Ministru kabinets šī gada 28.jūnija sēdē par Satversmes tiesas tiesneša amata kandidāti nolēma izvirzīt Latvijas Universitātes profesori Sanitu Osipovu.

A.Margēvičas rakstā Pietiek.com („Osipovas ceļu uz ST varētu būt aizšķērsojis Lemberga „karš” pret Sorosu”, 22.06.2011.) apzinātas Osipovas pētnieciskās darbības jomas un finansējuma avoti, tostarp „Sorosa fonds Latvija”, apskatīti profesionālie kontakti un domstarpības, un tā rezultātā izteikts pieņēmums, ka „Osipovas ceļu uz ST varētu būt aizšķērsojis Lemberga „karš” pret Sorosu”.

“Mans viedoklis par Sorosu un viņa kaitniecisko darbību, iznīcinot valstu vietējo kapitālu, kā rezultātā cieš šo valstu attīstība, nacionālā kultūrvide un intelekts, ir vispārzināms un neapšaubāms fakts,” paziņojumā presei apgalvo Ventspils mērs Aivars Lembergs.

ST kandidāti – profesori Osipovu – viņš nepazīstot. “Neesmu pētījis nedz viņas biogrāfiju, nedz akadēmisko un profesionālo karjeru, tāpēc vērtēt nevaru. Tomēr ZZS paustā nostāja šajā jautājumā man ir saprotama. Vienmēr esmu uzskatījis, ka – jo lielāks konkurss jeb kandidātu izvēle uz noteiktu amatu, jo labāk. Diemžēl, kā izrādās, mūsu valstī ne katrs spēj ar to samierināties un to paciest.”

Abstrahējoties no profesores Osipovas personības izvērtēšanas, Lemnergs izvirza jautājumu: “Vai tad juristu aprindās neatrastos vismaz divi–trīs cienījami jurisprudences korifeji – profesori? Nedomāju, ka Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš savas profesionālās pieredzes dēļ būtu pakāpi zemāks kandidāts. Taču skaidrs, ka jautājuma būtība nav par kandidātiem, bet par to izvirzīšanas principu dubulto standartu. Ja kandidātu ir izraudzījusi „Vienotība” un tai „piedzied” Zatlers, viss automātiski kļūst absolūti tiesiski un „skaistuma konkurss” (V.Zatlers LNT „900 sekundes”, 28.06.2011.) nav vajadzīgs. Savukārt, ja ZZS atļaujas lūgt paplašināt kandidātu loku un apzināt arī citas spēcīgas alternatīvas konkrētajam amatam, kas demokrātiskā valstī būtu tikai pašsaprotami, tas „ir mēģinājums ietekmēt tiesu varu, un tās sistēmas amats tiek politiski apzelēts” (V.Zatlers LNT „900 sekundes”, 28.06.2011.).”

Lembergs esot pieradis, ka “Latvijā visu nosaka Lembergs, – gan zāles zaļumu, gan debesu zilumu vai labības kuplumu”. Tomēr, pēc viņa domām, muļķību un dubulstandartus gan nevajadzētu kultivēt. “Vai ir kaut viens nopietns un pamatots arguments pret atklāta konkursa rīkošanu Satversmes tiesas tiesnešu amata kandidātiem, izņemot daudzu šodien pielūgtā, bet vēl nesen par „Misteru Aploksni” dēvētā Zatlera izteikumi? Ja ir – publiskojiet tos, bet, ja nav, – pietiek muļķību un dubultmorāles!” aicina Ventspils mērs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: