Siltais laiks mudinājis ventspilniekus vairāk pārvietoties ar velosipēdiem un kājām, un piepeši izrādījies, ka šiem satiksmes dalībniekiem rodas problēmas sadalīt salīdzinoši nesen ierīkotos veloceliņus.

Veloceliņus pilsētā sāka ierīkot pagājušajā gadā, bet tagad izrādās, ka tie ne tikai palīdz, bet arī rada pārpratumus. Portāla ventasbalss.lv forumā uzsāktajā tēmā kāds lasītājs raksta, ka neuzmanīgi rīkojas gājēji, cits stāsta par savu pieredzi, kad nekaunīgi bijuši velosipēdisti. «Gājēji neskatās, kur ir kas un iet arī pa veloceliņu. Lūgums gājējiem pieņemt un ievērot jauno kārtību, savādāk no veloceliņa jēga ir nulle!» «Gāju gar veloceliņu, pretī brauca seši velosipēdisti, bet četri no tiem brauca pa balto nodalījumu. Tikai piebraucot metru no manis, pārbrauca uz savu sarkano!»

Ceļu policijas vecākais inspektors Gatis Putniņš atklāja, ka sūdzību par notiekošo veloceliņos nav bijis, bet piebilst, ka, ja tādas būs, policisti būs gatavi rīkoties. « Laikam kļūstot siltākam, riteņbraucēju ir arvien vairāk, tāpēc tiem arī pievērsīsim lielāku uzmanību. Piemēram, pārbaudot, vai viņiem ir velobraucēja apliecība. Sekojam līdzi arī tam, kā uz ielas uzvedas gājēji,» skaidro Putniņš. Viņš arī atgādina, ka vietās, kur ierīkoti veloceliņi, riteņbraucējiem nav tiesību pārvietoties pa brauktuvi. Savukārt, ja veloceliņš šķērso brauktuvi, riteņbraucējam nav nepieciešams nokāpt no velosipēda (tā jādara, šķērsojot ielu vietā, kur ir gājēju pāreja), taču jāatceras, ka priekšrocība šajās vietās ir autobraucējiem.

Acīmredzot jāsecina, ka nepieciešamas laiks, lai pierastu pie jaunās satiksmes kārtības, kas citviet ir pašsaprotama lieta. Domājams, ne vienam vien ventspilniekam būtu ko pastāstīt par piedzīvojumiem veloceliņos kāda ārvalstī, kad nācies mukt no virsū braucoša riteņbraucēja. Iemesls pavisam vienkāršs – gāja pa nepareizo pusi. Diez vai kārtību te var ieviest ar soda mēriem, vienkārši pašiem satiksmes dalībniekiem jābūt uzmanīgiem un vērīgiem, sekojot līdzi ceļazīmēm un celiņu marķējumiem.

Jāatgādina, ka veloceliņu izbūve Ventspilī turpinās. Šobrīd aktīvi būvdarbi notiek Staldzenes ceļa malā, bet velotūrisma attīstības projekts paredz veloceliņu izbūvi arī Zvaigžņu ielā posmā no Riņķa līdz Bērzu ielai, Kuldīgas ielā no Bērzu līdz Jūras ielai, Reņķa dārzā, Brīvības ielā no Sporta ielas līdz Lielajam prospektam (3,2 km) un veloceliņu izbūvi Rūpniecības ielā un Lielajā prospektā posmā no Ventas tilta līdz Lāčplēša ielai (1,1 km). Šonedēļ Latvijas Investīcijas aģentūra apstiprinājusi arī Eiropas finansējuma piešķiršanu šī projekta realizēšanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: