Vasarnīcu īpašnieki kooperatīvā Kīmiķis Krievlaukos satraukušies par kāda suņa likteni, kuru saimnieki, pārdodot māju, atstājuši pagalmā. Redakcija kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) noskaidroja situāciju.

Kāda lasītāja piezvanīja uz rubriku Hallo, «Ventas Balss» klausās! un izklāstīja pamestā suņa stāstu: «Kaimiņi izvācās no mājas, izlika sludinājumu, ka māja tiek pārdota, un atstāja suni pagalmā. Mums, kaimiņiem, viņa ir žēl, tāpēc mēs dzīvnieku barojam. Mēģinājām zvanīt uz telefona numuru, kas norādīts sludinājumā par mājas pārdošanu, bet telefons visu laiku ir izslēgts. Zvanījām policijai un dzīvnieku aizsardzības organizācijām, bet neko neizdevās panākt. Tagad ārā ir auksti, baidāmies, ka dzīvnieks nenosalst».

Redakcija sūdzību pāradresēja PVD Ziemeļkurzemes pārvaldei. Pārvaldes vadītājs Ivars Koloda informēja, ka tādu pašu sūdzību pārvalde saņēmusi no kāda anonīma avota. Pārvalde uz norādīto adresi nosūtījusi Ventspils inspektorus, par kuru izdarītajiem secinājumiem pārvalde informēja redakciju. Inspektoriem bija izdevies sazvanīt saimnieci, kura drīz pati ieradusies vasarnīcu ciematā. «Saimniece atveda barību sunim un izrādīja inspektoriem teritoriju. Suns nav piesiets pie ķēdes, bet gan brīvi pārvietojas pa visu sētu. Aiz mājas ir suņubūda, kas no iekšpuses ir izklāta ar segām. Īpašuma teritorijā ir šķūnis, kur suns arī var patverties no aukstuma,» pastāstīja Koloda. Sarunā ar inspektoriem saimniece apgalvojusi, ka savu mīluli apmeklē katru dienu, atvedot viņam barību un svaigu ūdeni.

«Labi, ka kaimiņi nav vienaldzīgi par dzīvnieka likteni un rūpējas par viņu, tas ir tikai apsveicami. Taču šajā gadījumā neizskatās, ka dzīvnieks būtu pamests likteņa varā. Dzīvnieks neizskatās ne izsalcis, ne novārdzis. Inspektoriem nebija jāizteic aizrādījumi saimniecei par dzīvnieka turēšanas apstākļiem, tāpēc nav arī pamata satraukumam,» informēja PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs. Viņš piemetināja, ka sūdzības par dzīvnieku labturības apstākļiem ir prioritāras un tiek izskatītas vispirmām kārtām.

Redakcija devās uz vasarnīcu kooperatīvu un iepazinās ar simpātisko mājas sargu. Suns ar visu savu uzvedību parādīja, ka sargā tam uzticēto teritoriju un negaida nelūgtus viesus. Dzīvnieks patiešām neizskatās izsalcis. Vien suņa gudro acu skatienā bija nojaušamas tādas kā skumjas. Iespējams, viņš skuma pēc saimniekiem. Bet, iespējams, ar skumjām gaidīja šķiršanos no pierastās mājas un savas būdas...

Vakar mums izdevās sazināties ar minētā nekustamā īpašuma Krievlaukos saimnieci – nu jau bijušo, jo māja ir pārdota un tai tagad ir cits īpašnieks. «Man atlicis tikai aizvest savas mantas,» pastāstīja sieviete. Bet kas notiks ar suni? «Ņemšu sev līdzi,» viņa atbildēja. Sieviete apstiprināja informāciju, ko mēs saņēmām no PVD: viņa apciemo savu mīluli katru dienu un regulāri viņu baro. «Nezinu, kāpēc kaimiņi ir tā noraizējušies par manu suni. Viņš jūtas labi,» apliecināja saimniece. Mājas bijusī īpašniece ir pārcēlusies uz dzīvokli un drīz uz turieni ņems līdzi savu mīluli, kuram ir jau 14 gadu. Vaicāta, vai suns spēs dzīvot dzīvoklī, ja visu savu dzīvi līdz šim pavadījis svaigā gaisā, saimniece atbildēja, ka sunim nav sveša dzīve dažādos apstākļos; saimniece divreiz viņu ņēmusi sev līdzi uz Rīgas dzīvokli. «Viņš mīl savus saimniekus un dzīvos ar viņiem vienalga kur,» sacīja sieviete.

Ja arī suns esot no kāda jāaizsargā, tad tie ir nezināmi nelabvēļi, kuri divreiz nodarījuši pāri dzīvniekam. Vienreiz saimniece pat izsaukusi policiju. «Atbraucu uz vasarnīcu, bet suns mani sagaida ar noliektu galvu un iežmiegtu asti. Vairākas dienas turēju viņu mājās, viņš trīs dienas vispār nerēja,» aizvadītajā vasarā piedzīvoto nepatīkamo notikumu atminējās sieviete. Tai pat laikā viņa brīdināja, ka suns var būt agresīvs pret svešinieku, kas mēģinās iekļūt viņa teritorijā.

Informācija PVD mājaslapā liecinā, ka viens no dienesta darbības virzieniem ir veterinārā uzraudzība un kontrole. «PVD uzrauga ne tikai produktīvo, bet arī citu dzīvnieku, piemēram – zirgu, mājas (istabas) dzīvnieku veselības un labturības prasību ievērošanu,» teikts PVD mājaslapā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 07.12.2023, 10:30:04

    Liela brēka,maza vilna.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: