Ventspils Pārventas bibliotēkas ēka iekļuvusi starptautiskā arhitektūras konkursa "Dedalo Minosse" izstādē un katalogā.

Arhitektu biroja "India" arhitektu Pētera Bajāra un Ivara Kalvāna projektētā Pārventas bibliotēka ir pirmais arhitektūras darbs no Latvijas, kas saņēmis šādu atzinību, akcentēja pašvaldībā.

"Konkurence šajā prestižajā arhitektūras konkursā, kurā par laureātu kļūst gan pasūtītājs, gan arhitekts, kuru veiksmīgas sadarbības rezultātā ir uzbūvēta augstvērtīga ēka, tiešām ir ļoti nopietna, un visi iesniegtie darbi ir augsta līmeņa," informēja Ventspils galvenā arhitekte Daiga Dzedone.

Darbi no Latvijas "Dedalo Minosse" balvas iegūšanai konkursam tika pieteikti otro reizi. Šogad novērtēta Pārventas bibliotēkas arhitektoniskā kvalitāte, kā arī pasūtītāja - Ventspils pilsētas pašvaldības - ieguldītais darbs.

"Dedalo Minosse 2009/2010" balvai bija pieteikušies aptuveni 700 pretendenti no dažādām pasaules valstīm. Fināla atlasei tika izvirzīti 340 darbi, no kuriem dažādu kategoriju balvas saņēmuši 24 darbi, un "Dedalo Minosse" katalogā un izstādē iekļauti 79 darbi, ieskaitot prēmētos.

Ventspils konkursam bija pieteikusi trīs objektus - Pārventas bibliotēku, Ventspils Galveno bibliotēku un Prāmju termināli "Ventspils". Līdz gala fāzei - izstādei un katalogam - nokļuvusi Pārventas bibliotēka.

Konkursa katalogs ir pieejams plašai starptautiskai auditorijai, savukārt izstāde līdz nākamajai "Dedalo Minosse" balvu pasniegšanas ceremonijai, kas norisināsies 2013.gada jūnijā, apceļos daudzas pasaules valstis, tai skaitā Latviju. Līdz 18.septembrim "Dedalo Minosse" izstāde apskatāma Itālijas pilsētā Vičencā.

"Dedalo Minosse" starptautiskā arhitektūras prēmija ir unikāla ar to, ka tās galvenais adresāts ir pasūtītājs kopā ar arhitektu, un vienlīdzīgas balvas saņem abi.

Balvu reizi divos gados piešķir profesionālo arhitektu savienība "ALA-Assoarchitetti" sadarbībā ar starptautisko arhitektūras, dizaina un vizuālo komunikāciju žurnālu "l'Arca" un Veneto reģionu Itālijā. Svinīgā apbalvošanas ceremonija notiek Vičencas pilsētā Itālijā.

"Dedalo Minosse" žūrija, kuras sastāvā ir vairāki pasaulē slaveni arhitekti, kā arī ietekmīgi arhitektūras un dizaina mediju pārstāvji, piešķir balvas vairākās kategorijās, kā arī virkni speciālbalvu. Tiek vērtēta starptautiskā sadarbība, darbs ar itāļu arhitektiem, profesionālais veikums, vērtējot darbus arhitektiem vecumā līdz 40 gadiem. Tāpat tiek vērtēta funkcijas atbilstība arhitektoniskajam tēlam, sociālā un ekonomiskā ilgtspējība, pieejamība, dabīgā apgaismojuma izmantošana, resursu un enerģijas izmantošana, vides un ainavas klātbūtne, vēsturiskā mantojuma saglabāšana, ekoloģija, jaunāko tehnoloģiju un materiālu izmantošana.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: