Dzīvokļu privatizācija par sertifikātiem, kas tika uzsākta pirms 16 gadiem, nepielūdzami tuvojas noslēgumam. Tiem, kas iesākuši, bet vēl nav pabeiguši privatizāciju, vajadzētu pasteigties, jo pēc tam to varēs izdarīt tikai par naudu.

Tieši naudas trūkums dažiem ventspilniekiem liedz pabeigt savu dzīvokļu privatizāciju.

Privatizācija Ventspilī un valstī iesākās 1995. gadā. Šobrīd praktiski visas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Ventspilī, kas piederēja pašvaldībai, ir nodotas privatizācijai.

Pavisam pilsētā privatizēti 9 500 dzīvokļu jeb 77% no visiem dzīvokļiem, kas kādreiz piederēja pašvaldībai. Privatizācijas pieteikumu iesniegšanas termiņš ir beidzies. Izņēmums ir dažas bijušā valsts īpašuma mājas Dzelzceļnieku ielā 8 un 14. Lēmums saistībā ar šīm mājām pieņemts pavisam nesen, to nodošana privatizācijai joprojām ir aktuāla.

Dzīvojamo māju privatizācijas nodaļas vadītāja Indra Taurēna saka, ka precīzs datums, kad noslēgsies privatizācija, vēl nav nosaukts, taču ir skaidrs, ka tas notiks jau šogad. Dzīvojamo māju privatizācijas nodaļas speciālisti gatavojas nodot lietas arhīvā. Tomēr joprojām daži ventspilnieki, kuri uzsākuši savu dzīvokļu privatizāciju, nav pabeiguši šo procesu, paliekot vienā no privatizācijas posmiem.

«Katrai dzīvokļu privatizācijas lietai ir sava vēsture. Un iemesli, kāpēc cilvēki nav pabeiguši privatizāciju, tāpat ir individuāli. Tomēr lielākoties iemesls ir viens – cilvēkiem nav naudas,» saka Taurēna.

Pēc Satversmes tiesas lēmuma par visu pašvaldības dzīvojamo māju nodošanu privatizācijai, Ventspilī 2006. gadā iesākās otrais dzīvokļu privatizācijas par sertifikātiem vilnis. Pašvaldības uzņēmuma Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) ekspluatācijas nodaļas vadītājs Valerijs Pļiskovs saka, ka visaktīvākā dzīvokļu privatizācija bija vērojama 2007. un 2008. gadā.

Taču pēc tam iesākās krīze, un daudzi, kas nepaguva privatizēt mājokli, zaudēja darbu vai būtisku savu ienākumu daļu. Daudzi ventspilnieki aizbrauca strādāt uz ārzemēm. Pērn privatizācijas aktivitāte būtiski samazinājās, bet šogad mājās, kuras apkalpo VNĪ, mēneša laikā nāk klāt tikai kāds pāris privatizētu dzīvokļu, informē Pļiskovs.

Dzīvokļu privatizācijas nodaļā ir nepabeigtas lietas, kas iesāktas jau 2004. gadā.

Pilsētas dome izsūta brīdinājumus potenciālajiem dzīvokļu īpašniekiem, atgādinot par nepieciešamību pabeigt privatizāciju. Likums paredz, ka, ja iedzīvotājs nereaģē uz brīdinājumu, privatizācijas komisija atceļ lēmumu par pirkuma līguma noslēgšanu un potenciālais īpašnieks zaudē savas tiesības privatizēt dzīvokli par sertifikātiem. Tomēr pilsētas dome cenšas pieiet neformāli un dod ventspilniekiem iespēju pabeigt privatizāciju.

Brīdinājumi tiek izsūtīti atkārtoti, iedzīvotājiem piedāvā privatizēt dzīvokļus kredītā, aicina ierasties privatizācijas nodaļā, lai kopā ar speciālistiem atrastu vispieņemamāko risinājumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: