Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem iedzīvotāju interese par darba iespējām ārzemēs samazinās, liecina nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) konsultantu apkopotie dati.

Šogad astoņos mēnešos Latvijas darba meklētājiem ir sniegtas 1426 individuālās konsultācijas par darba iespējām ārzemēs. Vislielākais konsultāciju skaits 12 mēnešos - 20 794 - bija sniegts 2009.gadā, savukārt pērn konsultāciju skaits samazinājies līdz 16 333.

Šogad darba meklētājus visvairāk interesēja nodarbinātības iespējas Vācijā un Lielbritānijā, kā arī Ziemeļvalstīs - Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā un Dānijā. Latvijas darba meklētāji joprojām visbiežāk jautā par iespējām strādāt lauksaimniecībā, izmitināšanas un ēdināšanas nozarē, apstrādes rūpniecībā, būvniecībā, kā arī veselības un sociālās aprūpes nozarē.

Visvairāk - 59,5% gadījumos - par nodarbinātības iespējām citās Eiropas valstīs interesējas darba meklētāji vecumā no 25 līdz 45 gadiem. Vairāk nekā puse - 55,5% - no tiem darba meklētājiem, kas apmeklēja EURES konsultantus, vismaz pamatzināšanu līmenī ir apguvuši angļu valodu, 24,3% var sazināties vācu valodā, 12,1% - citās svešvalodās, savukārt 8,1% darba meklētāju svešvalodu zināšanu nebija.

NVA EURES konsultanti sniedz bezmaksas informāciju par nodarbinātības iespējām, kā arī dzīves un darba apstākļiem Eiropas ekonomiskās zonas valstīs un Šveicē. Tāpat EURES konsultanti sniedz norādes, kādi dokumenti jānoformē, esot vēl Latvijā un iebraucot izvēlētajā valstī. Interesenti var uzzināt par sociālās drošības sistēmu, nodokļu sistēmu, kā arī citas praktiskas lietas, piemēram, par dzīves dārdzību un kultūras atšķirībām izvēlētajā valstī. EURES nenodarbojas ar iekārtošanu darbā ārzemēs, bet gan nodrošina informāciju par nodarbinātības iespējām un palīdz orientēties Eiropas darba mobilitātes portālā.

Speciālisti norāda, ka, meklējot darbu individuāli, ieteicams izmantot drošus resursus gan vakanču aplūkošanai, gan citas informācijas iegūšanai, informāciju ieteicams meklēt gan Latvijas, gan ārvalstu oficiālajās valsts institūciju mājaslapās. Savukārt, izvēloties darbā iekārtošanas aģentūru pakalpojumus, svarīgi, lai šim komersantam būtu NVA izsniegta licence.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: