Valsts prezidenta Valda Zatlera 28. maija rīkojums par rosināšanu atlaist Saeimu no valsts budžeta varētu prasīt papildus četrus miljonus latu.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vienbalsīgi par tautas nobalsošanas datumu noteica 23. jūliju. Ja vēlētāji paudīs atbalstu V. Zatlera priekšlikumam, ārkārtas parlamenta vēlēšanas varētu notikt 17. septembrī.

Likums paredz organizēt tautas nobalsošanu ne agrāk kā mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc rīkojuma publicēšanas. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pamatoja, ka vēlākais termiņš nepieciešams, lai varētu veikt virkni procedūru – jāpasūta apmēram 4500 spiedogu, jāorganizē tautas nobalsošanas veidlapu drukāšana, atbilstoši procedūrai jāpagūst nodrošināt balsojuma iespēju ārzemēs dzīvojošajiem balsstiesīgajiem, arī balsojumu pa pastu. Balsošana pa pastu – balsotājam pieteikšanās brīdī pasē jāsaņem spiedogs par piedalīšanos tautas nobalsošanā, un tas jāpaveic trīs nedēļas pirms nobalsošanas. Tomēr arī ārzemēs, kā ierasts, savu balsi varēs nodot tam paredzētajos iecirkņos.

Piedalīties tautas nobalsošanā varēs, dodoties uz jebkuru iecirkni Latvijā vai ārzemēs, ņemot līdzi pasi. Pēc A. Cimdara aprēķiniem, tautas nobalsošana no valsts budžeta izmaksās apmēram divus miljonus latu. Lielākā daļa nepieciešama vēlēšanu komisiju locekļu darba izmaksu segšanai. «Dažus tūkstošus latu ietaupīs uz drukāšanu, jo nav nepieciešamas atšķirīgas balsošanas zīmes reģionos,» skaidro Cimdars.

Referendumā nobalsošanas zīmes jautājums būs Vai jūs esat par 10. Saeimas atlaišanu? Vēlētajiem būs divas iespējamās atbildes – par un pret. Ņemot vērā, ka tautas nobalsošanā aploksnes neizmanto, vēlētājam būs lietojama vienīgi nobalsošanas zīme, uz kuras uzspiedīs attiecīgā balsošanas iecirkņa spiedogu.

Nra.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: