Ņemot vērā augsto pieprasījumu pēc endoprotezēšanas, Traumatoloģijas nodaļas vadītājs Dr. Kolosovs un Dr. Boginskis raduši iespēju veikt papildu konsultācijas pacientiem, kuriem tās nepieciešamas.

«Ventspils slimnīcā arī līdz šim bija pieejama bojāto locītavu – gūžu, ceļu – endoprotezēšana, bet šobrīd ir iespēja šīs operācijas veikt krietni lielākos apjomos, līdz ar to pacientiem ir iespēja ātrāk tikt izoperētiem. Ir palielināts ne tikai operāciju, bet arī konsultāciju skaits. Ja pēc konsultācijas ārsts apstiprina, ka nepieciešama endoprotezēšanas operācija, pacients tiek nosūtīts uz nepieciešamajiem izmeklējumiem, lai sagatavotos operācijai. Pēc sagatavošanās tiek noteikta operācijas diena. Endoprotēzes gaidīšanas laiks vidēji ir pāris mēnešus,» stāsta Dr. Valts Boginskis, piebilstot, ka salīdzinoši vairākās ārstniecības iestādēs, lai saņemtu endoprotēzi un attiecīgi nokļūtu līdz operācijai, gaidīšanas laiks var būt līdz pat 2,5 gadiem. Gūžu un ceļu endoprotezēšana sniedz pietiekami paredzamus rezultātus, būtiski uzlabojot dzīves kvalitāti. Cilvēkam vairs nav jācieš sāpes un viņš var atgriezties pie savām ierastajām aktivitātēm, turpina Traumatoloģijas nodaļas vadītājs Dr. Igors Kolosovs. «Pieprasījums pēc šīm operācijām ir liels visā Latvijā, līdz ar to uz šīm operācijām ir arī ilgs gaidīšanas laiks, bet Ventspils slimnīcā šobrīd ir iespēja tikt uz endoprotezēšanu daudz ātrāk,» uzsver Dr. Kolosovs. Ārsts aicina pievērst uzmanību sāpēm gūžās, cirksnī, celī, neignorēt tās un laicīgi pieteikt vizīti pie speciālista. «Nesagaidiet brīdi, kad kustību amplitūda kļūst tik ierobežota, ka rodas pārvietošanās grūtības – arī pirms operācijas ir svarīgi, lai pacients būtu pietiekami labā fiziskā formā, lai pēcoperācijas posms noritētu veiksmīgi,» uzsver Dr. Kolosovs. Vidēji pēcoperācijas periods slimnīcā ilgst 5 dienas, atveseļošanās tiek turpināta mājās, veicot atveseļošanās vingrinājumus. «Uzreiz pēc operācijas – tajā pašā dienā – mudinām pacientu celties kājās, ja viņa pašsajūta to atļauj, bet tālākā atveseļošanās daudzējādā ziņā ir atkarīga arī no paša pacienta. Ierastā dzīves ritmā iespējams atgriezties jau 3–4 mēnešu laikā,» stāsta Dr. Kolosovs.

Lai ātrāk nokļūtu uz konsultāciju, jānorāda, ka nepieciešama konsultācija pirms endoprotezēšanas. Uz konsultāciju līdzi jāņem aktuāli bojātās locītavas rentgena izmeklējuma rezultāti (veikti ne ātrāk kā 3 mēnešus pirms konsultācijas), kā arī citu speciālistu vai ārstniecības iestāžu izraksti, ja tādi ir.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā traumatologa ortopēda ambulatorās konsultācijas ir pieejamas pie Dr. Igora Kolosova, Dr. Valta Boginska, kā arī pie Dr. Māra Zirņa. Vairāk informācijas saņemsiet, zvanot uz slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665 vai klātienē. Maksa par traumatologa ortopēda konsultāciju ir 35 eiro. Operācijas gadījumā pacientam jāsedz valsts noteiktā pacienta iemaksa 10 eiro apmērā par gultasdienu (sākot no 2. dienas), kā arī pacienta līdzmaksājums par operāciju – 31 eiro apmērā. Valstij viena endoprotezēšanas operācija izmaksā līdz pat 3400 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: