Ventspils iedzīvotāji aptaujāto piecu lielo pilsētu iedzīvotāju vidū ir visapmierinātākie ar dzīvi savā pilsētā, kā arī visoptimistiskāk raugās uz pilsētas attīstības iespējām nākotnē, liecina socioloģisko pētījumu kompānijas "SKDS" šā gada martā veiktais pētījums par pilsētvides kvalitāti.

"SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš, prezentējot pētījumu, sacīja, ka 70% Ventspils iedzīvotāju uzskata, ka šī ostas pilsēta ir piemērota vieta, kur dzīvot, turklāt 20% aptaujāto Ventspili uzskata par ideāli piemērotu. Savukārt attiecībā uz savu pilsētu kā vietu, kur strādāt, rīdzinieku vērtējums par Rīgu ir augstāks nekā ventspilniekiem par Ventspili.

Kopumā Rīgā tikai 10% iedzīvotāju nav apmierināti ar dzīves un darba vidi savā pilsētā. Diametrāli pretēja situācija ir Daugavpilī, kur tikai aptuveni 20% iedzīvotāju pilsētvidi ir novērtējuši kā labu.

"Ventspils iedzīvotājiem, atšķirībā no citu pilsētu iedzīvotājiem, ir atšķirīgs skatījums uz to, kas ir svarīgi pilsētvidē, lai tā būtu pievilcīga dzīvošanai un strādāšanai, kā arī par turpmākajām pilsētas vadības prioritātēm, lai vēl vairāk uzlabotu dzīves kvalitāti pilsētā," sacīja Kaktiņš.

Vidēji 66% iedzīvotāju Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Jelgavā uzskata, ka dzīvošanas izmaksas ir viens no svarīgākajiem faktoriem. "Šajā ziņā Ventspils no pārējām pilsētām neatšķiras.

Pēc svarīguma otrajā un trešajā vietā citās pilsētās iedzīvotāji min sabiedriskā transporta problēmas un drošību, savukārt Ventspils iedzīvotājiem otrs svarīgākais faktors, ko minējuši 38%, ir iepirkšanās iespēju paplašināšana, bet trešajā vietā ir kultūras un naktsdzīves iespēju paplašināšana, ko minējuši 35% aptaujāto. Visticamāk, ka tas saistīts ar to, ka ventspilnieki jau ir apmierināti ar infrastruktūras un apkārtējās vides sakārtotību," skaidroja Kaktiņš.

Kopumā savas pilsētas iespējas attīstīties dažādās jomās - ekonomikā, apkārtējā vidē, sociālajā jomā un jo īpaši infrastruktūrā - visaugstāk vērtējuši Ventspils iedzīvotāji. 80% ventspilnieku pilsētas attīstības potenciālu vērtē kā augstu vai vidēju.

Visu aptaujāto pilsētu iedzīvotāji ir vienisprātis par to, ka darba vietu radīšanai jābūt pilsētas vadības galvenajai prioritātei nākamajos divos gados. Daugavpilī tā domā 84%, Jelgavā - 76%, Ventspilī - 75%, Liepājā - 73%, bet Rīgā - 64% aptaujāto iedzīvotāju, informēja Kaktiņš.

Viņš piebilda, ka pārliecinoši lielākā daļa - 80% un vairāk aptaujāto - pilsētu iedzīvotāju uzskata, ka pilsētu āra apgaismojums ir svarīgs kā pilsētvides drošībai, tā arī pilsētas pievilcībai tūristu un pašu iedzīvotāju acīs.

"Šie jautājumi ir būtiski, jo deviņās Latvijas lielākajās pilsētās dzīvo 51% valsts iedzīvotāju. Saskaņā ar "International Energy Agency" datiem pasaulē 70% izmantotās enerģijas tiek patērēts tieši pilsētās, bet 19% no enerģijas tiek izmantots āra apgaismojumam. Āra apgaismojums ir ļoti būtisks, lai pilsētvide būtu pievilcīga un droša," sacīja "Philips Baltic" izpilddirektore Elīna Gaitniece.

Pētījumu par piecu lielo pilsētu pilsētvides kvalitāti 2011.gada martā veica "SKDS" sadarbībā ar "Philips Baltic". Aptauja tika veikta ar internetā aizpildāmām anketām, kopumā tika aptaujāti 1009 iedzīvotāji, ievērojot aptuvenu pilsētu iedzīvotāju skaita proporciju.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: