Aizvadītajā piektdienā Ventspilī notika pirmais Viziuminārs, kurā sprieda par atjaunīgo enerģiju, rūpniecības attīstību un mēģināja atbildēt uz iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem aktuālo jautājumu – vai saules un vēja parki Latvijā samazinās maksājumus par elektrību?

Gan Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš, gan Ventspils brīvostas pārvaldnieka pienākumu izpildītājs Igors Udodovs, kurš kopā ar ūdeņraža entuziastu Kasparu Liepiņu vadīja pasākumu, pauda gandarījumu par to, ka Viziuminārā ir izdevies sapulcināt viedokļu līderus, augstākā līmeņa un raudzes biznesa un politikas ekspertus un vizionārus. «Mums ir izdevies uz šo pasākumu sapulcināt vizionārus – cilvēkus, kas spēj ieskatīties nākotnē, kuriem ir vīzija, kuri ne tikai spēj kritizēt valdību, it īpaši jauno, kurai vēl, šķiet, nav 100 dienu, bet spēj dot arī padomus; kuri ne tikai saka, ka kaimiņiem ir viss labāk, mums ir viss slikti, bet ļauj parādīt un skaidri pateikt, ka arī mums ir ļoti daudz labu lietu, ar ko lepoties,» atklāšanas uzrunā sacīja Vītoliņš. Viņš arī norādīja, ka interese par pasākumu bija tik liela, ka rīkotāji kādā brīdī bija spiesti slēgt pieteikšanos pasākumam klātienē un paziņot, ka pasākumu translēs arī tiešraidē internetā. Vītoliņš uzsvēra, ka jautājums par to, kāda būs energoresursu cena, ir būtisks ne tikai iedzīvotājiem, bet arī uzņēmējiem.

Pirmajā Viziuminārā piedalījās un klātesošos uzrunāja divi ministri. Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, kurš ieskicēja ministrijas vīziju attiecībā uz Latvijas enerģētisko neatkarību un saules un vēja parku attīstību, un ekonomikas ministrs Viktors Valainis, kurš runāja par valsts atbalstu investīciju piesaistei un to, kā atjaunīgās enerģijas projekti varētu veicināt valsts ekonomisko izaugsmi.

Augstā līmenī bija pārstāvētas organizācijas, kas apvieno uzņēmējus – Viziuminārā piedalījās gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, gan Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite un Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele. Augstākās vadības līmenī bija pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, attīstības finanšu institūcija Altum, AS Sadales tīkls un AS Conexus Baltic Grid, kas nodarbojas ar dabasgāzes pārvadi un uzglabāšanu.

Pasākuma otrajā daļā, kas bija veltīta Latvijai kā atjaunojamās enerģijas rūpnieciskajam centram un reģionālo attīstības centru lomai rūpniecības attīstībā, Vītoliņš prezentēja jaunā nacionālas nozīmes Ventspils rūpnieciskā parka ideju. Iecerēts, ka jaunais parks ar nepieciešamo publisko infrastruktūru un 13 ražotnēm atradīsies Pārventā un būs ļoti kompakts.

Abi ministri apmeklēja uzņēmuma Azeron ražotni, kas izvietota VIZIUM ēkā. Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Kūlbārdis iepazīstināja ar uzņēmuma darbu, ieskicējot straujo izaugsmi un problēmas, ar kādām uzņēmums sastapies. Izmantojot iespēju, Kūlbārdis ekonomikas ministram norādīja, ka jaunajā starptautiskās konkurētspējas veicināšanas programmā nav ietverts atbalsts digitālajam mārketingam. Uzņēmējs uzsvēra, ka ne jau visi ražotāji brauc uz izstādēm. Tā, piemēram, Azeron četros gados paveiktais īstenots bez neviena ārvalstu komandējuma, strādājot tikai tiešsaistē, un tādu uzņēmumu esot daudz. «Ne es varu influenceriem samaksāt, ne kādu rakstu ārvalstu presē varu uztaisīt, ne digitālajā mārketingā ieguldīt,» teica Kūlbārdis. Vēl viņš sacīja, ka bieži vien zināšanas ir svarīgākas par naudu, ko uzņēmumam iedod, tāpēc noderīgs būtu citu uzņēmumu atbalsts, daloties pieredzē, ar ko varētu papildināt inkubatora atbalsta programmas. Viņaprāt, daudz līdzekļu var ietaupīt, ja ir iespēja piezvanīt kādam lielajam brālim. «Mēs jau esam pietiekami lieli, bet ir tie mazie, jaunie uzņēmumi, kur ir tas viens cilvēks – Šveices armijas nazītis –, kurš dara visu. Es cenšos dalīties, un domāju, ka daudzi uzņēmēji būtu gatavi iedot uz pāris stundām mēnesī savus darbiniekus, lai dalās pieredzē,» teica uzņēmējs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: