Šodien plkst. 17 Piejūras brīvdabas muzeja dzirnavās atklāj Ausmas Saliņas personālizstādi Krustdūrieni.

Ausma Saliņa Ventspilī pazīstama kā ilggadīga keramikas pulciņa vadītāja Skolēnu jaunrades namā un pie viņas pirmo izpratni par veidošanu guvuši vairāki šodienas mākslas skolu pasniedzēji un mākslinieki, piemēram, tēlniece Olga Šilova. Bet dzīvesgudrā skolotāja pati ir saistīta ar radošu darbu. Ir tapuši pasteļzīmējumi un pēdējos padsmit gados arī pavisam īpaši darinājumi- krustdūrienu tehnikā darināti lielformāta gobelēni, kas izrādījušies bezgala pievilcīgi arī Latvijas Naivās mākslas muzeja koordinatoriem. Un katru sezonu (Naivās mākslas muzejs atvērts vasarās) Ausmas Saliņas iespaidīgie un tēmu ziņā sirsnīgie darbi priecē rīdziniekus un muzeja apmeklētājus.

Ventspils Mākslas dienu 2011’ ietvaros ceturtdienas pēcpusdienā 5.maijā plkst.17:00 arī Piejūras brīvdabas muzeja dzirnavās būs vienkop skatāmi septiņi mākslinieces izšuvumi. Darbietilpīgais process, kurā rūpīgi tiek saskaņotas dziju krāsas un nokrāsas, meklēti izteiksmīgāki dzīvnieku purniņu pagriezieni vainagojas ar košu, pat ornamentētā rāmī ielogotu stāstiņu jeb tautas dziesmas četrrindi par kādu attiecīgajā mirklī rakstu pratējai aktualizējušos tēmu.

Šogad apritējusī nozīmīgā jubileja nav iemesls māksliniecei aprimt, joprojām top sīko izšuvumu gleznas, joprojām Saliņa ar savu četrkājaino draudzeni Čiepu dodas ik rīta pastaigās, priecīgi vērojot dabu un cilvēkus. Un, kas zina, varbūt šīs Alsungā pierakstītās tautasdziesmas rindas par mēleni (augs, ko kādreiz kultivēja Latvijā un ar kuru iegūst tumši zilu krāsojumu) kalpos par jaunu iedvesmas mirkli:

Mēļu adu, mēļu rakstu,
Mēļu liku pūriņā.
Kas kait man nemēļot,
Man mammiņa mēļotāja,
Man mammiņa iestājuse
Pašā mēļu dārziņā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: