Ventspils muzejs trešdien Kuldīgā būs pārstāvēts konferencē  Kurzemes pilsētu metamorfozes, kurā tiks runāts par novada pilsētu pagātni un vēsturiskās attīstības dažādajiem aspektiem.

Ventspils muzeju pārstāvēs tā vadošais pētnieks, vēstures zinātņu doktors Armands Vijups ar referātu Ventspils pilsētas aizputināšana 17.gs. Pētījumi Ventspilī 2009.-2010. gadā ļāvuši veikt vienu no interesantākajiem pēdējo gadu atklājumiem Ziemeļkurzemes vēsturē – precizēt pilsētas senākās daļas atrašanās vietu un savdabīgu „ekoloģisko katastrofu”, kuras gaitā 17.gs. to aizputināja kāpu smiltis.

Pilsētas senākais, 14.-16.gs. kultūras slānis, šobrīd atrodas 2,5-3 m dziļumā. Apmēram divus metrus šīs klājošās kārtas veido kāpu smiltis, kuru uzbrukumu pilsētai izdevās apturēt tikai 18.gs. sākumā.

Konferencē ar referātiem uzstāsies arī dažādu jomu speciālisti no Kuldīgas, Liepājas, Tukuma, Talsiem un Kandavas. To tematika būs veltīta visdažādākajām jomām plašās hronoloģiskās robežās – no 17.gs. līdz 20.gs. sākumam.

Vēstures speciālistu sanākšu vadīs Latvijas radio komentētājs un publicists Eduards Liniņš. Konference ir turpinājums Kuldīgas muzeja jau pagājušā gadā aizsāktajai tradīcijai organizēt vēsturiskai tematikai veltītus plašākus zinātniskus pasākumus, uzaicinot sabiedrībā pazīstamus pētniekus un speciālistus no dažādiem pētniecības centriem un muzejiem. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: