Kopš pagājušā gada atsākusies rosība Ventspils Jauniešu mājā Kuldīgas ielā 13 – tur norisinās biedrības Attīstības fabrika, ārzemju brīvprātīgo un pašu jauniešu organizēti pasākumi, bet no marta Jauniešu mājā reizi mēnesī notiks nodarbību cikls Juridiskā pēcpusdiena.

Ventas Balss jau rakstīja, ka 2023. gada rudenī pēc aptuveni gadu ilgas prombūtnes Jauniešu māja atgriezās savā mājvietā Kuldīgas ielā 13. Iepriekš Jauniešu māja ilgāku laiku nevarēja aktīvi darboties pandēmijas dēļ, bet aptuveni gadu tā bija pārcēlusies uz 6. vidusskolas telpām, jo ēkas Kuldīgas ielā 13 apkure ar elektrību straujā elektrības cenu lēciena rezultātā nozīmētu neparedzēti lielas izmaksas. Pagājušajā gadā telpas Kuldīgas ielā 13 tika pieslēgtas centralizētajai siltumapgādes sistēmai un Jauniešu māja atsāka darbu Kuldīgas ielā. Kā stāsta Ventspils jaunatnes lietu speciālista pienākumu izpildītājs Rūdolfs Punkstiņš, Jauniešu mājā ir atjaunots interjers – iegādāti jauni dīvāni un galdi, pingponga galds, atjaunots novusa galds, nopirkta spēļu konsole Playstation, jaunas galda spēles. Notikušas arī organizatoriskas pārmaiņas – saturiski Jauniešu mājas vadību pārņēmusi biedrība Attīstības fabrika. «Mums jau ilgstoši, no 2015. gada, ir sadarbība ar pašvaldību, kura mums ir deleģējusi dažādas funkcijas darbā ar jaunatni, bet no šī gada mēs kā biedrība oficiāli saturiski vadām Jauniešu māju,» skaidro biedrības Attīstības fabrika vadītājs Emīls Anškens.

«Mēs palīdzam jauniešiem īstenot savas idejas. Ja jaunietis grib rīkot kādu pasākumu, bet viņam nav resursu un viņš nezina, kā to izdarīt, mēs konsultēsim, palīdzēsim, mums ir arī nauda, ko varam piešķirt, lai viņš var sarīkot savu pasākumu,» stāsta Anškens. «Otrs lielais pasākums, ko mēs rīkojam, ir ideju konkurss, kurā jaunieši iesniedz savas idejas, ko Ventspilī vajadzētu uzlabot.» Konkurss tiks izsludināts gada otrajā pusē. Paralēli notiek aktīvs darbs ar skolēnu pašpārvaldēm. «Skolās mēs pamatā piedāvājam dažādas neformālās izglītības apmācības par līderprasmēm, darbu komandā, komunikāciju, sadarbību. Ar spēlēm un interesantām aktivitātēm mēģinām jauniešiem mācīt, kā labāk sadarboties, pieņemt lēmumus, komunicēt.»

Daudz pasākumu organizē arī ārzemju brīvprātīgie – pašlaik Jauniešu mājā darbojas seši brīvprātīgie no Francijas, Spānijas, Bulgārijas un Ukrainas. Viņi rīko pasākumus atbilstoši savām interesēm un prasmēm, ar kurām vēlas dalīties. Piemēram, šonedēļ brīvprātīgais Hosē no Spānijas jauniešiem mācīja zīmēt komiksus.

No marta Jauniešu mājā reizi mēnesī, sestdienās, norisināsies nodarbību cikls Juridiskā pēcpusdiena. Nodarbību mērķis ir jauniešiem un ikvienam citam interesentam saprotamā veidā pastāstīt par ikdienas dzīvē noderīgiem juridiskiem jautājumiem. Juridiskās pēcpusdienas idejas autors un vadītājs ir Ņikita Kovaļovs – jurists, bijušais ventspilnieks, Ventspils 6. vidusskolas absolvents. Savulaik, vēl būdams 12. klases skolēns, viņš iestājās pret valdības noteikumos noteikto eksāmenu grafiku (eksāmeni divas dienas pēc kārtas bez nevienas dienas pārtraukuma), daudzu mēnešu garumā sūtot vēstules virknei iestāžu. «Tas izvērtās par diezgan skaļu gadījumu visā Latvijā. Man vienkārši likās, ka tas nav godīgi un nav arī juridiski korekti, bet man vajadzēja pielikt lielas pūles, lai vispār saprastu, kur vērsties. Toreiz man izdevās gūt panākumus. Tagad, atskatoties uz šīm problēmām, es nevēlos, lai jauniešiem vai jebkuram citam cilvēkam būtu situācija, kad ir apmulsums un neziņa, ko darīt, kur vērsties,» stāsta Ņikita, skaidrojot, kādēļ nācis ar šādu iniciatīvu un piedāvājis bez maksas organizēt Juridisko pēcpusdienu. 16. martā plkst. 14 notiks pirmā ievadnodarbība. Desmit nodarbību ciklā nodarbības plānotas reizi mēnesī, sestdienās, aptverot dažādus tiesību jautājumu blokus, kas ir aktuāli jauniešiem un, iespējams, arī citiem interesentiem, tai skaitā darba tiesības, izglītības jomas tiesības, patērētāju tiesības u. c.

Reģistrēt dalību nodarbību ciklā var ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: