Lielirbes baptistu lūgšanu nams un nedaudzās palikušās senās dzīvojamās mājas ir gandrīz vienīgās ēkas, kas vēl liecina par šo apdzīvoto vietu, tādēļ 34 cilvēki parakstījuši aicinājumu dievnamu nepārvest uz Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju.

Parakstu vākšanas iniciators ir uzņēmējs Ilvars Gudrimovičs, kura senči savulaik dzīvojuši Lielirbē, un arī viņš pats vasaras periodā Lielirbi sauc par savām mājām.

Jūlija sākumā Lielirbes baptistu baznīcas ēkā sarīkota foto izstāde, kurā bija apskatāmi Lielirbē tapuši darbi. Divu dienu laikā savākti 34 cilvēku paraksti ierosinājumam šo koka dievnamu tomēr nepārvest uz muzeju, bet saglabāt to esošajā vietā kā teju vienīgo liecinieku, ka šeit kādreiz atradies rosīgs zvejniekciems, kas gadu gaitā ir faktiski izzudis, aizaugot ar mežu.

Šis ierosinājums nosūtīts personīgi Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam.

Gudrimovičs piebilda, ka šāda rīcība nav uztverama kā protests, bet gan kā priekšlikums, un viņš kopumā atzinīgi vērtē Ventspils pašvaldības iniciatīvu rūpēties par baznīcas ēku, kas vairs netiek izmantota un neglābjami aizies bojā, ja par to neviens nerūpēsies. Tomēr uzņēmējs uzskata, ka lietderīgāk būtu baznīcas ēku saglabāt vēsturiskajā vietā, piemēram, veidojot to par muzeja filiāli. Ja ēku aizvedīs uz muzeju, no Lielirbes pāri vairs paliks tikai mežs, akcentēja uzņēmējs.

Savukārt Lembergs uzskata, ka baznīcas pārvešana uz muzeju ir vienīgais risinājums, lai to saglabātu. "Ir tikai divas alternatīvas - vai nu ēka aiziet postā, vai arī Ventspils pašvaldība tērē naudu, lai lūgšanu namu pārvestu uz muzeju un saglabātu kā unikālu kultūrvēsturisku mantojumu," sacīja Lembergs.

Ideja par muzeja filiāles izveidošanu Lielirbē Lembergam nešķiet reāla, jo, ja neskaita vasarniekus, ciemā turpat vairs neesot pastāvīgo iedzīvotāju. Kad ēka atradīsies Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, to apmeklēs daudz vairāk tūristu nekā Lielirbē, akcentēja Ventspils mērs. Lembergs arī piebilda, ka Lielirbes baznīcas ēku Ventspils pašvaldībai uzdāvinājusi Latvijas Baptistu draudžu savienība, kas pilnībā atbalstot ideju par ēkas pārvešanu uz muzeju.

Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča atzina, ka saprot cilvēku emocionālo viedokli šajā jautājumā. Tomēr arī viņa uzskata, ka Lielirbes lūgšanu nama pastāvēšana ir apdraudēta, ja to nepārvedīs uz muzeju, jo Lielirbes baznīcai vairs nav savas draudzes. Lielirbē neviens nespēs nodrošināt ēkas nepārtrauktu apsardzi.

Turklāt lielāku pievienoto vērtību no kultūrvēsturiskā viedokļa ēka iegūs pēc pārcelšanas uz Piejūras brīvdabas muzeju, jo Baltijas jūras piekrastes 20.gadsimta kultūrvēsturiskās vides ekspozīciju kontekstā iedzīvotāji varēs gūt plašāku priekšstatu par dzīvi Ziemeļkurzemes piekrastē, piebilda Marcinkeviča.

Pēc pārvešanas uz muzeju Lielirbes baptistu lūgšanu namā ierīkos ekspozīciju, kuras izveidē ļoti nozīmīgi būs baptistu draudžu dāvinājumi. Užavas baptistu draudze dāvinās mūzikas instrumentu - harmoniju, ekspozīciju papildinās arī baznīcas soli no Sārnates baptistu baznīcas.

Pašlaik turpinās darbs pie iepirkuma konkursa sagatavošanas par ēkas demontāžu un pārvešanu uz muzeju. Ja viss noritēs, kā plānots, nākamā gada sākumā ēka muzejā jau būšot zem jumta un nākamā gada pavasarī varētu atklāt ekspozīciju, informēja Ventspils muzeja direktore.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: