Ventspils Sociālais dienests iecerējis Raiņa ielā 10 izveidot invalīdu pavadoņu-asistentu biroju, kurā pēc palīdzības varētu vērsties cilvēki ar kustību traucējumiem, kuriem, pārvietojoties pa pilsētu, nepieciešami pavadoņi.

Birojā strādātu 3 pavadoņi-asistenti. Lai pakalpojums būtu pilnvērtīgāks, paredzēta arī 1 mobilā pacēlāja iegāde un 3 riteņkrēslu iegāde. Biroja darbības nodrošināšanai tiktu piesaistīts arī Sociālā dienesta rīcībā esošais invalīdu transports.

Lai sagatavotu Sociālā dienesta telpas pavadoņu-asistentu biroja darba vajadzībām, plānots veikt telpu remontu un ieejas durvju pielāgošanu personām ar kustību traucējumiem.

Šīs ieceres iestrādātas projektā Mana sociālā atbildība, ko Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas atklātajā 4.projektu iesniegumu atlasē iesniegs Kurzemes plānošanas reģions.

Pašlaik Ventspilī dzīvo vismaz 160 personas ir ievērojamiem funkcionāliem traucējumiem, kas apgrūtina šo personu izkļūšanu no dzīvokļiem un pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā. Iedzīvotājiem, kuriem ir objektīvas grūtības sevi aprūpēt, tiek nodrošināti aprūpes mājās pakalpojumi, taču, lai paaugstinātu šo personu dzīves kvalitāti, tām ir nepieciešams nodrošināt sociālos kontaktus arī ārpus mājas.

Lai cilvēki ar invaliditāti un funkcionāliem traucējumiem iespēju robežās paši varētu risināt sadzīves jautājumus, apmeklēt medicīnas un izglītības iestādes, kultūras un sporta pasākumus u.tml., proti, aktīvi iesaistīties dažādās sabiedriskās dzīves aktivitātēs, dažādo šķēršļu dēļ šīm personām dažkārt ir nepieciešams cilvēks, kas tās pavada ārpus mājas.

Tā kā dalība projektā paredz arī pārrobežu sadarbības principus, paredzēts, ka viens no pavadoņiem – asistentiem pārvaldīs lietuviešu valodu un varēs piedāvāt šo jauno pakalpojumu lietuviešu tūristiem, kuri vasaras periodā lielā skaitā apmeklē Ventspils pilsētu.

Katru gadu viesu vidū Piejūras kempingā ierodas apmēram 50 personas ar kustību traucējumiem, kam būtu nepieciešami pavadoņa – asistenta pakalpojumi, lai nokļūtu līdz pludmalei, atklātajam akvaparkam vai citiem pilsētvides objektiem.

Projekts paredz arī pilsētvides pieejamības nodrošināšanu personām ar kustību traucējumiem, tādēļ plānots veikt vides pieejamības uzlabojumus Kempinga teritorijā, izbūvējot bruģētu celiņu saskaņā ar universālā dizaina principiem. Šāds celiņš atvieglotu pilsētas viesu un ventspilnieku, kas pārvietojas riteņkrēslā, nokļūšanu līdz Piejūras parkam un arī tālāk līdz jūrai.

Savukārt Pludmales akvaparkā paredzēts iegādāties un novietot pārvietojamu hidraulisko pacēlāju invalīdiem, kas atvieglotu cilvēkiem ar kustību traucējumiem ūdens procedūru veikšanu.

Projekta kopējās izmaksas plānotas 68 869 latu apmērā, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – Ls 58 538, valsts budžeta dotācija – Ls 517 un Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums – Ls 9814 apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: