Ventspils tiesa ir pilnā apmērā noraidījusi AS Ētoss prasību pret SIA Ventas Balsi par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un morālā kaitējuma piedziņu 12 000 latu apmērā.

No Piltenes mēbeļu ražotāja AS Ētoss tiks piedzīti arī 244 lati par labu Ventas Balsij advokāta pakalpojumu segšanai. Paplašinātais tiesas spriedums ar motivāciju būs pieejams pēc divām nedēļām.

 

Prasītājs uzskatīja, ka viņa it kā godu un cieņu aizskarošas ziņas publicētas laikraksta 15. decembra izdevuma rakstā Godinās novada uzņēmumus un šājā pašā avīzē publicētajā viedoklī Kazas rullē. Atgādinām, ka šajās publikācijās tika pausts izbrīns, ka atšķirībā no iepriekšējā gada Piltenes mēbeļu ražotājs ar padsmit darbiniekiem vairs neparādās novada 30 lielāko iedzīvotāju ienākumu nodokļu maksātāju sarakstā. To ir izkonkurējuši tādi nelieli uzņēmēji kā kazkopis un ģimenes ārste.

 

Ētosa prasībā tiesai pārmests, ka avīze ir publicējusi informāciju, nepārbaudot tās patiesumu un nenoskaidrojot iemeslus, kāpēc Ētoss vairs nav starp lielākajiem nodokļu maksātājiem. Viens no Ētosa argumentiem ir tas, ka 2010. gada novembrī uzņēmums mainījis juridisko adresi uz Rīgu, tādēļ, lai arī iedzīvotāja ienākuma nodokļi Piltenes pašvaldības kasē galu beigās nonāk, tomēr pats uzņēmums novada sarakstos vairs neparādās.

 

Jāpiezīmē gan, ka žurnālists sazvanījās ar Ētoss valdes priekšsēdētāju Ģirtu Čamani, lai šos iemeslus noskaidrotu. Taču Čamanis to paskaidrot nespēja, bet juridiskās adreses maiņu vispār nepieminēja.

 

Turklāt Valsts Ieņēmumu dienestā noskaidrojām: ja arī Ētoss savu juridisko adresi nebūtu mainījis, tas 30 lielāko nodokļu sarakstā nebūtu bijis tik vai tā. Viennozīmīgi paliktu aiz borta. Informācija par lielākajiem maksātājiem tika apkopota par 11 mēnešiem un gandrīz visu šo laiku arī Ētosa juridiskā adrese bija Piltenē. Tātad laikraksta neizpratnes iemesls paliek spēkā – kā uzņēmēji ar pāris nodarbinātajiem spēj izkonkurēt ražotni ar padsmit darbiniekiem?

 

Saskaņā ar likumu Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem: personas ir tiesīgas prasīt, lai masu informācijas līdzeklis atsauc par tām publicētās ziņas, ja šīs ziņas neatbilst patiesībai. Ventas Balsij līdz šim nav skaidrs, kuras ziņas ir nepatiesas. Bet tiesības paust savus uzskatus ir viens no būtiskākajiem demokrātiskas sabiedrības pamatiem. Vārda brīvība mūsu valstī joprojām pastāv.

 

«Prese ir ceturtā vara. Žurnālistu sagatavotie materiāli lielākajai sabiedrības daļai šķiet kā interesanta lasāmviela, bet kādam tā pati publikācija var arī nepatikt. Ar to mūsu darbā ir jārēķinās. Taču tāpēc, ka kādam kaut kas nav labpaticies, žurnālistus sūdzēt tiesā nevajag,» uzsver Ventas Balss redaktore Gundega Mertena.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: