskaidrot un likvidēt piesārņojuma avotu. Kuģa komanda nereaģēja uz mūsu pieprasījumu. Kā rezultātā tankkuģa iekraušana tika apturēta," skaidroja Janvars.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: